Főtérfelújítás miatt vizsgálódnak

2012-05-14 18:24:54

Nem a Közgépet, hanem egy magyarországi város városközpont-felújítását vizsgálja az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF), közölték az Index kérdésére a cégnél. A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. határozottan visszautasítja a hvg.hu cikke alapján a sajtóban megjelent találgatásokat és sejtetéseket (OLAF) vizsgálatával kapcsolatban.

"Az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekttel összefüggésben, annak ellenőrzésére kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, a cégnél ennek keretében végzett előre egyeztetett helyszíni ellenőrzést 2012. május 10-én" - írták. Közleményük szerint a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. Az uniós ellenőrök az adatszolgáltatás során a projektre vonatkozó iratokat kértek be a Közgéptől, semmilyen számítógépes adatot vagy dokumentumot nem foglaltak le.

Az OLAF megerősítette az ellenőrzés tényét, közölték egy a Strukturális Alapokat érintő projekt kapcsán folytattak vizsgálatot. Hogy pontosan melyik városról van szó, sem az európai szervezet, sem a cég nem közölte, az Index ugyanakkor úgy tudja, nem a korábban vitatott keszthelyi Fő tér rekonstrukció kapcsán vizsgálódik a csalás elleni hivatal.

Hétfőn a hvg azt írta, helyszíni ellenőrzést végzett az OLAF múlt héten a Simicska Lajos tulajdonában álló Közgép Zrt. budapesti székházában, információjuk szerint számítógépeket zároltak, és iratokat foglaltak le. A lap szerint egy másik budapesti cégnél, a Provital Zrt.-nél is kint jártak az OLAF munkatársai. A Provitalnál az Index nem tudott nyilatkozattételre jogosult személyt elérni, kérdésünkre azt mondták, kedden lesz benn az irodában ilyen munkatársuk.

Ahogy az az OLAF honlapjáról is kiderül, az EU Csalás Elleni Hivatalának nincs igazságszolgáltatási hatásköre. Igazgatási és vizsgálati szolgálatként a vizsgálat lefolytatása után csak ajánlásokat tehet. Az OLAF ezen kívül nyomon követő intézkedéseket indítványozhat, valamint felkérheti az uniós és a tagállami hatóságokat az együttműködésre.

A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn közölte, örülnek annak, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) helyszíni ellenőrzést végzett a Közgép Zrt. székházában, az európai szervezethez ugyanis a DK fordult még április végén, vizsgálatot kérve az építőipari vállalat által elnyert közbeszerzések ügyében. Azt ugyanakkor elismerték, nem tudják, hogy a mostani vizsgálatnak köze van-e a párt kezdeményezésének.

Forrás: Index.hu

Vissza...