Nem érzi magát az elismerésre alkalmasnak

2012-03-29 18:14:10

Az alábbiakban az elmúlt héten Darcsi felelős szerkesztő úr és a közöttem zajló levelezés teljes tartalmát ismerheti meg. Szerintem érdemes elolvasni.

Tisztelt Felelős Szerkesztő Úr!

Tájékoztatom, hogy 2012. március 15, a "Szabad Sajtó Napja" alkalmából a veszprémi Demokratikus Koalíció tagjai pályázatot írtak ki a honlapomon keresztül az "Elfogult és a Pártérdeket kiszolgáló Sajtó Díj és Oklevél" odaítéléséről. A beérkezett javaslatok alapján a Demokratikus Koalíció veszprémi csoportjának egy három fős grémiuma hozta meg a döntését az "Elfogult és a Pártérdeket kiszolgáló Sajtó Díj és Oklevél" odaítéléséről. 2012. március 15-én első ízben Önnek ítéltük oda ezt a díjat és oklevelet. A díj egy gravírozott toll, amire az a felirat kerül, hogy:

"Legyél gazdám elfogulatlan"!

Tisztelettel azt kérem, hogy amennyiben át kívánja venni az oklevelet és a tollat, szíveskedjen azt jelezni és egy előre egyeztetett időpontban és helyen az oklevelet és a tollat is átadom az Ön számára.

Tisztelettel: Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció, Veszprém, szervező)

 

 

Tisztelt Katanics Úr! Kedves Sándor!

Megtiszteltetésnek veszem, hogy a politikai baloldal kitüntetésre méltónak értékeli a munkámat. A jobboldalnak ez még egyszer sem jutott eszébe – feltételezem azért, mert úgy érzik, munkámmal nem támogatom a törekvéseiket. Leveledben írod, hogy a beérkezett javaslatok alapján egy három fős grémium tartott kitüntetésre méltónak. Megköszönném, ha megírnád, hogy kik által és milyen javaslatok érkeztek be – azaz milyen mezőnyben sikerült megszereznem az elsőséget -, valamint azt, hogy kik alkották ezt a három fős grémiumot. Te mindig is támogattad a teljes nyilvánosságot, ezért remélem, nem tagadod meg ezt a kérésemet, melynek teljesítése semmilyen jogot nem sért. Aki pedig akár a javaslatok megtételében, akár azok elbírálásában részt vett, minden bizonnyal vállalja a véleményét. A díj átvételéről ennek ismeretében kívánok dönteni.

 Üdvözlettel: Darcsi István

Tisztelt Felelős Szerkesztő Úr! Kedves István!

Ezt a levelem azzal kezdem, hogy nagyra tartom, kimondottan pozitívan értékelem, hogy ilyen korrekt módon fogadtad a levelemet. Örülök, hogy értékeled, hogy mi figyelemmel kísérjük a munkádat. Kérlek azt se vedd zokon, hogy mi úgy gondoljuk, a jobboldal vélhetően azért nem jutalmazza a tevékenységedet, mert érzi, hogy elismerések nélkül is hozzájuk húz a szíved. Ezt egyáltalán nem hibádul írom, hisz én is húzok valahova, s jómagam sem vagyok elfogulatlan egészen bizonyosan. Igaz, én főszerkesztő sem vagyok olyan médiánál, ami közpénzeket használ fel.

Nos, a három fős grémium, akik a beérkezett javaslatok alapján döntöttek: Janicsekné Ádám Györgyi, Zakar Csaba és én voltunk (Katanics Sándor). Mindhárman a Demokratikus Koalíció 1.sz. Veszprém megyei választókerületének vagyunk a tagjai, mindhárman Veszprémben élünk. A "kör" ahonnan a javaslatok jöttek, egy olyan közel 70 fős csoport, akikkel szinte napi kapcsolatot ápolunk és leginkább a Demokratikus Koalíció tagjai, illetve szimpatizánsai vesznek benne részt. Közzétettem a felhívást a honlapomon is, és jött elektronikus levélként javaslat hozzám nemcsak DK tagoktól is, de őszintén el kell mondjam azt is, javaslat csak Rád érkezett, elsősorban a Veszprémi 7 Napban olvasott „Béci” bácsival zajló "beszélgetéseidnek" köszönhetően.

Ennél részletesebb válaszra remélem nem igazán van szükség.

Amennyiben át kívánod venni az oklevelet és a tollat, kérlek értesíts és hívlak telefonon is az időpont egyeztetés miatt. Az átadáson -ha Te is igényled- ott lesznek a 3 fős grémium tagjai is.

Tisztelettel üdvözöl: Katanics Sándor

 

Tisztelt Katanics Úr! Kedves Sándor!

Köszönöm, hogy válaszodban tájékoztattál a díj odaítélésének körülményeiről. Leveledből kiderül, hogy kizárólag rám szavaztak a Béci bácsis írások miatt, ami számomra azt jelenti, hogy a Veszprémi 7 Nappal és a lap más munkatársaival kapcsolatban nem merül fel, hogy elfogult és pártérdeket szolgál. Ha egy 24 oldalas újságban hétről hétre mindössze egy tenyérnyi írás nem tetszik egy politikai csoportnak, akkor az a média magasan megfelel a sajtóval kapcsolatos elvárásoknak. Az az egyetlen írás, a Béci bácsis sorozat ráadásul egy szubjektív műfaj, a sajtó- és szólásszabadság pedig engem is megillet, ahogy azt beadványodra anno megválaszolta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága.

Mindezek alapján úgy érzem, nem szolgálok rá az Elfogult és Pártérdeket Kiszolgáló Sajtódíjra és Oklevélre, amit ezért nem is kívánok átvenni.

Üdvözlettel: Darcsi István

Tisztelt Felelős Szerkesztő Úr! Kedves István!

Sajnálom, hogy úgy döntöttél, hogy nem veszed át az oklevelet és a tollat a "Legyél gazdám elfogulatlan!" felirattal. Szeretném azért még arra felhívni a figyelmedet, hogy nem pontosan azt írtam, amit Te kiérteni véltél az írásomból. Azt írtam, "elsősorban a Veszprémi 7 Napban olvasott „Béci” bácsival zajló "beszélgetéseidnek" köszönhetően" javasoltak. Voltak persze, akik nem a Béci bácsis glosszáid miatt tartottak erre az "elismerésre" a legalkalmasabbnak. Jómagam is többször írtam már meg Neked, szerintem „felelős” szerkesztői tevékenységed is ad elég kifogásolni valót. Legutóbb-alig pár hete- is megemlítettem, nem helyeselhető az a magatartásod, hogy az ellenzék nyilatkozataira azonnal megkéred a város vezetőinek reakcióját és nagyobb terjedelemben számoltok be arról, mint amit az ellenzék állít sajtótájékoztatója részeként. Fordítva viszont -konkrét említés esetén sem- tartjátok fontosnak megkérdezni erről az érintett ellenzéki képviselők álláspontját. S ha ezt szóvá is tesszük, csak akkor jöhet bármiféle válaszreakció, ha ott ismét megszólalnak a város vezetői. Nos ez a szerkesztői eljárás enyhén szólva is elfogultságra utaló. Ha arra a beadványunkra gondolsz leveledben, amit Hartmann Ferenc képviselőtársammal közösen jegyeztünk, (mert hogy más ilyen eset nem is volt tudomásom szerint) megjegyzem, az a beadvány sem a Béci bácsis írásaidról szólt, sokkal inkább egy MSZP-s sajtótájékoztatóról inkorrekt módon megjelenített tudósításotokról, annak eléggé sajátos címadásáról, amit az én emlékeim szerint egyáltalán nem helyeselt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének etikai bizottsága sem.

Döntésedet megértve még egyszer köszönöm, hogy elgondolkodtál a díj átvételének lehetőségéről.

Kicsit sajnálom, hogy nem lesz előtted nap mint nap az a felirat, ami adott esetben talán segíthetne szerkesztői tevékenységed tökéletesítésében.

Őszintén remélem mindazonáltal, jövőre nem Te leszel az, akire megint ilyen sok javaslat érkezik.

Tisztelettel köszönt és kíván elfogulatlan tartalmú írásokat: Katanics Sándor

Előzmények eléréséhez kattintson ide!

Vissza...