Mit Ă©r az ember? Az Ășjabb GyurcsĂĄny-ĂŒgyrƑl

2012-05-01 06:47:12

Úgy gondolom, nem mindegy, hogy valaki nyolcĂ©vesen puskĂĄzik a padszomszĂ©djĂĄrĂłl, hĂșszĂ©vesen hĂĄnyaveti mĂłdon összeollĂłz egy fƑiskolai zĂĄrĂłdolgozatot, vagy ötvenĂ©vesen akar megszerezni, mĂĄsvalaki munkĂĄjĂĄval, azaz megfontolt csalĂĄssal, egy tudomĂĄnyos fokozatot, majd bĂŒszkĂ©n viseli a sokak szemĂ©ben rangot jelentƑ doktori cĂ­met.

Úgy gondolom, nem mindegy, hogy egy ĂșjsĂĄg vagy egy televĂ­ziĂł olyan plĂĄgiumĂŒggyel ĂĄll-e elƑ, amely a nyilvĂĄnossĂĄgra hozĂĄs pillanatĂĄban bizonyĂ­tott Ă©s dokumentĂĄlt, vagy olyannal, amely nagyrĂ©szt inszinuĂĄciĂłra, valĂłszĂ­nƱsĂ­tgetĂ©sre, sejtetĂ©sre, talĂĄlgatĂĄsra, vĂĄdaskodĂĄsra Ă©pĂŒl.

Úgy gondolom, egy egĂ©szsĂ©ges nyilvĂĄnossĂĄg – hĂ­rverseny ide vagy oda – nem tart napirenden napokon ĂĄt, nem habosĂ­t olyan ĂŒgyeket, nem csĂĄmcsog olyan vĂĄdakon, amelyekrƑl pontosan tudja, hogy ebben az ĂĄllapotukban semmi mĂĄsra nem jĂłk Ă©s semmi mĂĄs cĂ©ljuk nincs, mint hogy egy hazug Ă©s pĂĄrtszolgĂĄlatokra szerzƑdött televĂ­ziĂł* segĂ­tsĂ©gĂ©vel Ășjabb szemĂ©lyisĂ©ggyilkossĂĄgi kĂ­sĂ©rletet kövessenek el OrbĂĄn gyƱlölt politikai ellenlĂĄbasa ellen. FĂ©lreĂ©rtĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett: nem az ellen tiltakozom, hogy az ĂŒgyrƑl hĂ­rt adjanak, hanem az ellen, hogy az – egyelƑre csak vĂĄdaskodĂĄsok – terjesztĂ©sĂ©be Ă©s napirenden tartĂĄsĂĄba a teljes magyar sajtĂł besegĂ­t. JellemzƑnek tartom, hogy a DĂĄvid Ibolya ĂŒgyĂ©ben szĂŒletett bĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂ©letrƑl szĂłlĂł hĂ­radĂĄst aznap kĂ©sƑ dĂ©lutĂĄn mĂĄr nem talĂĄltam meg a nagyobb portĂĄlok cĂ­mlapjĂĄn, GyurcsĂĄny ĂĄllĂ­tĂłlagos plĂĄgiumĂŒgye viszont minden nap Ă©s a nap minden ĂłrĂĄjĂĄban mindenĂŒtt kiveri a szememet. Holott jĂłzan Ă©sszel belĂĄthatĂł – ha mĂ©gsem sikerĂŒl belĂĄtni, akkor a teljes magyar sajtĂł megĂ©rett a pusztulĂĄsra –, hogy az Ă©letĂŒnk Ă©s tĂĄgabb Ă©letfeltĂ©teleink szempontjĂĄbĂłl Ă©g Ă©s föld a kĂ©t ĂŒgy sĂșlya közti kĂŒlönbsĂ©g. JellemzƑnek tartom azt is, hogy a NĂ©pszabadsĂĄg cĂ­moldalas vezĂ©rcikke ezzel a megĂĄllapĂ­tĂĄssal zĂĄrul: „GyurcsĂĄny Ferenc egyelƑre csak a cĂ­mĂ©ben utolĂ©rhetƑ szakdolgozata Ă©s a vĂĄdakra adott vĂĄlaszai is csak azĂĄltal lesznek szĂĄmĂĄra politikai Ă©rtelemben halĂĄlosan veszedelmessĂ©, hogy a hitelessĂ©g terĂ©n Ƒ mĂĄr elvesztett egy egĂ©sz hĂĄborĂșt. Minden fronton szedhetne Ășjabb sebeket, csak ezen nem.” Ha GyurcsĂĄny Ferenc a hitelessĂ©g terĂ©n egy egĂ©sz hĂĄborĂșt elvesztett, az nemcsak OrbĂĄn kĂ­mĂ©letlen, eszközökben nem vĂĄlogatĂł, szĂ­vĂłs, Ă©veken ĂĄt mĂłdszeresen kivitelezett bosszĂșvĂĄgyĂĄrĂłl tanĂșskodik, hanem arrĂłl is, ahogyan a magyar sajtĂł meghatĂĄrozĂł többsĂ©ge, beleĂ©rtve a NĂ©pszabadsĂĄgot is, Ă©veken ĂĄt nĂ©mĂĄn vagy tevƑlegesen asszisztĂĄlt ehhez az OrbĂĄn-fĂ©le szemĂ©lyisĂ©ggyilkos hĂĄborĂșhoz. Most tehĂĄt befejezett tĂ©nykĂ©nt, sajnĂĄlatos ĂĄllapotkĂ©nt beszĂ©lni az OrbĂĄnnal szemben elvesztett hitelessĂ©gi hĂĄborĂșrĂłl csak Ășgy lenne tisztessĂ©ges, ha hozzĂĄtennĂ©k: igen, megöltĂŒk, mi mindannyian, OrbĂĄn vezĂ©nyletĂ©vel, GyurcsĂĄny hitelessĂ©gĂ©t. Szemben OrbĂĄnĂ©val, amely 2010-es kormĂĄnyra kerĂŒlĂ©sĂ©ig kĂ©tharmados mennyisĂ©gben maradt Ă©rintetlen tƑlĂŒnk. Mert GyurcsĂĄnyt mi is jobban gyƱlöltĂŒk, mint OrbĂĄnt.

SajĂĄtos szĂ­nnek tartom ebben az ĂŒgyben GyurcsĂĄny sĂłgorĂĄnak Ă©s egykori anyĂłsĂĄnak a szerepĂ©t. Hogy valaki boldogan ĂĄrulja el, szolgĂĄltassa ki a nyilvĂĄnos meghurcoltatĂĄsnak egykori csalĂĄdtagjĂĄt, akĂĄr vĂ©tkes az illetƑ, akĂĄr nem, ez nem GyurcsĂĄnyra vet vĂ©gzetesen rossz fĂ©nyt, hanem rĂĄjuk. A bĂ­rĂłsĂĄgon sem köteles tanĂșvallomĂĄst tenni senki a hozzĂĄtartozĂłja ellen. Ha mĂ©gis tesz, legyĂŒnk benne biztosak, hogy nem az igazsĂĄgĂ©rzete hajtja, hanem a legnemtelenebb emberi vonĂĄs, a bosszĂșvĂĄgy. Az, ami OrbĂĄnt is mozgatja. Ɛk, a bosszĂșvezĂ©relt emberek ma a hiteles tanĂșk Ă©s a hiteles hadvezĂ©rek ebben az ĂŒgyben. Meg a közismerten szavahihetƑ televĂ­ziĂł. Ha valakinek nem ettƑl fordul fel a gyomra ebben az ĂŒgyben, hanem az ĂșjragĂ©pelt szakdolgozat lehetƑsĂ©gĂ©tƑl, az sĂŒrgƑsen nĂ©zzen magĂĄba.

VĂ©gezetĂŒl, hogy ne ĂĄruljak zsĂĄkbamacskĂĄt. Úgy gondolom, hogy ha GyurcsĂĄny Ferenc huszonkĂ©t Ă©vesen a hĂłna alĂĄ csapta a sĂłgora szakdolgozatĂĄt, legĂ©pelte Ă©s beadta a sajĂĄtjakĂ©nt, mert nem Ă©rdekelte a technika-biolĂłgia szak, tĂșl akart lenni az egĂ©szen, Ă©s nem akart több energiĂĄt fordĂ­tani rĂĄ, pĂ©ldĂĄul mert mĂĄs Ă©rdekelte, akkor csĂșf dolgot követett el. Épp olyan csĂșfat, mint akkor, amikor a pĂĄpai textilgyĂĄrban tizenhat Ă©vesnek hazudta magĂĄt, hogy hĂĄrom mƱszakban megkereshesse a közĂ©piskola befejezĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges pĂ©nzt. Én biztosan nem tettem volna, nem is mertem volna megtenni egyiket sem. Sem szĂŒksĂ©ghelyzeteket nem tudtam soha hazugsĂĄggal, mĂ©g indokolt hazugsĂĄggal sem megoldani, sem a szĂĄmomra kĂ©nyelmetlen kötelezettsĂ©geket nem tudtam egy vĂĄllrĂĄndĂ­tĂĄssal Ă©s a lehetƑ legkevesebb befektetĂ©st igĂ©nylƑ mĂłdon elintĂ©zni – ellentĂ©tben, gondolom, sok milliĂł polgĂĄrtĂĄrsammal, köztĂŒk GyurcsĂĄny Ferenccel. De hogy GyurcsĂĄny Ferenc szemĂ©lyes hitelessĂ©gĂ©rƑl, intellektuĂĄlis teljesĂ­tmĂ©nyĂ©rƑl Ă©s politikusi tevĂ©kenysĂ©gĂ©rƑl annak alapjĂĄn Ă­tĂ©ljĂŒnk, amit huszonkĂ©t Ă©vesen tett (plĂĄne ha nem tett), ez teljes erkölcsi tĂ©vĂșt. És legyenek biztosak benne: ugyanezt mondanĂĄm akkor is, ha OrbĂĄn Viktor diplomamunkĂĄja ĂŒgyĂ©ben merĂŒltek volna fel hasonlĂł vĂĄdak (pedig azzal doktori cĂ­m is jĂĄrt). Sem GyurcsĂĄnyt, sem OrbĂĄnt nem minƑsĂ­ti ma az, hogy mit tett vagy nem tett huszonĂ©vesen. EgyikĂŒk több mint hĂșsz Ă©ve, mĂĄsikuk tĂ­z-tizenkĂ©t Ă©ve van a szemĂŒnk elƑtt. A jellemĂ©rƑl, a teljesĂ­tmĂ©nyĂ©rƑl, a politikusi tevĂ©kenysĂ©gĂ©rƑl, alkalmassĂĄgĂĄrĂłl Ă©s tisztessĂ©gĂ©rƑl nem a huszonĂ©ves kori szakdolgozatĂĄnak eredetisĂ©ge, de mĂ©g csak nem is az fog dönteni, hogy hĂĄny helyrƑl ollĂłzta össze. Nem dönthet az. Ahogy Schmitt PĂĄlnak sem a plĂĄgiumĂŒgybe kellett volna belebuknia, hanem abba, hogy pontosan ugyanĂșgy ĂŒgyeskedte vĂ©gig az Ă©letĂ©t, ahogyan eljutott a köztĂĄrsasĂĄgi elnöki szĂ©kig, Ă©s ahogyan a doktori disszertĂĄciĂłjĂĄt megĂ­rta.

És mĂ©g valami: amiĂłta MagyarorszĂĄgon besĂșgĂłĂŒgyek vannak, azĂłta gyƱlölöm mĂ©lysĂ©gesen azt a mĂłdszert – rĂĄdiĂłmƱsorok sorĂĄval, sƑt Ă­rĂĄsokkal is tudom bizonyĂ­tani –, amellyel kutatĂłk (vagy akik önmagukat annak tartjĂĄk) kipĂ©cĂ©znek embereket, lehetƑleg minĂ©l hĂ­resebbeket, Ă©s a nyilvĂĄnossĂĄg kĂ©pĂ©be vĂĄgjĂĄk ifjĂșkori bƱneiket. FĂŒggetlenĂŒl attĂłl a szemĂ©lyes helyzettƑl Ă©s politikai rendszertƑl, amely ebbe a nyomorĂșsĂĄgos szerepbe kĂ©nyszerĂ­tette Ƒket. És fĂŒggetlenĂŒl attĂłl a kĂ©sƑbbi Ă©letĂșttĂłl Ă©s teljesĂ­tmĂ©nytƑl, amelynek vezĂ©rmotĂ­vuma Ă©s cĂ©lja adott esetben bizonyĂ­thatĂłan az volt, hogy ilyen helyzetbe soha többĂ© ne kerĂŒlhessenek az embertĂĄrsaik. AmibƑl, a fĂ©lreĂ©rtĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett, nem az a tanulsĂĄg, hogy GyurcsĂĄny hasonlĂł kĂ©nyszerhelyzetben lett volna, amikor a zĂĄrĂłdolgozata megĂ­rĂĄsĂĄt Ă­gy vagy Ășgy intĂ©zte, mint az az ember, aki csak az Ă©lete vagy a besĂșgĂĄs között vĂĄlaszthatott. Hanem az, hogy egyetlen ember, mĂ©g egy politikus minƑsĂ©gĂ©rƑl sem dönthet ifjĂșsĂĄgĂĄnak egyetlen, esetleg pecsĂ©tes mozzanata. Csak az dönthet rĂłla, hogy kivĂ© vĂĄlt, mire hasznĂĄlta az Ă©letĂ©t, milyen embert faragott magĂĄbĂłl. Ha ezt megint, immĂĄr sorozatban felejtjĂŒk el pusztĂĄn azĂ©rt, hogy nĂ©hĂĄny napig mondvacsinĂĄlt botrĂĄnyokon Ă©lvezkedhessĂŒnk Ă©s kĂ©jjel tapsikoljunk mĂĄs emberek kinyĂ­rĂĄsĂĄn, akkor semmin, egyĂĄltalĂĄn semmin ne dĂŒhöngjĂŒnk, amit ma ezzel az orszĂĄggal mƱvelnek. Mert csak azt kapjuk, amire alkalmasak vagyunk.

Mihancsik ZsĂłfia Ă­rĂĄsĂĄnak forrĂĄsa: Galamus.hu

Vissza...