Az Iparira fáj az egyház foga?

2012-05-10 18:50:45

Ahogy korábban megírtam, az Ipariban 2013-tól felmenő rendszerben meg fog szűnni a gimnáziumi oktatás. Az osztályok számának csökkenése miatt a Belvárosi Tornacsarnokot is elvennék az iskolától, a hozzá tartozó garázsokkal együtt. A márciusi közgyűlésen azonban érdekes összeesküvés-elmélet merült fel az üggyel kapcsolatban.

Az oktatási profil szűkítésével nem mindenki értett egyet. Hartmann Ferenc (MSZP) úgy érvelt, hogy bár nem szeretne vitába bocsátkozni olyan szakmai kérdésekben, amelyekhez nem ért, ám hamisnak tartja azt az érvet, miszerint szakmailag nem indokolt a vegyes oktatási profilú intézmények fenntartása. "Ebben az intézményben jelen pillanatban négy-ötszörös túljelentkezés van. Ebben az esetben nem igaz ez a megállapítás" - mondta. A tornacsarnokkal kapcsolatban hozzátette: "Tekintettel arra, hogy a középiskolákban osztályonként heti 5 testnevelési óra kötelező, ezt azt jelenti az Ipari Szakközépiskola esetében, nemhogy csökkenni fog a testnevelési órák száma, hanem 2016-ig a jelenlegihez képest is folyamatosan emelkedik. Hamis az előterjesztésben szereplő hivatkozás, hamis hivatkozásból csak hamis következtetésre lehet jutni."

Az Ipari gimnáziumát védte Katanics Sándor (DK) is. "Az elkövetkező két hónapban meg kellene azt is vizsgálni, hogy az Ipari Szakközépiskolában a gimnáziumi képzés valamilyen módon meg tudna-e maradni." Hozzátette: "A Belvárosi Sportcsarnokkal kapcsolatos döntéseket jegelni kellene. Értem, hogy e mögött meghúzódik az egyháznak az az igénye, hogy az Ipari Szakközépiskola épületével közös épületrészt szeretné nagyobb részben használni."

Az előterjesztésben szerepel ugyanis, hogy az iskola tanulói létszámának csökkenése miatt a "Dózsa György út felőli szárny" kihasználatlanná válna, így azt le lehetne választani, és külön értékesíteni. Nem vagyok benne biztos, hogy ez alatt konkrétan mely épületrészt értik. Én a Híradó-épületre és az azt a főépülettel összekötő részre (Akvárium és környéke) gondolok, ami valóban egyetlen fallal leválasztható, de halkan megjegyzem a Dózsa úthoz legközelebb a főépület Szűk folyosójának egy része, Mirelit folyosója és tanári részlege található - és ez az épületrész a Szilágyi Erzsébet keresztény iskolával is közvetlenül szomszédos.

Brányi Mária (Fidesz): "A Belvárosi Sportcsarnok jelenleg is külön helyrajzi számon, önkormányzati tulajdonként szerepel. Részben oktatási feladatellátáshoz köthető, de a Belvárosi Sportcsarnok nem az Ipari Szakközépiskolának a része és az Ipari Szakközépiskola tornaterme, hanem egy független beruházásban épült belvárosi tornacsarnok, amely tornacsarnoknak a jövőben való feladatellátását meg kell határozni. Ennek az ingatlannak az értékesítését vizsgáljuk, döntést még nem hozunk arról, hogy minden körülmények között meg is váljunk tőle. Katanics Sándor képviselő úr javasolta a Belvárosi Sportcsarnokra vonatkozó döntés „jegelését”. Ezzel nem értek egyet, mivel minden egyes ingatlanértékesítéshez gazdaságossági, célszerőségi vizsgálatot is kell indítani. Minél előbb tisztán látunk ebben a kérdéskörben, annál jobb."

Forrás: Fejvesztő

Vissza...