Kamub贸l m疟k枚d枚tt a "Sz贸cska-v谩g贸"

2012-04-03 14:59:21

Hi谩ba dar谩lta le a nyilv谩noss谩g el艖tt a rezidensek felmond贸leveleit Sz贸cska Mikl贸s, a sz贸ban forg贸 dokumentumok a mai napig 眉gyv茅di let茅tben vannak 鈥 谩ll铆tja ny铆lt level茅ben a rezidensek nyom谩sgyakorl贸 akci贸j谩ban r茅szt vev艖 veszpr茅mi 眉gyv茅d.

"Csod谩lkoz谩ssal vegyes megd枚bben茅ssel olvastam azokat a tud贸s铆t谩sokat, amelyek mind az 铆rott sajt贸ban, mind az internetes h铆rport谩lokon megjelentek, miszerint 脰n figyelemfelh铆v谩som ellen茅re 2012. 03. 30-谩n, 10:00 贸rakor megjelent a Magyar Rezidens Sz枚vets茅g sajt贸t谩j茅koztat贸j谩n, 茅s szem茅lyesen k枚zrem疟k枚d枚tt a let茅tbe helyezett felmond谩sok ledar谩l谩s谩ban鈥 鈥 ez 谩ll B艖sze Ferenc 眉gyv茅dnek lapunkhoz eljuttatott nyilv谩nos level茅ben.

Az 眉gyv茅d azt 谩ll铆tja, hogy a nyilv谩nos akci贸 napj谩n 9:16 perckor elk眉ld枚tt e-mailben t谩j茅koztatta arr贸l a t茅nyr艖l az 谩llamtitk谩rt, hogy nincs mit ledar谩lni, mert a felmond谩sokat az iroda tov谩bbra is let茅tk茅nt kezelve 艖rzi, 铆gy azok nem ker眉lhettek sem az 谩llamtitk谩rs谩ghoz, sem a rezidenssz枚vets茅ghez.

"Miut谩n az 眉gyv茅di let茅tb艖l egy felmond谩st beny煤jt贸 szem茅ly sem k茅rte ki azt, 铆gy azokkal 鈥 a jogosulttal egyeztetve 鈥 mi rendelkez眉nk, azt vagy r茅sz茅re kiadjuk, vagy megsemmis铆tj眉k.聽A felmond谩st beny煤jt贸 szem茅lyek sz谩ma 茅s n茅vsora term茅szetesen 眉gyv茅di titok, ezzel kapcsolatosan mi adatot nem szolg谩ltattunk ki, minden ami e vonatkoz谩sban elhangzott az tal谩lgat谩s, de legink谩bb 眉res fecseg茅s" 鈥 谩ll a lev茅lben.

B艖sze Ferenc megjegyzi:聽v茅gtelen szomor煤s谩ggal t枚lti el, hogy a regn谩l贸 korm谩nynak az a tagja, aki az eg茅szs茅g眉gyi szakt谩rca els艖 embere, nem tudta felm茅rni felel艖ss茅ge s煤ly谩t, s r茅szt vett egy olyan 鈥 gyakorlatilag sz茅lh谩moss谩gnak min艖s眉l艖 鈥 sajt贸esem茅nyen, amely semmi m谩sra nem volt alkalmas, mint az 眉gy lej谩rat谩s谩ra.

A Nolnak Papp Magor, a Magyar Rezidens Sz枚vets茅g eln枚ke az 眉ggyel kapcsolatban azt mondta: nem 谩ll铆tott谩k, hogy az 眉gyv茅di let茅tbe helyezett felmond谩sokat dar谩lj谩k. A helysz铆nen jelezt茅k, hogy n茅gy, a sajt贸esem茅nyen is megjelen艖 rezidens felmond谩s谩t semmis铆tik meg. A nyilatkozatokat ugyanis k茅t helyen gy疟jt枚tt茅k: az 眉gyv茅di irod谩ban 茅s a rezidenssz枚vets茅gben.

Forr谩s: Nol.hu

聽Ny铆lt lev茅l Sz贸cska Mikl贸snak,

a NEFMI eg茅szs茅g眉gy茅rt felel艖s 谩llamtitk谩r谩nak II.

Tisztelt 脕llamtitk谩r 煤r!

Csod谩lkoz谩ssal vegyes megd枚bben茅ssel olvastam azokat a tud贸s铆t谩sokat, amelyek mind az 铆rott sajt贸ban, mind az internetes h铆rport谩lokon megjelentek, miszerint 脰n figyelemfelh铆v谩som ellen茅re 2012. 03. 30-谩n, 10:00 贸rakor megjelent a Rezidens Sz枚vets茅g sajt贸t谩j茅koztat贸j谩n 茅s szem茅lyesen k枚zrem疟k枚d枚tt a let茅tbe helyezett felmond谩sok 鈥瀕edar谩l谩s谩ban鈥. 脡n 脰nt azon a napon 9:16 perckor elk眉ld枚tt e-mailen t谩j茅koztattam a t茅nyr艖l, miszerint nincs mit ledar谩lni, mert a 鈥瀕edar谩land贸鈥 felmond谩sokat irod谩nk let茅tk茅nt kezelve 艖rzi, azok nem ker眉lhetnek sem az 脰n, sem a Rezidens Sz枚vets茅g birtok谩ba. Miut谩n az 眉gyv茅di let茅tb艖l egy felmond谩st beny煤jt贸 szem茅ly sem k茅rte ki azt, 铆gy azokkal 鈥 a jogosulttal egyeztetve 鈥 mi rendelkez眉nk, azt vagy r茅sz茅re kiadjuk, vagy megsemmis铆tj眉k. A felmond谩st beny煤jt贸 szem茅lyek sz谩ma 茅s n茅vsora term茅szetesen 眉gyv茅di titok, ezzel kapcsolatosan mi adatot nem szolg谩ltattunk ki, minden ami e vonatkoz谩sban elhangzott az tal谩lgat谩s, de legink谩bb 眉res fecseg茅s. I. sz. ny铆lt levelemben irod谩nk t谩volmarad谩s谩nak ok谩t m谩r meg铆rtam, azt most nem k铆v谩nom megism茅telni. V茅gtelen szomor煤s谩ggal t枚lt el, hogy a regn谩l贸 korm谩nynak az a tagja, aki az eg茅szs茅g眉gyi szakt谩rca els艖 embere, nem tudta felm茅rni felel艖ss茅ge s煤ly谩t, s r茅szt vett egy 鈥 gyakorlatilag sz茅lh谩moss谩gnak min艖s眉l艖 鈥 olyan sajt贸-esem茅nyen, amely semmi m谩sra, mint az 眉gy lej谩rat谩s谩ra volt alkalmas. Bel谩tom, ennek 鈥瀞zenz谩ci贸hat谩sa鈥 el艖l m茅g 谩ltalam becs眉lt napilapok sem tudtak kit茅rni, s 煤gy 茅rezt茅k, nem maradhatnak le a 鈥瀐铆rversenyben鈥. Az legyen a sajt贸 baja, hogy a tud贸s铆t谩s谩val 鈥瀡al贸tlans谩got val贸snak t眉ntetett fel鈥, de ehhez quasi miniszterk茅nt assziszt谩lni, az 脰n beoszt谩s谩hoz m茅ltatlan volt. Az eg茅szs茅g眉gy, mint 枚sszt谩rsadalmi probl茅mak枚r, mind t谩rgyi, mind szem茅lyi felt茅teleit illet艖en t枚bbet 茅rdemel. De h谩t, mint tudjuk, 鈥瀞zeg茅ny ember v铆zzel f艖z鈥. De mindig 鈥 ak谩r csapb贸l eresztett, ak谩r k煤tb贸l felh煤zott 鈥 tiszta v铆zzel.

Ez a v铆z ott 茅s akkor, azon a p茅nteki napon zavaros volt.

Veszpr茅m, 2012. 谩prilis 2.

Tisztelettel: Dr. B艖sze Ferenc (眉gyv茅d)

Ny铆lt lev茅l Sz贸cska Mikl贸snak,

a NEFMI eg茅szs茅g眉gy茅rt felel艖s 谩llamtitk谩r谩nak

Tisztelt 脕llamtitk谩r 煤r!

脕llampolg谩rk茅nt 茅s a Rezidens Sz枚vets茅g k茅pviselet茅vel megb铆zott 眉gyv茅dk茅nt egyar谩nt megk眉l枚nb枚ztetett figyelemmel k铆s茅rtem tev茅kenys茅g茅t, s ez alapj谩n meggy艖z艖d茅sem, hogy minden 脰nt艖l telhet艖t megtett az ir谩ny铆t谩sa al谩 tartoz贸 eg茅szs茅g眉gyi szakter眉let helyzet茅nek jobb铆t谩s谩茅rt. Tudott 脰n el艖tt is, hogy 眉gyv茅di irod谩nk a Rezidens Sz枚vets茅g oldal谩n r茅szt v谩llalt abban a fell茅p茅s眉kben, amelynek c茅lja 鈥 meggy艖z艖d茅s眉nk szerint 鈥 ugyanaz, mint amit a fentiek szerint 脰n is k茅pviselt. A k眉l枚nbs茅get 茅n abban 茅rz茅keltem, hogy m谩s volt az 脰n 茅s m谩s az 脰nnel t谩rgyal贸 Sz枚vets茅g mozg谩stere, valamint lehet艖s茅g眉k k枚re. Irod谩nk szerepe egyr茅szt az volt, hogy dolgozzuk ki a jogi k枚vetelm茅nyeknek megfelel艖 tartalommal 茅s garanci谩kkal azokat az okirati form谩kat, amelyeket a felh铆v谩shoz csatlakoz贸k beny煤jthatnak, jelezve ezzel elk枚telezetts茅g眉ket 茅s szem茅lyes ki谩ll谩sukat az 眉gy mellett, ugyanakkor nem 茅rheti 艖ket jogh谩tr谩ny. A sajt贸 figyelme sajn谩latos m贸don a probl茅mak枚r eg茅sze helyett a 鈥瀕et茅tbe helyezett felmond谩sokra鈥 枚sszpontosult, e vonatkoz谩sban k铆s茅reltek meg inform谩ci贸hoz jutni, s艖t azt l谩tv谩nyk茅nt is megjelen铆teni. Figyelmen k铆v眉l hagyt谩k, hogy a felmond谩sok egy眉ttese nem volt m谩s, mint eszk枚z a c茅l el茅r茅se 茅rdek茅ben. Ez茅rt olvastam 茅rtetlen眉l azt a sajt贸k枚zlem茅nyt, amelyben 脰n a 鈥 Rezidens Sz枚vets茅ggel l茅trej枚tt 鈥 megegyez茅s bejelent茅s茅n t煤lmen艖en felaj谩nlotta szem茅lyes r茅szv茅tel茅t 鈥瀉 felmond谩sok irod谩nkban t枚rt茅n艖 ledar谩l谩s谩ban鈥. Ez a 鈥瀎elaj谩nl谩s鈥 m茅ltatlan volt 脰nh枚z is, 茅s a meg谩llapod谩shoz is.聽Irod谩nk az茅rt v谩llalt szerepet ebben az 眉gyben, mert egyr茅szt felismert眉k, hogy a Rezidens Sz枚vets茅g nem egy belterjes, sz疟k csoport k茅pviselet茅ben l茅pett fel, hanem az eg茅szs茅g眉gyre teljesk枚r疟en kiterjesztette a jobb铆t谩s sz谩nd茅k谩t . M谩sr茅szt felm茅rt眉k, hogy az eg茅szs茅g眉gy 茅let眉nk 鈥 ha 煤gy tetszik l茅t眉nk 鈥 azon szegmens茅t jelenti, amelynek ig茅nybev茅tele nem sz谩nd茅k k茅rd茅se. Mindenki szabadon eld枚ntheti, hogy elmegy-e egy meccsre, vagy sz铆nh谩zba, elolvas-e egy k枚nyvet, vagy megn茅z-e egy tv m疟sort. Az azonban nem d枚nt茅s k茅rd茅se, hogy baleset, vagy infarktus, tumor, vagy gyomorb谩ntalmak ok谩n ig茅nybe kell-e venni valakinek az eg茅szs茅g眉gy szolg谩ltat谩s谩t. Az emberek k贸rh谩zba 鈥 vagy ak谩r a h谩ziorvoshoz 鈥 nem j贸sz谩ntukb贸l ker眉lnek, hanem az茅rt, mert el艖谩ll egy ezt kiv谩lt贸 鈥 adott esetben k茅nyszer铆t艖 鈥 helyzet. Ez茅rt egyetemes 茅rdek, hogy az eg茅szs茅g眉gy milyen szem茅lyi 茅s t谩rgyi felt茅telrendszer ment茅n k茅pes ell谩tni a feladat谩t.

Tisztelt 脕llamtitk谩r 煤r!

Ez motiv谩lta teh谩t irod谩nkat, s a megoldand贸 feladat komoly szakmai kih铆v谩sa, hiszen volt olyan k贸rh谩zi vezet艖, aki 鈥 neves铆tve is irod谩nkat 鈥 jelezte, 鈥瀉kkor is fel kell 谩m majd keresni az okiratszerkeszt艖, s a felmond谩st beny煤jt贸 眉gyv茅det, ha azt a k贸rh谩z elfogadja, mert annak is lesz jogk枚vetkezm茅nye鈥. 脷gy t疟nik, m谩ra a felek sz谩m谩ra egyetlen feladat maradt, 鈥瀉 let茅tbe helyezett felmond谩sok ledar谩l谩sa鈥. 脺gyv茅di irod谩nk k枚sz枚ni a lehet艖s茅get ennek r茅szv茅tel茅ben, de nem 茅l vele. Nem k铆v谩nunk r茅szt venni a 鈥瀕edar谩l谩sban鈥. Sajn谩latosnak v茅lj眉k, hogy az 鈥瀍szk枚z m谩ra a k枚zrem疟k枚d艖k sz谩m谩ra is c茅ll谩 v谩ltozott鈥. Objekt铆v oka is van a t谩volmarad谩sunknak, s 脕llamtitk谩r 煤r e c茅lb贸l t枚rt茅n艖 l谩togat谩s谩t贸l val贸 elz谩rk贸z谩sunknak. Irod谩nk azokkal ker眉lt ugyanis a let茅tbe helyezett felmond谩sok kapcs谩n jogviszonyba, akik megtiszteltek bizalmukkal 鈥 ezzel egy煤ttal term茅szetesen a Rezidens Sz枚vets茅get is 鈥, s r谩nk b铆zt谩k az 谩ltalunk megszerkesztett 茅s 谩ltaluk al谩铆rt felmond谩sokat. Ebb艖l k枚vetkezik, hogy azokat, ha k茅rik csak r茅sz眉kre adhatjuk ki, illetve 鈥 miut谩n aktualit谩sukat vesztett茅k 鈥 茅rtes铆t茅s眉k mellett mi semmis铆thetj眉k meg. Nem lesz teh谩t purparl茅, sajt贸nyilv谩noss谩g 茅rdekl艖d茅s茅t felkelt艖 cirkusz, csak csendes 枚r枚m a felett, hogy a szakt谩rca 谩llamtitk谩ra, s a Rezidens Sz枚vets茅g t谩rgyal谩sai eredm茅nyesen z谩rultak, s k枚zt眉k megegyez茅s sz眉letett. 脰r眉l眉nk, hogy ennek 鈥 a magunk m贸dj谩n 鈥 k枚zrem疟k枚d艖i lehett眉nk, r茅szesei lehet眉nk. Miut谩n a Rezidens Sz枚vets茅g sajt贸t谩j茅koztat贸j谩n 鈥 az eln枚ks茅g tagjaik茅nt 鈥 olyan szem茅lyek is r茅szt vesznek, akik maguk is let茅tbe helyezt茅k irod谩nkn谩l felmond谩sukat, 铆gy 艖k term茅szetesen 鈥 miut谩n kik茅rt茅k t艖l眉nk 鈥 szabadon rendelkeznek ezzel az okirattal. Nekik jogukban 谩ll ezt a sajt贸t谩j茅koztat贸t felhaszn谩lni felmond谩suk nyilv谩nos megsemmis铆t茅s茅nek bemutat谩s谩ra, az ezzel t枚rt茅n艖 demonstr谩l谩sra. Irod谩nk r茅szv茅tel茅t az elj谩r谩sban 鈥 amely az eg茅szs茅g眉gy felt茅telrendszer茅nek jav铆t谩s谩t c茅lozta 鈥 befejezettnek tekinti.

Veszpr茅m, 2012. m谩rcius 30.

Tisztelettel: Dr. B艖sze Ferenc (眉gyv茅d)

鈥濨艖sze-Magyar鈥 脺gyv茅di Iroda k茅pviselet茅ben

Vissza...