A díj hitelezve

2012-04-09 11:21:40

Akár büszke is lehetnék arra, hogy a miniszterelnök helyettese „gondolt” rám. (Kérdés, hogy valóban „gondolt”-e rám. Szerintem kizárt.) Vélhetően sokan vannak ünnepről-ünnepre elragadtatva attól, hogy a postaládájukban igényes kivitelezésű képeslapon, látszólag eredeti aláírással kíván -legutóbbi üzenete alapján- "Áldott húsvéti ünnepeket!" Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az sejtem nemcsak mi Kádártaiak (Kádárta Veszprém egyik városrésze) vagyunk olyan „szerencsések”, hogy minden jeles ünnepen megkapjuk Navracsics úr jókívánságait. Mivel a miniszter úr egyúttal a veszprémi 7-es számú választókerület képviselője is, szinte biztos, hogy több ezer, -sőt- több mint tízezer postaládában landol egy-egy képeslap a képviselő úrtól. Ezeket tapasztalatom szerint nem a szokásos módon, azaz postai úton kézbesítik. Vélhetően ez a helyi „segítők” azóta mindenféle bizottságokba külső „szakértőként” ott ülő lelkes Fidesz-hívők közvetítésével kerül oda. Azért gondolom ezt, mert a saját szememmel láttam már, hogy ezek a személyes imázst erősítő „kiadványok” olyan személyek kézbesítésével történtek meg, akiknek felesége azóta részönkormányzat tagjaként kap tiszteletdíjat, vagy akinek azóta a lánya fontos feladatokat kapott magától az üdvözlőlap aláírójától.

Nekem (még) duplán jönnek a képeslapok. Nemcsak boríték nélkül kaptam meg ugyanis a postaládámba idén a Méry Gábor dunaszerdahelyi fotóművészt is népszerűsítő képeslapot. (Vélhetően valamiféle megállapodás lehet a háttérben és kíváncsi lennék milyen módon és mennyi közpénzt felemésztve dől el, a minisztérium és a kormány milyen képeslapokat használ ilyen jeles alkalmakkor.)

A feladó helyén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (1357 Budapest Pf.2.) bélyegzőjével és a „díj hitelezve postahivatal Budapest 57. 1357” felirattal ellátott borítékban is időben megjött a miniszter úr a magyar mellett még 8 nyelven szóló húsvéti üzenete.

Nem akarok ünneprontó lenni, de igazán nem értem, hogyan érezheti jól magát ilyen „képeslapküldő akciók” megrendelése után egy országgyűlési képviselő. Egy zsák közpénz fogy el minden ilyen alkalommal. Vagy talán a képviselő úr ezt zsebből fizeti? S tény, hogy sok-sok választó „eszi meg” ezt a trükköt, hogy lám, gondolt rám a képviselőm, de ugyanakkor vélhetően nagyon sokakat -így engem is- irritál ez az újabb, nyilvánvaló „hazugság”. Ez nem apró figyelmesség, hanem szimpla képmutatás. Annak a hamis képnek a fenntartása, hogy -természetesen- az ország érdekében, szívvel-lélekkel teszi a dolgát a képviselő és közben azért odafigyelve cselekszik, „él s hal a választóiért”,azokat változatlanul számon tartja, fontosak a számára. (Szavazataik újboli megszerzésekor, mindenképpen.) Morogtam már emiatt országgyűlési képviselő "koromban" is, de senki nem vette tőlem ezt komolyan akkoriban sem. S jómagam hiába nem éltem ezzel a képmutató és üdvözlőlapokat tömegesen küldözgető "én vagyok a figyelmes jófiú" módszerrel, mások, sokan megtették ezt mindkét oldalon, pártállástól függetlenül.

Nem tudom Navracsics úrtól még meddig kapom ezeket a képeslapokat. Amíg a város képviselője vagyok és nemcsak Kádrátán élő választópolgár, kettőt is.

Lehet, hogy ez után a blogbejegyzésem után, majd kihúznak végre a protokoll listájáról. S nem jön így a titkárságon dolgozó valamelyik munkatárs által elkészített etikettcímkével állandó lakhelyemre újabb üdvözlőlevél.

Az utolsó pillanatban még itt Veszprémben ledoktoráló Mihalovics Péter országgyűlési képviselő úr, kormánymegbízott és kabinetfőnök, meg ki tudja még mi minden, idén Húsvétra már nem küldetett a számomra ilyet. Nála valamelyik kritikus megjegyzésemmel, már minden bizonnyal sikerült végleg „kihúzni a gyufát”.

 

Vissza...