Túlhatalom

2010-09-18 19:13:57

Ki gondolná, hogy egy ilyen kisvárosban a sajtó már napjainkban is ennyire igyekszik (kéretlenül is) kiszolgálni a helyi hatalmat. Most, hogy az önkormányzati választás itt van a nyakunkon és a legtöbben-érthető okokból- teljesen lefutottnak érzik a "meccset", talán nem is csoda, hogy a média munkatársainak egy jó része sem akar kockáztatni. Legtöbbjük sutba dobja elveit és lehet, hogy savanyú pofával, de aláveti magát a még ki sem mondott elvárásoknak.

Nem azt írja meg, amit a hivatása iránti tisztelet megkívánna, amire a szakmai tudása alapján képes lenne, ami a bensőjéből fakad, hanem amit elvárnak tőle. S ha a túlhatalom nyilvánvaló, akkor azt írja meg, amit a túlhatalom vár el. Csütörtökön a közgyűlésen két kérdést intéztem a leköszönő polgármesterhez, egyet a gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterhez. A megyei napilap tudósítója nem tartotta fontosnak egyetlen sorban sem megemlíteni tudósításában a felvetett ügyeket. Külön cikkben és egyoldalúan, a hatalomnak kedves módon írta meg viszont az Aréna melletti parkoló értékesítésével kapcsolatosan történteket. A vita pedig érdekes és tanulságos volt. A veszprémi háztartásokba ingyenesen eljutó hetilap tudósítója egy-egy sort szánt csupán a 3 kérdésből kettőre (a harmadikra vélhetően azért nem, mert az a lapjuk mohóságának kritikáját tartalmazta és így arról inkább nem írtak, mert így az olyan mintha nem is hangzott volna el). Az a két rövid sor sem a lényegről szólt, és vélhetően inkább a soha meg nem fogalmazott elvárásoknak megfelelően vetették papírra. Kizárt dolog, hogy érti bárki is a leírtakból, hogy valójában mi is hangzott el ott a közgyűlésen. Évi közel 25 milliót fizet a város azért, hogy a városlakók ingyenesen tudhassák meg- feltéve ha ők is úgy akarják- hogy mi zajlik a testületi üléseken. Ők ezt a 25 milliót úgy használják fel, hogy közben a tudósításaikkal azokat sem világosítják fel a valóságról, akiket az érdekelne. Azt írják, ami a hatalom "füleinek" kedvesen cseng. Itt tartunk 2010 őszén. Kétsége ne legyen senkinek arról, hamarosan még rosszabb lesz a helyzet.

Jobb ötletem nem lévén, felrakom ide a honlapomra a kérdéseimet. Aki kíváncsi rá, az itt elolvashatja őket. Amennyiben a városi honlapon majd úgy egy hónap múlva elhelyezésre kerül a jegyzőkönyv, akkor el lehet olvasni ott a válaszokat is.

 Tisztelt Polgármester úr!

 2010. szeptember 16-án (csütörtökön) a közgyűlésen napirend előtt két kérdést kívánok intézni polgármester úrhoz.

Első kérdésemben arról szeretnék tájékozódni, hogy a 2009. októberében a Honvédségi Lakótelepen, lakossági fórumon tett ígéretét miért nem tartotta be a polgármester úr?

 

Bizonyára polgármester úr is emlékszik arra, hogy azon a lakossági fórumon elhangzott polgármester úr részéről az az ígéret, hogy 2010 nyaráig meg fog valósulni a kádártai Honvédségi Lakótelepen élők 82. számú úton történő biztonságos átközlekedésének megteremtése érdekében egy nyomógombos lámpás átközlekedő hely.

 

Második kérdésemben azt szeretném megkérdezni polgármester úrtól, hogy elfogadhatónak tartja-e a Veszprémi 7 Napnak azt az előírását, hogy az október3-i választáson induló és regisztrált 65 jelölt esetében a jelöltek 1100 karakterből álló bemutatkozó sorai mellett fényképet csak akkor közöl róluk, ha a jelölt vagy a támogató szervezete 5000 Ft+Áfa megfizetését vállalja ezért?

 

Bizonyára polgármester úr is jól tudja, éves szintén közel 25 millió Ft-ot költünk az adófizetők pénzéből arra, hogy szolgáltatást vásároljunk és a városban élők ingyenesen jussanak olyan információkhoz, ami az önkormányzat munkájával kapcsolatos. Szerintem nagyon fontos lenne a választók teljes körű tájékoztatása érdekében a jelöltek arcképeinek ingyenes közlése is. Eddig sohasem fordult elő, hogy a Veszprémi 7 Nap ebből is üzletet akart csinálni. Remélem ezután sem.

 

 

A közgyűlésen napirend előtt kérdést kívánok intézni Czaun János alpolgármester úrhoz is.

 

Kérdésem: Miért nem tartja be az ígéreteit az alpolgármester úr és a pályázaton eredményesen szereplő cég az új szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezésével kapcsolatosan?

 

2010. június 24-én a Közgyűlésen kérdést intéztem már Czaun Jánoshoz ebben az ügyben. Akkor a kérdésemre adott válaszában az hangzott el, hogy a megépítendő új szigeteket új, korszerű és egységes edényzettel látják el. Ennek a szerződés szerint rögzített szállítási határideje 2010. augusztus 31-én lejárt.

 

Tisztelettel kérem, hogy a kérdéseim feltevését a közgyűlésen lehetővé tenni szíveskedjen!

 

Tisztelettel: Katanics Sándor

Vissza...