Unióellenes duma a 7 Napban

2012-04-27 15:54:03

A szerdán megtartott közgyűlésen kérdést intéztem a polgármester úrhoz. Szerintem nem véletlen, hogy a Veszprémi 7 Nap ma megjelent számában erről kínosan hallgatnak. Nem tartotta fontosnak a Napló sem megírni, milyen kérdést és milyen célból tettem fel Veszprém polgármesterének. Szerintem az ügy pedig súlyos.

Ennél csak az súlyosabb, hogy a polgármester nem érzékeli, hogy mi a baj ezzel a történettel és a sajtó hozzáigazodása is igazán aggasztó jelenség.

A feltett kérdésem írásban előre benyújtva, az alábbiakat jegyeztem le Porga Gyula számára.

A legutóbbi Veszprémi 7 Napban (2012. április 20.) Darcsi felelős szerkesztő úr és képzeletének szüleménye, Magyar Béci bácsi és a felelős szerkesztő meglehetősen felszínes beszélgetésének leiratát olvashattuk az uniós tagságunkkal kapcsolatosan.„Megtudhattuk” Darcsi úrtól, hogy az IMF megállapodás nem a valutalap, hanem az EU akadékoskodása miatt nem tud elkezdődni. Olyan feltételeket szabnak szerinte nekünk, amit másoknak nem. Azt is közli velünk, a külföldi befektetők, akik tőkét hoznak az országba, valójában halálra dogoztatják a kiszolgáltatott embereket, miközben a nagy hasznot kiviszik az országból. Mikor ezek után rákérdez Béci bácsi arra, jó ez nekünk-mármint, hogy az EU tagjai vagyunk-, arra az a válasz érkezett a szerkesztőtől, hogy jó, bővebben, nem jó.

Kérdezem polgármester urat, jó-e nekünk, hogy évi 23 millió Ft közpénzt fizetnek az Önök akaratából egy olyan médiának, amelyik nyíltan uszít Magyarország EU tagsága ellen?

Nem gondolja azt polgármester úr, hogy ezek után mástól kellene megrendelnünk évi 23 millióért azokat a szolgáltatásokat, amit egyébként is rendkívül drágán és rendkívül haszontalan, felszínes módon van szerencsénk megkapni ettől a sajtóorgánumtól?

Nos a választ illetően nem lepődtem meg igazán. Körülbelül erre számítottam, de meggyőződésem, hogy ez a probléma szempontjából komolytalan ügykezelés. Baj lesz ebből. Nagyon nagy baj.

A Vehír mindezt így közvetítette hírportálján:

Katanics Sándor képviselő azt kérdezte a polgármestertől, jó-e nekünk, hogy évi 23 millió Ft közpénzt fizet az önkormányzat egy olyan médiumnak, amelyik nyíltan uszít Magyarország EU tagsága ellen? A képviselő a Veszprémi 7 Nap egy írására hivatkozik a kérdése kapcsán.

Porga Gyula reflektált: személy szerint saját maga az Európai Unió híve. Porga Gyula szerint Katanics Sándor képviselő elvárja, hogy független legyen a városi napilap, viszont azt kéri, hogy beleszóljon a lap munkájába. A polgármester leszögezte: sem ezelőtt, sem pedig ezután nem kíván részt venni az újság szerkesztésében.

Várható volt, hogy a polgármester így próbál menekülni felelősségteljes gondolkodást igénylő pozíciójának terhe alól. Tessék elolvasni újra a beadványomat! Nem kértem egy szóval sem, hogy avatkozzon be a szerkesztésbe! Azt kértem, hogy ne adjon a Fideszes többség döntéseinek köszönhetően pénzt -évi 23 millió Ft-ot- a veszprémi adófizetők pénzéből egy olyan újságra, amelynek a felelős szerkesztője ennyire leegyszerűsített, primitív módon hangol (a megfelelő, a körültekintően korrekt ismeretek átadása helyett) a uniós tagságunk ellen. Kevés azt mondani Porga Gyulának ebben a helyzetben, hogy személy szerint Ő híve az Európia Uniónak Neki ebben a helyzetben tiltakozni kell a választói, a veszprémiek nevében a butaság és a primitív megközelítések a város pénzén történő terjesztése ellen. Nem érti Porga Gyula mi a dolga. Nem érti, vagy (számítóan) nagyon is érti, s így kacsint egy valamikor majd a számára is következményekkel járó ügyben -a lassan a Jobbik szócsöveként is publikálgató- felelős szerkesztővel össze. Azt sejtem, egyszer lesz ennek a polgármester számára is böjtje. Akkor viszont már késő lesz a sandán terjedő és sötétséget hozó korral szemben cselekedni. A felelősséget viszont nem moshatja le majd magáról akkor sem. Főleg akkor nem.

No, de addig is szeretném Porga Gyula figyelmébe ajánlani mindazt, amiről-úgy tűnik- polgármesterként megfeledkezett. Bár lehet, hogy jómaga személyesen nem kívánt eddig sem és ezután sem részt venni a Veszprémi 7 Nap szerkesztésében, a Polgármesteri Hivatal egyik munkatársa- nyilván a polgármester megbízásából- a szerződés szerint is tagja a szerkesztő bizottságnak. Aki nem hiszi nézze meg a lap mai számának a második oldalán a szerkesztőbizottság összetételét. Joós Eszter a szerkesztőbizottság tagjaként van feltüntetve és ugyanakkor a városi honlap szerint a Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője.

A városi újsággal szembeni elvárások között ott szerepel a szerződésben az is, hogy "az újságnak hangsúlyozottan közszolgálati lapnak kell lennie, az Önkormányzat szakmai szempontjain túl, az egész város lakosságának érdekeit kell szem előtt tartania." Ebből pedig az következik, hogy a lap szerződést szegett azzal, hogy közölte a felelős szerkesztő EU ellenes kirohanását. A város egészének nem ez az érdeke. A polgármesternek kötelessége lenne a szerződésszegés miatt fellépni. Nem teszi.

Vissza...