Palira véve

2012-04-08 14:00:00

Ne t√©vedjen senki: a nagy tavaszi hazugs√°g m√©g nem √©rt v√©get. A k√©tharmad, vagyis a magyar jogrend urai, a nemzet norm√°inak f√°radhatatlan √ļjra√≠r√≥i m√©g mindig nem mondt√°k ki, hogy az eln√∂k lopott. SŇĎt, az ellenkezŇĎj√©t √°ll√≠tj√°k. √Čs m√©g nagy arcot is mutattak hozz√°.

A parlament eln√∂ke p√©ld√°ul, a hat√°sk√∂ri t√ļll√©p√©stŇĎl sem t√∂rŇĎdve, rendreutas√≠totta azokat a k√©pviselŇĎket, akik hangosan h√ľledeztek, amikor Schmitt P√°l arr√≥l besz√©lt, hogy aljas politikai t√°mad√°s √°ldozata, √©s nem mellesleg tiszta a becs√ľlete. (Pont az? Pont neki? Pont most?) A besz√©d utols√≥ mondat√°ig egy√°ltal√°n nem lehetett m√©g sejteni sem, hogy mi lesz a po√©n a napirend elŇĎtti eln√∂ki felsz√≥lal√°s v√©g√©n. Azt hallottuk, amit napok √≥ta szajk√≥zott az eln√∂k, √©s a k√©telynek m√©g szikr√°ja sem volt felfedezhetŇĎ azokban a sz√∂vegekben.

Telnek, m√ļlnak a napok, √©s hi√°ba m√ļlt el az √°llamfŇĎ s√©rthetetlens√©ge azzal, hogy m√°r nem √°llamfŇĎ, az√≥ta sem sz√≥lalt meg egyetlen k√©tharmados Nagy√ļr sem, hogy: ‚ÄěBocs, k√≠nos a helyzet, t√©nyleg g√°z ez a dolgozat, de legal√°bb a kor√°ra legyetek tekintettel‚Ķ‚ÄĚ

A Nagy Tavaszi Hazugs√°g nem az √∂nkiel√©g√≠t√©s egyik m√≥dja, hanem m√©lyrŇĎl j√∂vŇĎ retteg√©s hajtja. A f√©lelem att√≥l, hogy k√∂nnyen l√©ket kaphat a nemzeti birodalom haj√≥ja. Janu√°r v√©g√©re, ahogy nyilv√°noss√°gra ker√ľltek dokumentumok, a kettŇĎn√©l nagyobb sz√°mmal szorozni √©s osztani tud√≥ magyarok k√∂z√ľl m√°r l√©nyeg√©ben senki sem felt√©telezte, hogy Schmitt P√°l maga √≠rta a doktorit. Ez√©rt a nagyokosok azt tan√°csolt√°k az eln√∂knek, hogy tegyen r√° m√©g egy lap√°ttal, mondja azt, hogy nemcsak hogy ŇĎ √≠rta, de az eredeti szerzŇĎvel nagyon j√≥ bar√°tok voltak, k√∂z√∂sen dolgoztak a bolg√°r kutat√≥val az eredeti doktorin, amelybŇĎl csup√°n csak visszavett 180 oldalnyit mag√°nak Schmitt. Ez a taktika annak a k√©pletnek az alkalmaz√°sa, hogy, aki a pof√°tlans√°gi versenyt tov√°bb b√≠rja, az nyer. Csakhogy v√°ratlanul felbukkant egy m√°sik tud√≥s a doktoriban, akinek a magyarra ford√≠t√≥ja r√°ad√°sul jobb st√≠lus√©rz√©kkel volt meg√°ldva, mint a bolg√°r alapanyag magyarra √°t√ľltetŇĎje. √ćgy lett √©gbeki√°lt√≥ a sz√∂vegeket egybevetni tud√≥ t√∂megek sz√°m√°ra, hogy m√°r legal√°bb h√°rom magyar ember √≠rta az egy magyar ember, az emberek embere dolgozat√°t.

Kor√°bban m√©g azt hitt√©k, hogy laz√°n ler√°zhatj√°k magukr√≥l az √ľgyet. Oda√°llt Sz√≠jj√°rt√≥ a kamer√°k el√©, √©s lebulv√°rozta a h√≠rforr√°st. Ez se v√°lt be, de esz√ľk √°g√°ban sem volt visszakozni. J√∂tt az √ļjabb hazugs√°g, hogy a doktori megfelelt az akkort√°jt √©rv√©nyes szab√°lyoknak. Ez a ny√≠lt hazugs√°g a mai napig kitart, minden c√°folattal dacolva. Vagyis a t√©nyek t√©nyleg nem sz√°m√≠tanak. Valami sokkal fontosabb, mint a meztelen igazs√°g. Ez nem lehet v√©letlen. Annak igazi oka van, ha valaki m√©lyen hiszi, hogy lelem√©nyes kommunik√°ci√≥val a t√©nyek b√°rmikor legyŇĪrhetŇĎk.

√Čs majdnem siker√ľlt is nekik. Csak azzal nem sz√°moltak, hogy ez nem szimpla lop√°s, hanem valami m√°s. A hazudoz√°sokkal egyre m√©lyebbre √°st√°k magukat, mert a hiteless√©g int√©zm√©ny√©t ostromolt√°k. Azt√°n sok h√≥nap alatt kital√°lt√°k, hogy majd az √°ltaluk ir√°ny√≠tott ‚Äěf√ľggetlen‚ÄĚ bizotts√°g kimossa valahogy az eln√∂k√∂t. L√©ptek egy nagyot, √©s m√°r egy int√©zm√©nyt is l√©trehoztak a hazudoz√°shoz. √ćgy lett int√©zm√©nyes√≠tett a sunnyog√°s. Test√ľletet k√©nyszer√≠tettek a cs√ļsztat√°sra, a sz√°lak √∂sszekusz√°l√°s√°ra, mert ezt k√≠v√°nta a licit. Csakhogy a f√ľggetlen szakmai szervezetben akadt egy igaz√°n f√ľggetlen jog√°sz, aki m√°r nem adta a nev√©t a szervezett csal√°shoz.

Sebaj. Kijelentette a KDNP, hogy lez√°rtnak tekinti az √ľgyet. A Fidesz √∂r√ľlt, hogy a bizotts√°g megv√©dte az eln√∂k becs√ľlet√©t. Nem v√©dte meg - csak megr√°galmazt√°k a konzulenseket, akik nem h√≠vt√°k fel az eln√∂k figyelm√©t valamire, amirŇĎl nem is kellett volna tudniuk, m√°rmint, hogy a tud√°s a doktoriban valakitŇĎl lopva van. Schmitt P√°l azonban, szorult helyzet√©ben el√°rulta ŇĎket. Ha valaki, akkor a konzulensek √©s az opponensek tudt√°k a legjobban, hogy Pali b√°csi k√©ptelen lenne egy ilyen dolgozat meg√≠r√°s√°ra. Ez√©rt vezett√©k a kez√©t, ahogy az eln√∂k √∂nleleplezŇĎen szajk√≥zta. Tal√°n annakidej√©n megnyugtatt√°k. Tal√°n m√©g vit√°ztak is. Tal√°n Pali b√°csi agg√≥dhatott, hogy de gyerekek nem lesz ebbŇĎl baj? Mi m√°ssal lenne magyar√°zhat√≥ a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k makacs ragaszkod√°sa, ahhoz, hogy ŇĎt a koll√©g√°i h√ļzt√°k a csŇĎbe. Neki nem sz√≥lt senki ‚Äď √°ll√≠tja folyamatosan, hogy nem szabad jel√∂letlen√ľl sz√∂vegeket senkitŇĎl sem √°tvenni a doktoriba, aminek am√ļgy az eredeti c√©lja, hogy √ļj k√∂vetkeztet√©seket mutasson fel a szerzŇĎ.

Itt v√°lt vil√°goss√°: a kezdetektŇĎl fogva mindenki √°tvert mindenkit. Persze, hogy a szem√©rmetlen hazudoz√°st√≥l a civilek k√∂z√ľl is egyre t√∂bben elvesz√≠tett√©k a t√ľrelm√ľket. Emelt√©k a t√©tet a jobb oldalon, mert a miniszter felbontatlanul visszak√ľldte a vizsg√°lati jelent√©st, vagyis a korm√°ny kivonult a rendszerbŇĎl. Schmitt P√°l pedig arr√≥l besz√©lt, hogy nem k√©rdezt√©k meg az √ľgyrŇĎl, amit m√°snap c√°foltak az int√©zm√©nyek vezetŇĎi. √öjabb nagy rak√°s hazugs√°gkupacot nyomtak a halomra. Azt√°n elkezdt√©k a relativiz√°l√°st, a baj kisebb√≠t√©s√©t azzal, hogy √°ltal√°nosnak √°ll√≠tott√°k be a csal√°st. K√ľl√∂n√∂sen a sportol√≥k sz√°m√°ra volt k√∂nnyen el√©rhetŇĎ a doktori akkort√°jt ‚Äď ez lett az √ļj taktika. √öjabb kupac a halmon, Azt√°n bepr√≥b√°lkoztak az √ļgynevezett kegyes hazugs√°ggal. V√©g√ľl kiterjesztett√©k a k√∂rt a politikai kegyeltekre, mondv√°n, a rendszer volt a hib√°s, √©s nem az eln√∂k.

Sz√©p lassan porig al√°zt√°k a tudom√°nyos √©let szereplŇĎit is. Mert a saj√°t hazugs√°gaik menteget√©s√©re m√©g az sem volt nagy √°r, hogy a hatalom a nev√©t adta a gyal√°zkod√°shoz: Magyarorsz√°gon nincs is tisztess√©ges tud√≥s, nincs val√≥s√°gos tudom√°nyos teljes√≠tm√©ny, itt mindenki lop. Abban b√≠ztak, hogy ez a k√©rlelhetetlens√©g, ez a t√ļlgesztikul√°ci√≥, eddig m√©g mindig bev√°lt, b√°tran ny√ļltak a kedvelt recepthez.

Ahogy szokt√°k, arra j√°tszottak, palira vesznek mindenkit. Ekkorra fogyott el a di√°kok t√ľrelme. Az ŇĎ mindennapi teljes√≠tm√©ny√ľket √©s elk√∂telezetts√©g√ľket vette semmibe a nagy √≠vŇĪ hazugs√°ggal a hivatalos kommunik√°ci√≥. Nevets√©gesnek √°ll√≠tott√°k be a tisztess√©gest, √©s lelem√©nyesnek a tisztess√©gtelent. A gyerekek eltŇĪnŇĎdhettek, a rendes polg√°rok is elmerenghettek azon, minek tanuljanak, minek √∂ljenek √≥r√°kat, heteket, √©veket bonyolult ismeretek elsaj√°t√≠t√°s√°ba, ha az eg√©sz egy nagy svindli? R√°j√∂ttek a tudom√°nyos √©let k√©pviselŇĎi is, hogy a tisztess√©ges munk√°ba vetett hitet √°rulja el a hatalom csak az√©rt, hogy kiments√©k az eln√∂k√∂t. Ar√°nytalanul n√∂velt√©k a t√©tet, mert rettegtek valamitŇĎl.

Azzal szembes√ľlt az orsz√°g, hogy itt g√°tl√°stalanul l√©pnek fel a tisztess√©g nev√©ben, a tisztess√©gtelens√©g v√©delm√©ben. Igaz√°n vil√°goss√° a nagy √∂sszef√ľgg√©st a k√©tharmados hatalom riporterei tett√©k. Felfigyelt a vil√°g is arra, hogy a centraliz√°lt m√©dia vakon √©s t√ļlbuzg√≥an hajtja v√©gre a zsigeri parancsot. √ćgy lettek kiv√°lasztva. Ňźk testes√≠tik meg a k√∂zp√©nzen tartott elvtelens√©get.

Vizsg√°lni ma m√°r csak azt kell, hogy mi√©rt h√ļzt√°k el ennyire Pali b√°csi √ľgy√©t? Mi√©rt akarj√°k elrejteni √ļjabb hazugs√°gokkal azt, ami a napn√°l vil√°gosabban diszn√≥s√°g? Mi√©rt hisznek m√©g mindig abban, hogy a hazugs√°glicittel elker√ľlhetŇĎ a lebuk√°s? Minden bizonnyal csak az√©rt, mert nagyon m√©lyen hisznek a saj√°t strat√©gi√°jukban, abban a politikai kommunik√°ci√≥ban, amely m√°ra egy m√°sok √°ltal l√©nyeg√©ben kontroll√°lhatatlan hatalom megszerz√©s√©hez vezetett. Makacsul ragaszkodnak a r√∂geszm√©hez: m√©g v√©letlen√ľl sem tŇĪnhet fel esendŇĎnek a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, mert akkor a t√∂bbi nimbusz s√©r√ľl√©kenys√©ge is felvethetŇĎ. Esetleg milli√≥k fej√©ben suhanhat √°t a gondolat: maszlag lehet a t√∂bbi √°ll√≠t√°s is, amit megk√©rdŇĎjelezhetetlen t√©nyk√©nt harsog a l√°nctalpas kommunik√°ci√≥s csapat.

Ha m√°r t√∂megek tekintenek √ļgy a legfŇĎbb k√∂zjogi m√©lt√≥s√°gra, mint egy elt√©vedt szendvicsemberre, aki b√ľszk√©n cipeli a h√°t√°ra szerelt √©s mindenf√©le nemzeti mot√≠vumokkal teleragasztott kartonlapot, akkor k√∂nnyen nevets√©gess√© v√°lhatnak az imamalomb√≥l kont√©nerekkel sz√°ll√≠tott r√©gebbi panelek is.

Arra gondolhattak a kommunik√°ci√≥s konyh√°ban: ha csak egy kicsi engedm√©nyt tesznek, elkezdŇĎdhet a gyanakv√°s: a megt√©veszt√©s l√©nyege a fenyegetŇĎen egysz√≥lam√ļ sz√∂vegel√©s. El√©g egyszer felvillantani, hogy kikezdhetŇĎ a rideg rend, √©s a k√∂vetkezm√©nyek k√∂nnyen kezelhetetlenek lehetnek. FelvetŇĎdhet egyre t√∂bbekben, hogy ez a nagyon elsz√°nt temp√≥, ez a h√°bor√ļs hang, a demokr√°ci√°t√≥l idegen megf√©leml√≠t√©s maga a szertart√°s. Ennek szakr√°lis tartoz√©ka az, hogy p√©ld√°ul az ellenf√©lbŇĎl azonnal ellens√©get faragnak, √©s a legapr√≥bb √ľgyre kiterjesztik a fullaszt√≥ sz√≥√°radatot. Az √ļj hit nyelve a t√©zisek megk√©rdŇĎjelezhetetlens√©ge. M√°rpedig, ha a tan√≠t√°sb√≥l egyetlen t√©zis c√°folhat√≥v√° v√°lik, akkor maga a hit v√°lhat megk√©rdŇĎjelezhetŇĎv√©.

Ez√©rt nem volt m√°s menek√ľl√©si √ļt a sz√°mukra, csak a g√°tl√°stalanul √©s rettenetesen k√∂vetkezetes megt√©veszt√©s. Ez√©rt hazudnak, √©s hazudnak, mert nincs m√°s v√°laszt√°suk. Nem tehetnek engedm√©nyt, hiszen akkor √∂sszedŇĎl az √©p√≠tm√©ny. Mert biztosak voltak abban, hogy el√©g egy kicsi r√©st √ľtni a falon, az oml√°shoz vezet. Egyetlen lapot el√©g kivenni a k√°rtyav√°rb√≥l, azonnal √∂sszedŇĎl. Ez√©rt ragaszkodtak az elsŇĎ perctŇĎl az utols√≥ig a nevets√©gesen tarthatatlan √°ll√≠t√°saikhoz.

A modern m√©diat√©rben joggal kellett tartaniuk att√≥l, hogy a fej√ľkre olvass√°k: de hiszen ugyanilyen hazugs√°g az Alkotm√°nyb√≠r√≥s√°g l√©tsz√°m√°nak felduzzaszt√°sa! Ugyanilyen hazugs√°g a mag√°nnyugd√≠j- p√©nzt√°rakban l√©vŇĎ vagyon eltŇĎzsd√©z√©se. Az alkotm√°ny ler√°kosist√°z√°sa, a Mol r√©szv√©nyek megv√°s√°rl√°sa, a kolont√°ri g√°t √©p√≠t√©s√©nek k√©nyszere. Ugyanilyen bl√∂ff az IMF v√©dŇĎh√°l√≥, a munka alap√ļ t√°rsadalom, a radik√°lis ad√≥cs√∂kkent√©s, a gazdagokat k√©nyeztetŇĎ ad√≥rendszerre az ar√°nyos jelzŇĎ r√°ragaszt√°sa.

Az egymilli√≥ √ļj munkahely √≠g√©rete. A sz√°rnyvonalak felsz√°mol√°sakor a falurombol√°ssal val√≥ p√°nikkelt√©s. Most pedig a dr√°mai j√°ratritk√≠t√°sr√≥l, mint fejleszt√©srŇĎl val√≥ besz√©d. A vizitd√≠j elleni szervezett n√©pszavaz√°s. Vagy az √©rdekegyeztet√©s hely√©be rakott g√∂mb√∂c-szervezet. Ugyanilyen hazugs√°g a tand√≠j elleni l√°z√≠t√°s nyom√°n m√°ra kialak√≠tott √∂nk√∂lts√©ges r√©m√°lom. Kamu a filmesek kriminaliz√°l√°sa, kamu Sukor√≥, kamu lett m√©g a Hunvald √ľgy is. A tekint√©lyes b√≠r√≥k nyugd√≠jkorhat√°rral val√≥ eltakar√≠t√°sa. √Čs mekkora kamu a nemzeti egy√ľttmŇĪk√∂d√©s, meg nemzeti konzult√°ci√≥, meg a jobbiknak a tasli, a f√ľlkeforradolomr√≥l m√°r nem is besz√©lve.

A megt√©veszt√©s, a f√©lrevezet√©s, az √°tver√©s, a kamu, a bl√∂ff, a hazudoz√°s szigor√ļan z√°rt rendszer√©n a be√©p√≠tett korl√°tolts√°g √ľt√∂tte a gigantikus lyukat.

A t√∂megek pedig meg√©rthetik: ha ez lenne az √ļj politika, akkor k√∂sz√∂nik, nem k√©rik.

√Čs m√°r nehezen lesznek √ļjb√≥l palira vehetŇĎk.

Vicsek Ferenc¬†(√ļjs√°g√≠r√≥)

Az írás forrása: Nol.hu

Vissza...