A "Gyurcsány-ügyről"

2012-05-19 06:55:12

Sokáig gondolkodtam azon, megírjam-e ezt a választ Széky János nyílt levelére (Gyurcsány Ferencnek, saját kezébe, ÉS, 2012/18., máj. 4.) A hezitálás oka az volt, hogy úgy látom, a szerző fejében már összeállt egy kimozdíthatatlan ítélet, amely a balliberális értelmiség egy részére jellemző: Gyurcsány meg­bukott, Gyurcsány vonuljon vissza, de legalábbis lépjen hátra egy időre.

Ha mindenben nincs is igazuk a ka­rak­ter­gyil­ko­lók­nak, azon, akit ennyi ütés ért, már nem tud segíteni.

Azok után, hogy Széky János pökhendien „drá­gaferencezett” egyet, sok reményem nincs arra, hogy legalább elgon­dol­kodjék az érveimen, de azért hátha.

Már ez a „drágaferenc” is elég durva. Nem emlékszem, hogy a szerző és Gyurcsány Ferenc – ahogy mondani szokták – együtt őriztek volna libát. A felütés stílusa illeszkedik a fideszes lapok hecckommentelőinek világához, de méltatlan Székyhez és az Élet és Irodalomhoz.

A legjobban az a kérlelhetetlenség bánt, ahogyan a szerző magabiztosan állít, és eszébe sem jut, hogy számos szempontot mérlegelnie illene. Létezik, hogy az Élet és Irodalomban egy Hír TV-ben megjelent, azóta sem alátámasztott vád alapján mondatik ki valakiről, hogy vonuljon vissza? Hogy lehet, hogy egy ilyen tekintélyes lapban esélyt sem adnak arra, hogy netán Gyurcsánynak lehet igaza? Vagy ha nem bizonyosodik be, hogy plágium volt a szakdolgozat, Széky majd bocsánatot kér, és megengedi, hogy Magyarország volt miniszterelnöke tovább politizáljon? Netán ez is mindegy? Azt pedig el sem akarom hinni, hogy Széky János szerint is a megvádolt Gyurcsány bizonyítsa az igazát…

Azt gondolom, a nyolc év értékelését még nem végezte el az ország. Az nem válasz, hogy az MSZP 2010-es bukása és a kétharmad meg ami vele járt ezt már elrendezte. Csak csendben jegyzem meg: ha Gyurcsány 2009 tavaszán marad, és végigcsinálja a hajrát, minden bizonnyal nem olyan szégyenlős, elnézést kérő kampányt folytatott volna, mint amilyet nélküle csináltak az utódai. Tény, hogy sokan azért nem szavaztak a szocialistákra, mert elbántak Gyurcsánnyal, és úgy látták, vezetőjét vesztette a baloldal. Ha pedig belegondolunk, hogy nyolcvanezer szavazat hiányzott a kétharmad elkerüléséhez, akkor azért ezt is érdemes lenne mérlegelni.

Széky János azt írja, Gyurcsány rosszul kormányzott. Így. Határozottan, magabiztosan. Biztos ez? Arról a kormányfőről beszélünk, akit Washingtonban, Moszkvában, Párizsban, Londonban, Berlinben is szívesen fogadtak. Akinek reformjait nemzetközi sajtótájékoztatón méltatta Merkel és Sarkozy. Akinek kormányzása idején hat új egyetemi központ épült, megújult háromszáz általános iskola, több kórház, rendelőintézet és művelődési ház. Gyurcsány hozta ide az utolsó fajsúlyos zöldmezős beruházást (Mercedes), valamint az Európai Unió innovációs központját. Méltányos és arányos vizitdíjjal, kórházi napidíjjal és tandíjjal is új érdekeltségi rendszert vezetett be az egészségügyben és a felsőoktatásban – ezt egy alkotmányellenes népszavazás semmisítette meg, deszegregációs törvényt fogadott el, és ösztöndíjprogramot indított rászoruló gyerekeknek. Kormányzása alatt alacsonyabb volt az infláció és a munkanélküliség, mint most, a zérótolerancia bevezetésével csökkent a közúti balesetek száma, igazságosabb volt az adórendszer, és több gyermek született, mint az Orbán-kormány idején. Gyurcsány Ferenc válságkezelő miniszterelnöki tevékenységét – ha már itthon nem ismerik el –, legalább egy Nobel-díjas közgazdász nem szégyelli, és több társukkal együtt közös könyvet írtak. Gyurcsány volt, aki először felkérte Kenedi Jánost, hogy vágjon rendet az ügynökdossziék világában, ő volt, aki először pártfinanszírozási törvényt nyújtott be. Előbbiben saját egykori pártja és a Fidesz sem segített, utóbbiban a Fidesz fúrta meg az előrejutást. Gyurcsány Ferenc nem pártkatonát, hanem Simor Andrást jelölte az MNB élére, és ugyancsak nem pártkatonát, hanem Majtényi Lászlót az ORTT elnöki posztjára.

Ezt kéne szégyellni?

Megközelíthetjük a „Gyurcsány-kérdést” máshonnan is. Olyan jól állunk demokratákban? Annyian vannak azok, akiknek még fontos 1989 és a rendszerváltás, hogy Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció felesleges? Széky János szerint le lehet és le kell mondani egy emberről, de bárkiről is, aki az Orbán-rezsim ellen harcol? Vagy tud még olyan volt miniszterelnököt, aki részt vesz az Élet Menetén és szolidaritást vállal a melegek felvonulásán is? El lehet tekinteni attól a ténytől, hogy a Széky szerint bukott Gyurcsány új pártjának a bejegyzése után három hónappal ötezer tagja van, és a választókerületek kilencven százalékában felállt a szervezete? Csak jelezném, hogy a DK-nak csak Budapesten több mint ezer tagja van. Jóval több, mint amennyi az LMP-nek az egész országban. Létszámát tekintve a DK ma a harmadik legnagyobb párt. Mondom, három hónappal a párt hivatalos bejegyzése után. A plágiumvád óta újabb kétszáz ember lépett be, az ötezer tag 70 százaléka korábban sohasem volt párttag. Sem 1989 előtt, sem azóta. A DK volt az első, amelyikhez csatlakoztak. Rájuk már nincs is szükség Orbán leváltásához, vagy valamennyien hülyék és vakok voltak, hogy nem vették észre, kihez adják a nevüket és milyen Magyarországban hisznek? Ma a Gyurcsány által vezetett Demokratikus Koalíciónak 150-200 ezer szavazója van. Ha nincs Gyurcsány, lehet, hogy nagy részük nem szavaz sehova. Széky szerint, ha Gyurcsányt támogatják, maradjanak is otthon, nélkülük is meglesz a demokraták többsége? Széky János tud még egy pártot mutatni Gyurcsányén kívül, amelyik nemcsak országgyűlési képviselőinek, hanem az elnökségi tagjainak a vagyonnyilatkozatát is közzétette?

Lehet, hogy megrónak érte, de szerintem az ÉS-nek inkább szolidaritást kellett volna vállalnia Gyurcsánnyal és a Demokratikus Koalícióval, amelytől törvénytelenül vették el a frakcióalapítás jogát, ezáltal a napirend előtti felszólalás és az interpelláció lehetőségét. Vagy ez sem számít?

Képtelen az a vád is, hogy Gyurcsány akadályozza az ellenzéki együttműködést. Május 1-jén, már a plágiumvád kirobbantása után, a szakszervezetek sátrában együtt tartott fórumot Mesterházy Attila, Jávor Benedek és Molnár Csaba. Az ellenzéki pártok közös jelöltet állítottak önkormányzati választáson, együtt tüntettek a gyömrői Horthy-szobor ellen. Netán Gyurcsány menjen, de maradhat a Demokratikus Koalíció? Kívülről belebeszélnek egy párt belügyébe, hogy kit választ elnöknek? Miért nem kaphat méltányosságot egy párt, amelynek frakciójában ott ül a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány több volt MSZP-s minisztere és államtitkára, amelyben szerepet vállal Bauer Tamás, Debreczeni József, Niedermüller Péter vagy Eörsi Mátyás? A DK második embere az a Molnár Csaba, aki Gyurcsánynál két tárcát vezetett, a Bajnai-kormányban pedig második ember volt. Mindegyik rosszul látja Gyurcsány kormányzati teljesítményét és szerepének fontosságát amai Magyarországon?

Nem hiszek abban sem, hogy a DK vagy Gyurcsány akadályozná, hogy bármelyik másik ellenzéki politikus karizmája felragyogjon. Hol vannak az új politikai tehetségek, akik utat törnek maguknak? Gyurcsány miatt van, hogy alig látszik a Szolidaritás, a Milla és a 4K? Ő akadályozza, hogy bárki más pártot alapítson? Szabad a pálya, tessék jobbat, különbet csinálni, mint Gyurcsány!

A nyílt levél szerzője végül arra a képtelenségre jut, hogy „drágaferenc” borítson, szakítsa szét a zelmúlthúsz év hazugságból szőtt hálóját. Akkor miért nem drágaviktor, drágapéter, drágagordon, drágaattila, drágaelempé, drágapuchsimicska? Mintha Gyurcsány nem azért lépett volna ki az MSZP-ből, hogy mindezt otthagyja és új lapot nyisson…

Sajnos Széky János nem akar esélyt adni, hogy Orbán legyőzésében Gyurcsány Ferenc is szerepet vállalhasson. Az általa is megfogalmazott kérlelhetetlenség és méltányossághiány is szerepet játszott abban, hogy a Fidesz kétharmadot kapott. Nem kell Gyurcsány Ferencet szeretni – ahogy ismerem, ezt nem is igényli. Az azonban elvárható lenne, hogy ne foghegyről, alapinformációk hiányában ítélkezzenek róla, főleg ne egy drogdílernek pénzt fizető tévécsatorna álriportja ürügyén.

Azt gondolom, Gyurcsány nélkül nem lesz kormányváltás. Hány olyan közös ellenzéki jelölt lehet majd 2014-ben, ahol a DK szavazóira, cédulagyűjtőire elengedhetetlenül szükség lesz? Ha van DK, több az ellenzéki voks, nagyobb az esély. Ha nincs DK, kevesebb a voks, kisebb az esély. Ha nincs Gyurcsány és nincs DK, meglehet, Tóth József sem fog nyerni a XIII. kerületben. Akik ott élnek, ezt tudják. Ez ilyen egyszerű. Széky János, persze, „visszavonultathat” bárkit. Jöhet De Gaulle-lal, csakhogy a francia elnököt, amikor vesztett, nem akarták megsemmisíteni, és nem is olyan ellenfele volt, mint Orbán, aki be is jelentette, hogy megölné ellenfelét.

Természetesen tiszteletben tartom Széky János és bárki más véleményét. Ha így látja, hát így látja. Csak szerintem most kárt okoz, és azt éri el, hogy Orbán a térdét csapkodja a röhögéstől a Nándorfehérvári Teremben.

Forrás: ES.hu

Vissza...