Unióellenes duma a 7 Napban

2012-04-27 15:54:03

A szerd√°n megtartott k√∂zgyŇĪl√©sen k√©rd√©st int√©ztem a polg√°rmester √ļrhoz. Szerintem nem v√©letlen, hogy a Veszpr√©mi 7 Nap ma megjelent¬†sz√°m√°ban errŇĎl k√≠nosan hallgatnak. Nem tartotta fontosnak a Napl√≥ sem meg√≠rni, milyen k√©rd√©st √©s milyen c√©lb√≥l tettem fel Veszpr√©m polg√°rmester√©nek. Szerintem az √ľgy pedig s√ļlyos.

Enn√©l csak az s√ļlyosabb, hogy a polg√°rmester nem √©rz√©keli, hogy mi a baj ezzel a t√∂rt√©nettel √©s a sajt√≥ hozz√°igazod√°sa is igaz√°n aggaszt√≥ jelens√©g.

A feltett k√©rd√©sem √≠r√°sban elŇĎre beny√ļjtva, az al√°bbiakat jegyeztem le Porga Gyula sz√°m√°ra.

A legut√≥bbi Veszpr√©mi 7 Napban (2012. √°prilis 20.) Darcsi felelŇĎs szerkesztŇĎ √ļr √©s k√©pzelet√©nek sz√ľlem√©nye, Magyar B√©ci b√°csi √©s a felelŇĎs szerkesztŇĎ meglehetŇĎsen felsz√≠nes besz√©lget√©s√©nek leirat√°t olvashattuk az uni√≥s tags√°gunkkal kapcsolatosan.‚ÄěMegtudhattuk‚ÄĚ Darcsi √ļrt√≥l, hogy az IMF meg√°llapod√°s nem a valutalap, hanem az EU akad√©koskod√°sa miatt nem tud elkezdŇĎdni. Olyan felt√©teleket szabnak szerinte nek√ľnk, amit m√°soknak nem. Azt is k√∂zli vel√ľnk, a k√ľlf√∂ldi befektetŇĎk, akik tŇĎk√©t hoznak az orsz√°gba, val√≥j√°ban hal√°lra dogoztatj√°k a kiszolg√°ltatott embereket, mik√∂zben a nagy hasznot kiviszik az orsz√°gb√≥l. Mikor ezek ut√°n r√°k√©rdez B√©ci b√°csi arra, j√≥ ez nek√ľnk-m√°rmint, hogy az EU tagjai vagyunk-, arra az a v√°lasz √©rkezett a szerkesztŇĎtŇĎl, hogy j√≥, bŇĎvebben, nem j√≥.

K√©rdezem polg√°rmester urat, j√≥-e nek√ľnk, hogy √©vi 23 milli√≥ Ft k√∂zp√©nzt fizetnek az √Ėn√∂k akarat√°b√≥l egy olyan m√©di√°nak, amelyik ny√≠ltan usz√≠t Magyarorsz√°g EU tags√°ga ellen?

Nem gondolja azt polg√°rmester √ļr, hogy ezek ut√°n m√°st√≥l kellene megrendeln√ľnk √©vi 23 milli√≥√©rt azokat a szolg√°ltat√°sokat, amit egy√©bk√©nt is rendk√≠v√ľl dr√°g√°n √©s rendk√≠v√ľl haszontalan, felsz√≠nes m√≥don van szerencs√©nk megkapni ettŇĎl a sajt√≥org√°numt√≥l?

Nos a v√°laszt illetŇĎen nem lepŇĎdtem meg igaz√°n. K√∂r√ľlbel√ľl erre sz√°m√≠tottam, de meggyŇĎzŇĎd√©sem, hogy ez a probl√©ma szempontj√°b√≥l komolytalan √ľgykezel√©s. Baj lesz ebbŇĎl. Nagyon nagy baj.

A Vehír mindezt így közvetítette hírportálján:

Katanics S√°ndor k√©pviselŇĎ azt k√©rdezte a polg√°rmestertŇĎl, j√≥-e nek√ľnk, hogy √©vi 23 milli√≥ Ft k√∂zp√©nzt fizet az √∂nkorm√°nyzat egy olyan m√©diumnak, amelyik ny√≠ltan usz√≠t Magyarorsz√°g EU tags√°ga ellen? A k√©pviselŇĎ a Veszpr√©mi 7 Nap egy √≠r√°s√°ra hivatkozik a k√©rd√©se kapcs√°n.

Porga Gyula reflekt√°lt: szem√©ly szerint saj√°t maga az Eur√≥pai Uni√≥ h√≠ve. Porga Gyula szerint Katanics S√°ndor k√©pviselŇĎ elv√°rja, hogy f√ľggetlen legyen a v√°rosi napilap, viszont azt k√©ri, hogy belesz√≥ljon a lap munk√°j√°ba. A polg√°rmester lesz√∂gezte: sem ezelŇĎtt, sem pedig ezut√°n nem k√≠v√°n r√©szt venni az √ļjs√°g szerkeszt√©s√©ben.

V√°rhat√≥ volt, hogy a polg√°rmester √≠gy pr√≥b√°l menek√ľlni felelŇĎss√©gteljes gondolkod√°st ig√©nylŇĎ poz√≠ci√≥j√°nak terhe al√≥l. Tess√©k elolvasni √ļjra a beadv√°nyomat! Nem k√©rtem egy sz√≥val sem, hogy avatkozzon be a szerkeszt√©sbe! Azt k√©rtem, hogy ne adjon a Fideszes t√∂bbs√©g d√∂nt√©seinek k√∂sz√∂nhetŇĎen p√©nzt -√©vi 23 milli√≥ Ft-ot- a veszpr√©mi ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©bŇĎl egy olyan √ļjs√°gra, amelynek a felelŇĎs szerkesztŇĎje ennyire leegyszerŇĪs√≠tett, primit√≠v m√≥don hangol (a megfelelŇĎ, a k√∂r√ľltekintŇĎen korrekt¬†ismeretek √°tad√°sa helyett) a uni√≥s tags√°gunk ellen. Kev√©s azt mondani Porga Gyul√°nak ebben a helyzetben, hogy szem√©ly szerint Ňź h√≠ve az Eur√≥pia Uni√≥nak Neki ebben a helyzetben tiltakozni kell a v√°laszt√≥i, a veszpr√©miek nev√©ben a butas√°g √©s a primit√≠v megk√∂zel√≠t√©sek a v√°ros p√©nz√©n t√∂rt√©nŇĎ terjeszt√©se ellen. Nem √©rti Porga Gyula mi a dolga. Nem √©rti, vagy (sz√°m√≠t√≥an) nagyon is √©rti, s √≠gy kacsint egy valamikor majd a sz√°m√°ra is k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r√≥ √ľgyben -a lassan a Jobbik sz√≥cs√∂vek√©nt is publik√°lgat√≥- felelŇĎs szerkesztŇĎvel √∂ssze. Azt sejtem, egyszer lesz ennek a polg√°rmester sz√°m√°ra is b√∂jtje. Akkor viszont m√°r k√©sŇĎ lesz a sand√°n terjedŇĎ √©s s√∂t√©ts√©get hoz√≥ korral szemben cselekedni. A felelŇĎss√©get viszont nem moshatja le majd mag√°r√≥l akkor sem. FŇĎleg akkor nem.

No, de addig is szeretn√©m Porga Gyula figyelm√©be aj√°nlani mindazt, amirŇĎl-√ļgy tŇĪnik-¬†polg√°rmesterk√©nt megfeledkezett. B√°r lehet, hogy j√≥maga szem√©lyesen nem k√≠v√°nt eddig sem √©s ezut√°n sem r√©szt venni a Veszpr√©mi 7 Nap szerkeszt√©s√©ben, a Polg√°rmesteri Hivatal egyik munkat√°rsa- nyilv√°n a polg√°rmester megb√≠z√°s√°b√≥l- a szerzŇĎd√©s szerint is tagja a szerkesztŇĎ bizotts√°gnak. Aki nem hiszi n√©zze meg a lap mai sz√°m√°nak a m√°sodik oldal√°n a szerkesztŇĎbizotts√°g √∂sszet√©tel√©t. Jo√≥s Eszter a szerkesztŇĎbizotts√°g tagjak√©nt van felt√ľntetve √©s ugyanakkor a v√°rosi honlap szerint a Polg√°rmesteri Hivatal sajt√≥sz√≥vivŇĎje.

A v√°rosi √ļjs√°ggal szembeni elv√°r√°sok k√∂z√∂tt ott szerepel a szerzŇĎd√©sben az is, hogy "az √ļjs√°gnak hangs√ļlyozottan k√∂zszolg√°lati lapnak kell lennie, az √Ėnkorm√°nyzat szakmai szempontjain t√ļl, az eg√©sz v√°ros lakoss√°g√°nak √©rdekeit kell szem elŇĎtt tartania." EbbŇĎl pedig az k√∂vetkezik, hogy a lap szerzŇĎd√©st szegett azzal, hogy k√∂z√∂lte a felelŇĎs szerkesztŇĎ EU ellenes kirohan√°s√°t. A v√°ros eg√©sz√©nek nem ez az √©rdeke. A polg√°rmesternek k√∂teless√©ge lenne a szerzŇĎd√©sszeg√©s miatt fell√©pni. Nem teszi.

Vissza...