A jutaspusztaiak nem adják fel

2012-05-08 19:00:26

Veszprém - Nem akarják, hogy kiköltözzön hozzájuk a Családok Átmeneti Otthona - ezért tiltakoztak kedden a városháza előtt a Veszprém-Jutaspusztán élők. Petícióban üzentek a polgármesternek. 

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk: a márciusi veszprémi közgyűlésen nagy vitát váltott ki, hogy a jelenleg a Pápai u. 37. szám alatt működő Családok Átmeneti Otthona - egy pályázat segítségével - Jutaspusztára költözhet. A helyszín kiválasztása miatt a jutaspusztaiak ellenérzésüket fejezték ki akkor is, lakossági fórumon is. Az áprilisi közgyűlési interpellációban és az arra adott válaszban elhangzott: a Jutaspusztán élők választ kaptak aggodalmaikra, a Családok Átmeneti Otthonán kívül nem telepítenek más szociális intézményt a városrészbe. A kedélyek nem nyugodtak meg. A jutaspusztaiak - a tiltakozók képviseletében dr. Bősze Ferenc ügyvéd - petíciót fogalmaztak meg, melyben leírták: a közgyűlésre benyújtott interpelláció valótlan tartalmú, hamis üzenetértékű. "A közösség véleménye jottányit sem változott, továbbra is azt kérjük, hogy a tervezett szociális létesítmény ne Jutaspusztán valósuljon meg. (...) Véleményünket megismerték, kérjük, ezt tartsák tiszteletben, s a 2003/39 hrsz-re is vonják vissza kérelmüket" - fogalmaztak. A petíciót hétfő reggelig 239-en írtak alá, amit a kedd esti, a Városháza előtt tartott rövid demonstráción fel is olvasott dr. Bősze Ferenc ügyvéd. A petíciót Szödényi Kinga titkárságvezető vette át. A mintegy tíz perces demonstráción több mint százan vettek részt.

Forrás: Napló-online

Ezt már a Veszport írja: Mihalovics tévedett...

Száznál is több jutaspusztai lakos tiltakozott kedd este a városháza előtt a városrészbe tervezett családok átmeneti otthona ellen. A polgármesternek szánt petíciójukat a titkárságvezetője vette át.

Az Óváros téren száznál is többen gyűltek össze, hogy - mint arról előzetesen tájékoztatták Porga Gyula polgármestert - átnyújtsák újabb, tiltakozó petíciójukat, melyet összesen 259-en írtak alá.

Az újabb ellenállást részben az váltotta ki, hogy a városrész lakói nem elégednek meg azzal, hogy a beadott háromból két építési engedély-kérelmet visszavont a város, azt kérik, a családok átmeneti otthonára vonatkozót is vonják vissza. Másrészt pedig Jutaspuszta önkormányzati képviselője, Mihalovics Péter áprilisban a közgyűlésen tett interpellációjában szerintük valótlanságokat állított, mikor arról beszélt, "a családok átmeneti otthonának Jutaspusztára telepítése az érintett térség lakói részéről mára elfogadott tény".

Információink szerint már korábban, a négynapos hosszú hétvége után szerették volna megtartani a demonstrációt, de nem akarták ezzel terhelni a Gizella-napok rendezvényeit.

Kopasz Zoltán a jutaspusztaiak nevében kiemelte, szükségesnek tartják a nyilvánosság figyelmét felhívni az ügyre. Elmondta, az önkormányzat 2011 novemberében kezdték meg előkészíteni, hogy a családok átmeneti otthona, a gyermekotthon és a fiatal felnőttek utógondozó intézménye megvalósulhasson. Úgy vélte, ennek ellenére csak kilenc nappal az áprilisi közgyűlési döntés előtt rendeztek lakossági fórumot az ügyben a városrészben, ráadásul információik szerint bár ezen a napon adta be a város az építési engedély-kérelmet a három létesítményre, őket csak egyről tájékoztatták.

Kérdésünkre elmondta, azért gyűjtöttek ismételten aláírásokat, mert a korábbit nem vette figyelembe a városvezetés, sőt, Mihalovics Péter áprilisi interpellációja pont ennek ellenkezőjét ismertette a közgyűléssel. A városrész képviselője akkor azt mondta, "az érintett térség lakói részéről mára elfogadott tény" és "napjainkra a városrész lakói rég nem látott nyitottsággal és megértéssel fogadják, hogy lakókörnyezetük nyújt új esélyt a hátrányos helyzetű gyermekeknek és családoknak".

A jutaspusztaiak jogi képviselője, dr. Bősze Ferenc a demonstráción ismertette a petíció tartalmát. Ebből kiderül, a városrész lakói szerint a helyzet a március végi közgyűlés óta nem javult, csak romlott. Mihalovics Péter áprilisi interpellációját hamis tartalmúnak nevezik, mert a közösség továbbra is azt kéri, a tervezett szociális létesítmény ne Jutaspusztán valósuljon meg.

Ismét kifogásolják, hogy korábban az építési engedély-kérelmeket előzetes lakossági egyeztetés nélkül nyújtották be és megkísérelték kész helyzet elé állítani a településrészt, "s amikor szembesültek az ellenállással, a válasz agresszív és lekezelő volt". Szerintük az eddig visszavont, két kérelem és az ezt "megerősítő" közgyűlési döntés hosszú távon mit sem ér.

A petíciót dr. Bősze Ferenc adta át, ám azt nem Porga Gyula vette át, de még csak nem is valamelyik önkormányzati képviselő, a "feladattal" Szödényi Kinga titkárságvezetőt bízták meg.

Vissza...