Megsértik a jogaim

2012-03-31 17:26:31

Pontosabban mindazok jogait, akik jóvoltából képviselő lehetek. A március 29-i közgyűlésen módosító javaslatot terjesztettem be az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatához. Kértem, hogy a falugyűlések menetének februárban megalkotott szabályozását módosítsák, hisz a szabályzat csupán azt teszi lehetővé, hogy „új község alakításának előkészítésével kapcsolatos falugyűlést” az egyéni választókerületi képviselő írásbeli kezdeményezésére kell összehívni a város polgármesterének.

Javasoltam, hogy a településrészben lakó, és listán a közgyűlésbe bejutó képviselő is kapja meg ezt a jogosítványt. Nem tehető ugyanis különbség listán és egyéni választókerületben a testületbe bejutó képviselő között. Elmondtam azt is, hogy 2010 őszén ráadásul nekem sikerült a legtöbb szavazatot szereznem Kádártán. Többet, mint annak, aki most ezt a településrészt is képviselheti Veszprém városának képviselő testületében. Nos, a polgármester a kérésemet nem támogatta, s nem szavazták meg a módosítást a jelenlévő képviselők. A jegyző nem tiltakozott a jogsértés ellen. Ami szomorú, hogy nemcsak a Fidesz képviselői döntöttek úgy, hogy megfosztanak bizonyos jogaimtól. A "független" (és közpénzekből is működő) helyi sajtó pedig nem tartotta fontosnak minderről tájékoztatni olvasóit. 

Az önkormányzati képviselő jogai és kötelezettségei

A képviselő az őt megillető jogokat és kötelezettségeket megválasztását követően, a képviselő-testület tagjaként gyakorolhatja. A képviselő megbízatása, jogai és kötelezettségei a megválasztásával keletkeznek, jogai és kötelezettségei a megbízatás megszűnésével szűnnek meg. A képviselő „automatikusan”, a törvény erejénél fogva tagja a képviselő-testületnek, jogállása, jogosítványai nem függnek attól, hogy mandátumát milyen választási rendszerben, listán vagy egyéni választókerületben kapta. Ugyancsak nem lehet különbséget tenni a képviselők között a tekintetben sem, hogy milyen szervezet, párt jelöltjeként vagy független jelöltként szavaztak rá a választópolgárok.

Hogy pontosan értsék! Kádártán élő képviselőként nekem nincs jogom ahhoz, hogy falufórumot kezdeményezzek. Czaun Jánosnak, aki Rátóton él, van. Kádártán 2010 őszén a választásokon én kaptam a legtöbb szavazatot és nem Czaun János. Ennyit a Fidesz alkotta demokráciáról.

Vissza...