Ostrom

2010-09-19 18:56:11

4 Ă©vvel ezelƑtt ennek a napnak a hajnalĂĄn egyesek szerint forradalmĂĄrok, mĂĄsok szerint a csƑcselĂ©k vette pĂĄr ĂłrĂĄra a birtokĂĄba az MTV - szĂ©khĂĄz Ă©pĂŒletĂ©t. Tegnap reggel Ăłta a mĂ©dia vĂĄltakozĂł intenzitĂĄssal emlĂ©kezik meg a törtĂ©ntekrƑl. Nekem hatĂĄrozottan olyan az Ă©rzĂ©sem, többsĂ©gĂŒk elĂ©ggĂ© egyoldalĂșan. VĂĄltozatlanul nem fĂ©r a fejembe, hogy amikor ezekrƑl az esemĂ©nyekrƑl beszĂ©lĂŒnk, kevĂ©s szĂł esik vagy szĂł sem esik pĂ©ldĂĄul a rendƑrök sĂ©rĂŒlĂ©seirƑl.

MĂ©g kevesebb arrĂłl (volt olyan Ă©rzĂ©se az embernek), hogy akkoriban az egyik - mĂĄsik tv Ă©s rĂĄdiĂłcsatorna szinte besegĂ­tett a "balhĂ©" szervezĂ©sĂ©be. Az Ɛszödi beszĂ©d bizonyos elemeinek a szövegkörnyezetĂ©bƑl valĂł kiszakĂ­tĂĄsa Ă©s folyamatos ismĂ©telgetĂ©se alkalmas volt a hallgatĂłsĂĄg egy rĂ©szĂ©nek a sokkolĂĄsĂĄra. ErƑsen hangulatkeltƑnek tƱnt egyes riporterek Ă©s hĂ­rkommentĂĄlĂłk magatartĂĄsa. Nem emlĂ©kszem, hogy bĂĄrki is komolyan vizsgĂĄlta volna, mekkora szerepe volt mindennek az összessĂ©gĂ©ben sok milliĂĄrdos kĂĄrokhoz vezetƑ zavargĂĄsok kirobbanĂĄsĂĄban. HatĂĄrozottan emlĂ©kszem rĂĄ, hogy 2006. oktĂłber 23-ĂĄra mĂĄr olyan "hangulat" alakult ki az orszĂĄgban, hogy normĂĄlis ember szinte biztos volt abban, ezen a napon a fƑvĂĄrosban megĂșszhatatlan lesz egy Ășjabb nagy "balhĂ©." S ekkor a veszĂ©lyesnek Ă­gĂ©rkezƑ helyszĂ­nektƑl mindössze pĂĄr szĂĄz mĂ©terre jutott az eszĂ©be a Fidesznek nagygyƱlĂ©st tartani. Tegnap Ă©s ma reggel, amikor ĂĄrtatlanok megverĂ©sĂ©rƑl hallgattam a visszaemlĂ©kezĂ©seket, az is eszembe jutott, vajon ĂĄrtatlanok-e azok, akik a vĂĄrhatĂł "vihar" ellenĂ©re ezreket hĂ­vtak egy veszĂ©lyes rendezvĂ©nyre? S most vajon miĂ©rt csak a rendƑrsĂ©get okoljĂĄk megint akkori szakszerƱtlen intĂ©zkedĂ©seik miatt? NĂ©melyek-összeeskĂŒvĂ©s elmĂ©leteket gyĂĄrtva- egyenesen addig jutnak el, hogy elƑre tervezetten-utasĂ­tĂĄsra- toltĂĄk a botrĂĄnyosan viselkedƑ csƑcselĂ©ket, a bĂ©kĂ©s demonstrĂĄlĂłkra. Ilyen alapon el lehet ĂĄm jutni gondolatainkkal oda is, hogy elƑre tervezetten szĂĄmĂ­tottak a szervezƑk is arra, hogy ĂĄrtatlanokkal is törtĂ©nhet majd baj az utcĂĄn, ami kivĂĄlĂł politikai tƑkĂ©vĂ© vĂĄlhat a szĂĄmukra. Így is lett?

Érdemes a WikipĂ©diĂĄn elolvasni az akkori esemĂ©nyek összefoglalĂĄsĂĄt. Ide kattintva megteheti!

Az pedig, hogy mennyire van mĂĄra "sarkĂĄbĂłl kifordulĂłban" az akkori esemĂ©nyek Ă©rtĂ©kelĂ©se, egy jĂł pĂ©lda az origo-n olvashatĂł Ă­rĂĄs. Klikkeljen ide, ha Ă©rdekli! A fƑbĂ­rĂł szerint veszĂ©lyben az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs fĂŒggetlensĂ©ge. (Meg mĂ©g sokak szerint.)

   

Vissza...