KĂ©pmutatĂłk

2012-05-12 10:55:47

Az elmúlt fél évben Veszprém megye számos - lassan már összeszámolni sem tudom, hogy hány - kis és nagyobb településének a közoktatási intézményével kapcsolatosan  keltek "szárnyra" olyan hírek, mely szerint azok hamarosan egyházi kezelésbe kerülnek.

S nemcsak, hogy "szárnyra" keltek ilyen hírek, de azóta szinte mindegyik hírbe hozott iskoláról meg is írták: döntés született arról hogy a katolikus, vagy a református egyház átveszi a kormány által megszabott határidő, azaz 2013. január 1-je előtt az önkormányzatoktól ezeket az intézményeket. (Van persze még idő a cselekvésre és jó néhány település jó néhány iskolája esetében még a hátralévő pár héten belül kerülhet az bejelentésre, mi annak a jövőbeni sorsát illetően a valós szándék. Azt sejtem még sok, eddig az önkormányzatok által fenntartott iskola fog hamarosan az állami kezelésbe vétel helyett végül is egyházi kezelésbe kerülni.)  Az igazsághoz tartozik, hogy olyan intézmények is akadnak persze, amelyeket nem az említett egyházak szándékoznak az államtól „megmenteni”. Nem tréfának szánva írom, sajnos sok konkrét példát tudnék arról sorolni, ahol intézményeik államtól való megmentéséről beszéltek azok a döntéshozók, országgyűlési képviselők, vagy a Fidesz színeiben választást nyert polgármesterek, akik maguk is részesei voltak annak a döntésnek, hogy az iskolák - a rendszerváltás előtti időket visszaidézve, s így utazást téve a múltba - ismét állami kezelésbe kerülhessenek. A kormányzati -pontosabban miniszterelnöki akaratot- az országgyűlés kétharmadának szavazatával kellett megerősíteni. Akik ezt a Tisztelt Házban mindenféle vita és legalább egy tiltakozó mondat megfogalmazása nélkül is megszavazták, most maguk, vagy nem túl nagy számú támogatójuk révén az egyházi kezelésbe adást szorgalmazzák. „Farizeusokra” jellemző cselekedet. A szülők, nagyszülők elé kiállva már nem az állami kezelésbe vétel és nem a korrekt, megfelelő finanszírozás biztosításának a kérése, követelése volt a fontos, hanem az intézmények egyház kezére történő átadása. Ha valaki kicsit is tájékozott, tudja jól, hogy ha az egyházak valamelyike válik az iskola működtetőjévé, az adófizetők pénzéből állami normatívákon felül többletforrásokhoz is bőségesen jut. Ennek árán „csak” az alkotmányosan garantált szabad iskolaválasztás joga és a szó klasszikus értelmében vett világnézeti semlegesség lesz oda. Több olyan alkotmánybírósági határozat is van, ami az elmúlt időszakban és konkrét esetekben egyértelmű döntéseket takar ebben a kérdéskörben. A ma akarnokai ezt is figyelmen kívül hagyják és a legkevésbé sem izgatja őket, milyen alkotmányos jogsértéseket követnek el most meglehetősen hányaveti módon.

Pár napja még arról szóltak a hírek, hogy Litéren az iskolahasználók azon marakodtak össze, a katolikusok, vagy a reformátusok működtessék-e inkább az egy szem iskolájukat. (A polgármester egyben a Fidesz országgyűlési képviselője.) A katolikus egyház képviselői meg is sértődtek a hírek szerint a reformátusok sietős, az iskola megszerzését erőltető magatartásán, erőszakos nyomulásán.

Tegnap két ajkai iskola átadási szándékát jelentette be a szocialista polgármester iskolai érdekre hivatkozva, az iskola anyagi helyzetének stabilabbá tételét remélve így. Csodák csodája, az eddigi történetekkel ellentétben -ahol nyoma sem volt az egyházi kezelésbe vételek elleni tiltakozásnak- most azonnal hangos tiltakozásba kezdett a Jobbik, majd óvatosan, alamuszi módon a Fidesz is egy helyi prominensén (volt önkormányzati képviselőjén és az ajkai Fidesz elnökén) keresztül (inkább a szülőket előtérbe tolva). Szemmel láthatóan kettős mércét alkalmaznak ezek az emberek. Most, hogy a Hit Gyülekezete jelentkezett be fenntartónak, nemcsak a szélsőjobbosok kiabálnak, hanem azok is gáncsoskodásba kezdtek a Hit Gyülekezetével szemben, akik a többi történelmi egyházat készségesen segítik, sőt valójában fel is kérik arra, hogy "mentsék meg" iskolájukat. (Az egyházügyi törvény szerint (és Orbán Viktor stratégiai megfontolásainak egyikeként) már a Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak között szerepel.) A Hit Gyülekezetével szembeni ellenszenvre utal ugyanakkor a hajdúsámsoni eset is.

Azt javaslom a közoktatást a teljes anarchiába sodróknak, gondolják át még egyszer mit cselekszenek. Ne felejtsék, hamarosan eljöhet újra az az idő, amikor ezekért a cselekedeteikért, nekik személy szerint is felelni kell.

Mai hír, hogy Balatonkenesén nem kérnek az egyházi fenntartásból. A szülők inkább az állami kézbe kerülés elfogadása mellett döntöttek. Íme, az első fecskék? Ha több is lenne, talán az önkormányzati kezelésben tartás lehetősége is újra felmerülhetne. Persze előbb el kellene az újraállamosítást jelentő és meggyőződésem szerint országrontó döntést törölni ahhoz. Ehhez pedig nyilvánvaló, hogy új döntéshozókra lesz szükség.

 

Vissza...