Veszprémben törvényt szegnek

2012-04-13 17:15:24

Levelet írtam a jegyzőnek. Kíváncsian várom, jön-e válasz. S miként fogják kezelni, ezt a számukra roppant kínosnak tűnő ügyet. A legutóbbi, márciusi közgyűlésen a szervezeti és működési szabályzat módosításakor olyan döntést hoztak, amelyik ellentétes az önkormányzatokról szóló törvénnyel.

Tulajdonképpen már februárban törvénysértő módon módosították, de miután én a módosító javaslatommal helyre akartam azt rakni, azt elutasítva, továbbra is ragaszkodnak a törvénysértő gyakorlathoz. Már dohogtam erről a honlapomon nem is olyan régen. (Íme!) S itt a jegyzőnek írt levelem tartalma is.

Mohos Gábor jegyző úr részére

Tisztelt Jegyző Úr!

A legutóbbi, 2012. március 29-i közgyűlésen az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2011. (III.31.) önkormányzati rendeletet módosító javaslatokhoz módosító indítványokat nyújtottam be én is. A közgyűlésen a módosító indítványom sem a jegyző úr, sem a polgármester úr, mint előterjesztők nem támogatták és a képviselőtestület, miután javaslatomat fenntartottam, sem szavazta azt meg.

A módosító javaslatom szövegszerűen az alábbi módon hangzott:

A 89/A.§ (2) a.) pontjában található „egyéni választókerületi képviselője” szövegrész helyébe: „egyéni vagy a választókerületben állandó lakhellyel rendelkező, listán megválasztott képviselője” szövegrész lép.

Ezt a javaslatomat a közgyűlésen a döntés meghozatala előtt pontosítottam és úgy fogalmaztam át, hogy:

A 89/A.§ (2) a.) pontjában található „egyéni választókerületi képviselője” szövegrész helyébe: „egyéni vagy a településrészben állandó lakhellyel rendelkező, listán megválasztott képviselője” szövegrész lép.

A szakterülethez értő jogászokkal konzultálva arra a megállapításra jutottam, hogy ezt a módosító javaslatomat a közgyűlésnek el kellett volna fogadni, a polgármester úrnak és a jegyzőnek is támogatni kellett volna, hisz ennek a javaslatnak az alapja az ÖTV. Az SZMSZ-ben pedig magasabb jogszabályt másként szabályozni és így „felülírni” törvénytelen és így elfogadhatatlan. A képviselők jogai azonosak kell legyenek attól függetlenül, hogy egyéni választókerületben vagy listáról kerültek be a képviselőtestületbe.

Tisztelettel arra kérem jegyző urat, hogy a képviselőtestület törvényes működését mielőbb helyreállítani szíveskedjen.

Veszprém, 2012. április 12.

Katanics Sándor (képviselő)

Vissza...