Orbán nem érti

2012-04-11 19:17:31

A kormánynak a következő hetekben új konvergencia programot kell készíteni. A program részeként be kell mutatnia, hogy miként képzeli el a fenntartható költségvetési pályát, milyen intézkedéseket kíván hozni annak érdekében, hogy egyensúly közeli állapotba hozzuk a büdzsét.

Az idei évben mintegy 150, jövőre további 400 milliárdot kellene megszorítani. De ez egyre nehezebben megy. A Fidesz foglya ellenzéki időszaka demagógiájának (megvédjük az embereket!) és eddigi két éves kormányzati filozófiájának (nem velünk van a baj, hanem a világgal, ami nem ért bennünket és ellenséges velünk).

Már szinte sehol sincs besöpörhető pénz. Így aztán ritkítják a személyvonatok közlekedését, tovább préselik a gyógyszerkasszát, pár ezer, esetleg tízezer embert kiszorítanak a rokkantnyugdíj-rendszerből. Ezek egyesével pár tízmilliárdot hozhatnak, de ez édes kevés a költségvetési üdvösséghez.

 Orbán újabb ötlete, hogy vessenek ki még egy adót a bankokra, adóztassák meg a bankok forgalmát. Iszonyatos ötlet. Nem látja Orbán, hogy már ma is alig van hitelezés? Hogy nem csak új projektekre, de a működés finanszírozására sem adnak pénzt a pénzintézetek? Nem érti, hogy hitelezés nélkül nincs gazdasági élet, nincs növekedés, nincsenek új munkahelyek? Vajon nem érzékeli, hogy a Mercedes óta nem jött nagybefektető az országba, hogy csak a közmunkával sikerül kozmetikázni a foglalkoztatási statisztikát?

Most mondom, nagy baj lesz, ha a bankokon kívánják elverni újra azért a port, mert Orbán felelőtlen volt ellenzékben és most kormányon is. Meg fog állni az üzleti élet, menekülőre fogja mindenki, aki teheti. Ehhez képest csak apróság, hogy újabb bankadóval nem lesz megállapodás az EU-val és az IMF-fel, miközben megint 300 forint körül jár az euro.

Eddig kétszer rontotta el Orbán. És ha jól látom, esze ágába sem jut korrigálni, konszolidálni. Marad az erőszakoskodással leplezett szerencsétlenkedés.  

Forrás:Facebook

Vissza...