Késnek a vezetői megbízások

2012-04-04 17:30:03

Nem áprilisi tréfának szánták, és 2012. április 1-jével készült kinevezni a nemzeti erőforrás minisztere, dr. Réthelyi Miklós azoknak a Veszprém megyei közoktatási intézményeknek a leendő intézményvezetőit, akik pályázatot nyújtottak be a 2012 januárjában a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ által kiírt intézményvezető beosztás ellátására.

Valami zavar van a rendszerben, az egészen bizonyos. A mai napig mély hallgatás övezte, hogy a megyében kiírt több mint 20 magasabb vezetői megbízás betöltésre kerül-e, vagy sem. Ma délután, egészen pontosan 16.44-kor a kormányhivatal portálján egy sajtóközlemény jelent meg. Ebben arról tájékoztatnak minket, hogy tíz intézményben az elmúlt napokban megtörtént a kinevezés. A többiről változatlanul hallgatnak, a sajtóközleményben mindössze azt ígérik, további megbízások átadására is sor kerül a következő hetekben.

Már önmagában felháborító volt az az eljárási mód is, hogy tanév közben bolygatták meg ezzel a szokatlan időben és határidőre tömegesen kiírt intézményvezetői pályáztatással a közintézmények életét. Az intézmények állami kezelésbe vétele ellenére volt arra lehetőség, megfelelő jogi forma, hogy az intézményvezetők ne április 1-jéig, hanem augusztus közepéig tölthessék be még a megyei önkormányzat testülete által megszabott feladatkörüket. S mehetett volna a régi megszokott kerékvágásban a pályáztatás. Most meg azt tapasztaljuk, hogy április 1-jén szinte sehol sem lépett hivatalba a kinevezett intézményvezető. A mai sajtóközlemény szerint az intézmények alig felében tisztázódott a helyzet. A többiben jelenleg az első igazgatóhelyettes vezeti az iskolát. S a sorsának beteljesülését váró igazgató, beosztott tanárként várja- jelentős órahiánnyal és intézményvezetői pótlékának átmeneti szüneteltetésével-hogy minként döntenek róla odafenn a „magasságos minisztériumban”. Nekem van csak olyan sejtésem, -hogy az idő rövidsége miatt- van, ahol még nem végezték el teljes körűen a pályázó személyének lekáderezését és ezért a késedelem? Kíváncsian várom kik nem mennek át a „minisztériumi vizsgán”. S miként használják majd azt a gyorsan összedobott rendeletet, ami ezeknek a „tisztogatásoknak” a véghezvitelére készült. Egy biztos, számos nagy gyakorlattal rendelkező, kiváló vezetőt aláznak most porig.

A kormányhivatal vezetője eközben mosolyog, a Fidesz országgyűlési képviselői meg "mossák kezeiket".

Szigetszentmiklóson már fellázadtak a tanárok. Lesz erre példa máshol is?

Teljes a felháborodás az igazgatóváltás után a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban. A helyi vélemények szerint pályáztatás és bármiféle szakmai megalapozottság nélkül, egyértelműen politikai nyomásra nevezték ki az új vezetőt. A tanárok nem akarnak együtt dolgozni az új igazgatóval, huszonketten inkább lemondtak osztályfőnöki megbízatásukról. (forrás:Index.hu)

"Anyácskát" is leváltották, és ez még mindig csak a kezdet. (Forrás: hír24.hu)

Vezetői kinevezéseket adott át a megyei kormánymegbízott

2012. április 4. 16:44

A napokban a Megyei Intézményfenntartó Központ kezelésében működő tíz közoktatási intézményben vehették át vezetői megbízásukat az igazgatók Dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottól, a tantestületi tagok jelenlétében.

Az átadások alkalmával a kormánymegbízott elmondta: a kinevezés nemcsak a tantestületről, az igazgatóról szól, hanem legalább ilyen fontos a gyerekek számára is, hogy ki fogja vezetni azt az intézményt, ahova ők járnak. A tantestületek tagjait közös munkára kérte, valamint arra, hogy támogassák, segítsék az kinevezett intézményvezetőket.

Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, a tanév végéig fontos események következnek, hiszen a közigazgatás, a fenntartói rendszer átalakul, ez azonban az iskolák életében érdemi változást nem hoz; az új rendszerben mindenki meg fogja találni a maga helyét. Hozzátette: a pedagógusok munkáját a nemzeti alaptanterv, valamint a helyi tantervek határozzák meg a jövőben, ezek adhatnak speciális profilt az iskoláknak, óvodáknak.
Az intézményvezetőket közvetlenül a nemzeti erőforrás miniszter nevezte ki, ezért a kormánymegbízott dr. Réthelyi Miklós nevében és megbízásából is köszöntötte az igazgatókat, majd adta át részükre a kinevezésről szóló dokumentumot.
A következő hetekben újabb vezetői megbízásokat ad át a kormánymegbízott a Megyei Intézményfenntartó Központ kezelésében lévő közoktatási intézményekben.

Vissza...