Mondjátok meg Júliának...

2012-05-18 18:38:24

A pécsi Egyetem eredmény nélkül zárta le a vizsgálatot Gyurcsány Ferenc dolgozata ügyében. A DK szerint "megdőlt a plágiumvád". Az MN szerint "Gyurcsányt nem tisztázták".

 

 

Közben (nem) mellesleg kiderült:

  • nem igaz, hogy Gyurcsány Ferenc nem Ă­rt tanári diplomamunkát;
  • nem igaz, hogy nem volt gyakorlĂłtanĂ­táson, nem igaz, hogy nem teljesĂ­tette az államvizsga-követelmĂ©nyeket;
  • a fenti hĂ­r forrásául szolgálĂł iskolaigazgatĂł szerint a HĂ­r TV a tudta nĂ©lkĂĽl vette fel szavait, Ă©s az anyagot meg is hamisĂ­totta;
  • nem igaz, hogy a volt miniszterelnököt törvĂ©nytelenĂĽl vettĂ©k fel közgazdász-hallgatĂłnak;
  • PĂ©csett - Ă©s másutt - nem szokatlan, hogy hallgatĂłk azonos cĂ­mmel adnak be diplomadolgozatot.

A Hír TV állításait fenntartja. A közvélemény Rozs Szabolcs dolgozatát - bár megvan - nem láthatta. Gyurcsány Ferenc akkori bírálója, aki egyébként még az ügyben érdemi információval rendelkezhetne, nem állt a nyilvánosság elé. A Gyurcsány-dolgozat pedig továbbra sincs meg.

A hetivalasz.hu-n olvasom, hogy a Nézőpont szerint az emberek 92 százaléka hallott a Gyurcsány Ferencet ért plágiumvádról. 62 százalékuk szerint emiatt Gyurcsány Ferencnek végleg távoznia kell a közéletből. A Fidesz szavazók 74, a jobbikosok  68, és az LMP támogatók 54%-a gondolja így. Az MSzP-sek 74%-a szerint viszont nincs oka visszavonulni.

Eddig a tények. Személyes véleményem három pontban foglalható össze.

Ad 1.: A Nézőpont kutatásából az látszik: Gyurcsány Ferencnek valószínűleg ugyanannyi híve van most, mint a botrány előtt. Még akkor is, ha rengetegen vannak, akik ki nem állhatják. Végső soron azonban: Feltót megint nem tudták kinyírni. Legfeljebb megint kicsit összébb kovácsolták a táborokat. Hogy ezt a szálakat mozgató Fidesz most kudarcnak, vagy sikernek éli meg, azt sose fogjuk megtudni.

Ad 2.: Az ügyben legtöbben a Gyurcsány Ferencről egyébként alkotott véleményük, és nem a plágiuváddal kapcsolatos tények alapján foglaltak állást. Pedig, ha az igazságszolgáltatás normáit néznénk, akkor Gyurcsány Ferencet fel kellene menteni. Ha lenne független ügyész, akkor most ejtené a vádat. Ha lenne esküdtszék, azt mondanák: a vád szerint nem bűnös. Mindez pedig azt is jelentené, hogy mindazoknak, akik a vitában ellenkező értelemben szólaltak meg nyilvánosan, most ugyancsak nyilvánosan korrigálniuk kellene magukat. Aki ezt nem teszi meg, az minimum sunnyog - és gondolatban "Tisztesség" tantárgyból nyugodtan bevéshet magának egy UV-t. A gyanú ugyanis nem lehet elég ahhoz, hogy bárkit elítéljenek. Még Gyurcsány Ferenc esetében sem. Illúzióim persze nincsenek.

Ad 3.: Nem tudom, hallották-e, de Júlia Tyimosenkó gyilkos. Ezt Viktor Janukovicsék két nappal azután jelentették be, hogy a német kancellár arra utasítíotta minisztereit: a Tyimosenkó ügy miatt ne menjenek el a foci EB ukrajnai rendezvényeire. Az első reakcióm erre az volt: ezek - mármint az ukránok - meghibbantak. Aztán elgondolkodtam: tudom én, hogy Tyimosenkó nem gyilkos?! Felmenthetem én őt a vád alól? Nem tudna-e egy hatodrangú ukrán TV legalább olyan meggyőző riporott forgatni a témában, mint a Célpont Gyurcsány Ferenc dolgozatáról? Na ugye. A Nézőpont számai alapján a magyar választók 62%-a szerint nincs is szükség bizonyításra. Mert Ty. Júlia, büntetett előéletű, foglalkozás nélküli, kijevi lakos, csak egy politikus, ráadásul bukott miniszterelnök.

Én nem látom a különbséget a két ügy között. Igazából a két Viktor között se nagyon. Szerintem a focit is egyformán szeretik. Úgyhogy, Miniszterelnök Úr, ne habozzon, nyugodtan menjen csak el Kijevbe. A magyar választók nem fogják megkövezni ezért.

Forrás: Ghostwriter.blog.hu

Vissza...