Rátót City rappere is „hőbörög”?

2012-04-01 16:09:33

Szerencsére most akadt olyan helyi média, amelyik fontosnak tartotta megírni, hogy a csütörtöki közgyűlésen jelen volt Veszprém városának egyik közismert és sokak által kedvelt rappere. Nem is olyan régen voltak azok az idők, amikor Gyulafirátót városrész képviselője kimondottan büszkélkedve beszélt „Rátót City könnyűzenében igazán sikeres fiáról”.

Máté Szabolcs mindig is büszke volt a lakhelyéül is szolgáló településrészre (1977-ig önálló településre). A Veszprémi 7 Nap, amelyik évi 23 millió Ft közpénzt kap Veszprémtől arra, hogy a közgyűlésen történteket hitelesen juttassa el a városban élők mindegyikéhez, egy árva kukkot nem írt arról, hogy ott volt a rapper, sőt szót is kért a közgyűlés egyik napirendi pontja kapcsán. Arról sem írt persze, hogy terítékre került ismét a szervezeti és működési szabályzat falugyűlést szabályozó része. Így azokról a módosító javaslatokról sem tudósított, amelyek egyikét Máté Szabolcs is megerősítette kérésével a döntéshozók előtt. Kérte, hogy fogadják el azt a módosítást, amely a falugyűlés határozathozó képességét a településrészen élő választókorúak 25%-a helyett 10%-ban maximálja. Ebben az ügyben Czaun János nem tartotta fontosnak szót kérni és kiállni ugyanazért, amiért a zenész is kiállt. Pedig két nappal előbb, a lakossági fórumon még nagyon bizonygatta, hogy neki Rátót sorsa a rátótiak akaratának megfelelően a legfontosabb és ő maga sem értett egyet azzal, hogy 25% legyen ez a határozathozatali küszöb. Igaz Ő 15%-ot javasolt. Meggyőződésem szerint egyáltalán nem a Rátóton élők kedvéért, sokkal inkább önmaga későbbi visszaigazolásaként. Tudta azt jól-meg is beszélhette akár a frakciótársaival- milyen koreográfia végén szavazzák le őt is párttársai, megadva neki így azt a lehetőséget, hogy el tudja azért hitetni a hiszékenyekkel, ő segíteni akart.

Na, de csütörtökön már a 91% falugyűlésre el nem jövő diadalaként kommunikálta a kedden történteket. Ahogy azt a Veszport is megírta: Czaun János kiemelte, a 9 százalékos részvételi arány azt mutatja, ennyi ereje volt az indulatoknak, a kisebbségnek, a politikai haszonlesésnek. A többi, halk, nyugodt 91 százalék nem akart ebben részt venni és az értelmetlen, parttalan viták, hőbörgés helyett a csendre, nyugalomra "voksoltak".

Ezzel egy kalap alá vette és vérig sértette persze mindazokat, akik jelen voltak a falugyűlésen. Bár sohasem gondoltam arra, hogy ő az eszét is használó típus, sőt bevallom, sok ésszel megáldottnak sem tartom, azért azt nem gondoltam, hogy képtelen felfogni mi a valódi tét. Ha a helyébe lennék, egészen bizonyosan nem akarnám azt a Máté Szabolcsot is hőbörgőnek nevezni, aki értelmesen írta meg és érvelt egy mindenki postaládájába eljuttatott levélben, miért is volna célszerű megteremteni a lehetőségét annak, hogy ne a Czaun -féle, városrészre vonatkozó költségszámításokat, hanem egy független, a falu által választott 5 fős bizottság vizsgálódásainak eredményét vegyék alapul, mielőtt eljutnak esetleg a leválás végleges gondolatáig. Nem elhanyagolható a polgármesternek a közgyűlésen végső érvként elmondott azon állítása sem, "nem akarnak egy (általuk sikertelen kimenetelűnek vélt) népszavazást" engedni végigcsinálni. Mert szerinte, ha engednék, hogy legyen végre egy határozatképes falugyűlés, ahol az 5 főt is megválasztják, akkor a népszavazásig is eljutna gyorsan ez az ügy. Azért csak kibujt az a „szög” a zsákból. Valójában attól félnek, ha megvalósult volna a határozatképesség, akár a leválásig is eljutott volna az ügy. (S ennek a gondolatától érzésem szerint a ma városvezetői rettegnek. Azért is, mert Kádárta is követhetné villámgyorsan őket.) Pedig ha az adataikkal igazuk lenne, nem akadályozni kellene, hogy Rátót leváljon, hanem Veszprémnek kellene a leválás folyamatát minden tőle telhető módon segíteni. Ez is azt bizonyítja, meglehetősen sajátos, a normálistól igencsak eltérő a Fidesz-féle demokrácia-felfogás.

2012. március 10-én Gyulafirátót leszakadási törekvéseivel kapcsolatosan érdekes írás jelent meg a Népszabadságban.

Vissza...