Hülyére véve

2012-04-12 19:26:07

Pártunk és kormányunk továbbra is ragaszkodik ahhoz a taktikához, hogy ha valamit nem akar megtenni, akkor - mint az oviban - hülyének tetteti magát, és úgy csinál, mint ha nem értené a feladatot. Ezen a héten Martonyi János az ügyeletes bohóc.

A külügyminiszter azt mondja: kormányék nem tudják, melyek az IMF tárgyalások megkezdésének előfeltételei. Egyben hozzátette: politikai természetű feltételek elfogadhatatlanok lennének. A bírák nyugdíjazása pedig „nem olyan kérdés, ami a gazdaságpolitikát érintené”. Martonyi pontosan tudja, hogy hülyeséget beszél. És azt is tudja, hogy ezt Brüsszel és Washington is tudja. Mivel pedig Martonyi nem hülye, nyilván csak taktikázik, és üzen. Mégpedig azt, hogy az IMF és az EU le vannak sz…va.

Pár hete Török Gábor azt írta: az egész EU-IMF cirkuszban csak arra kell figyelni: kérnek-e olyasmit, ami 1., érdemi gazdasági megszorítást jelent, vagy 2., az alaptörvény és a sarkalatos törvények lényegi korrekciójára kényszerítené a kormányt. Mert ha igen, Orbán könnyen nemet mondhat nekik. Egyre világosabb, hogy igaza volt.

Ami a gazdasági megszorításokat illeti, a Matolcsy megint olyan bevételnövelő intézkedéseket próbál előhúzni a kalapból, amelyekről talán el tudja hitetni: nem fájnak a választóknak. Egyfelől, újra  a lakosság hosszú távú megtakarításainak elkommunizálásával próbálkozik. A magánnyugdíjak után most a babakötvények és a lakástakarékok lennének soron. Elvégre: kinek fáj az, ha a ’zemberek pénzét a szemét bankok helyett a szent állam kezeli. Másfelől, ha már a bankoknál tartunk, adóztassuk meg gyorsan a pénzügyi tranzakciókat is. Ez is ismert recept: pusztuljon a sok rohadt tőkés, meg spekuláns. Hogy Matolcsy hülye-e, arról megoszlanak a vélemények. De szerintem tudja: ezek nem fenntartható intézkedések, tehát az IMF-et nem fogják meghatni. Csak ez éppen rohadtul nem érdekli sem őt, sem Orbánt.

Politikai feltételek ügyében: még egy csekély értelmű medvebocs is tudja, hogy a bírói függetlenség elsőrendű gazdasági kérdés is. Ha nem az lenne, úgy en bloc nem lenne szükség pl. polgári jogra. És a medvebocs tudja azt is, hogy a függetlenség három fő pillére – a bíróságoknál és egyéb intézményeknél egyaránt – a kinevezés, a működési költségvetés és a leváltás szabályozása. Amelyek ugye mind a Fidesz korlátlan ellenőrzése alatt vannak. Márpedig, ha narancséknál fegyver van, az nem véletlenül van ott, és nem félnek használni.

Matolcsy javaslatai világosan mutatják: a kormány az összes olyan megtakarítást, pénzeszközt, amire valamilyen módon rá tudja tenni a mancsát, le is fogja nyúlni. Naná, hogy azért, hogy azonnal el is költse. És Szájerné sem azért lett bíró-fő, hogy a férje az EU Parlamentben a női egyenjogúságról papolhasson. Keményjellemű ex-doktorunk távozása előtt még megtette az utolsó szolgálatot: a korhatárt elért bírákat Schmitt már felmentette. Jöhetnek hát a narancs-talárosok.

Közben az euró megint 300. De miért is aggódnának a Fideszben - a shortolást az új képviselői összeférhetetlenségi szabályok sem tiltják. Talán nem véletlenül.

 

UPDATE: Ha valakinek még kételye lenne, hogy mi folyik itt, annak szíves figyelmébe ajánlom az alábbi linket: http://atv.hu/belfold/20120412_exkluziv_ime_a_kokemeny_feltetelek_orbaneknak

Forrás: Klikkeljen ide!

Vissza...