Leckéztették a Rátóton élőket

2012-03-27 18:02:31

Igen, leckéztették. Összehívták őket egy falufórumra úgy, hogy valójában előre érzékeltették velük, az úgysem lesz határozatképes. A február 23-i közgyűlésen ugyanis olyan döntést hozott a Fideszes többség, hogy akkor tudnak a leválás érdemi megvizsgálását lefolytató 5 fős bizottságot választani, ha a városrész választókorú polgárainak 25%-a, tehát minden negyedik Rátóton élő elmegy ma délután 5 órára az iskola tornatermébe.

Abba a tornaterembe, ahol egyébként jó ha 300 fő "elfér" egyszerre. Ahova nem is raktak be 300 széknél többet, mert hogy annyi van az iskolának. S ahol ma azért kezdték meg a fórumot 17 óra helyett 18 órakor, mert addig tartott a megjelent közel 240 fő regisztrációja. Aztán 18 órakor közölte a polgármester, hogy a falugyűlés nem határozatképes, mondott még pár mondatot és berekesztette a falugyűlést. Közölte az ülés berekesztése előtt, hogy tulajdonképpen rossz döntést hoztak ezúttal is, akárcsak a telekadó kiszabásakor és mértékének meghatározásakor, mert a 25% magas küszöbérték az érvényességhez, de íme: még 10% sem jött ezúttal össze, mert a regisztráltak összesen a városrészben lakó választókorúak 9%-át tették csak ki. S hiába akarták "mások", így  én is az általam a közgyűlésen módosító indítványként benyújtott 10%-ra csökkenteni a részvételi küszöböt, lám: az sem jött össze. Ekkor azért többen- közel 100-an- elég hangosan morgolódva távoztak az ülésteremnek kinevezett tornateremből. Szegény polgármesterünknek az a fejében fel sem ötlött, sokan esetleg azért nem jöttek el, mert eleve reménytelennek látták, hogy 652-en részt vegyenek egy ilyen módon összehívott ülésen. Akkor, amikor szombati napon egy időközi választáson sem vesznek részt reggel 7 és este 7 között összesen 25%-nyian, akkor miként jönne el ide egy adott időpontra és hétköznap kora délután ennyi ember. Többen a fülem hallatára mondták, ők nem is regisztráltak, mert nem akartak sorba állni, no meg képben sem voltak, hisz azt hitték, hogy itt már a leválásról kell majd dönteni, s ők nem voltak leválás pártiak. Azt persze maguk is helyeselték volna, hogy azért valaki végre korrektebb információkat adjon arról, mi lenne az előnye vagy a hátránya a válásnak. (Azzal pedig elégedetlenek voltak, amit legutóbb a városrész képviselője mindenkinek elküldött levelében adott.) Az mondataik alapján eléggé nyilvánvaló volt, hogy nem olvasták az egyébként alig pár nappal előbb a városi ingyenes heti újságban számukra eljuttatott, vagy a képviselőjük által a postaládájukba bedobott, értesítőnek szánt szórólapot.

Sokan morgolódtak körülöttem olyanok, akik méltatlannak tartották, hogy kedden és ilyen korai kezdési időpontra tették a fórumot. Eleve sokan munkában vannak szerintük ilyenkor, vagy állatokat, a földet látják még el, másrészt érdekes módon a művelődési házba egy alternatív programot is tartottak, hátha oda is mennek így páran a falugyűlés helyett. Mások azon dohogtak joggal, hogy már egy héttel előbbre is tervezték ezt a fórumot, de arra csak az újságírókat hívták, a lakosságot elfelejtették kiértesíteni.

A Rátóton élők okkal csalódottak a ma történtek után. Átverték őket. Megállapítottak egy teljesíthetetlenül magas határozatképességi küszöböt, majd akik odamentek, azokat azzal hergelték, hogy csalódtak bennük, hisz akár ezer embert is elvártak volna ilyen égetően fontos ügyben. Sokan nyilván ezért mentek el indulatosan, még káromkodva is egy keveset. Mások még kivártak egy ideig, próbálták elmondani felháborodásukat, ha már a képviselő a lezárt fórum után és abban a zajban, amikor úgy közel 100-an kivonultak, újabb fórumot hívott össze az ülésen még ott tanácstalanul körbenéző, "maradék" lakosság számára. (Előzetesen persze azt sem hirdették meg, hogy ha nem lesz határozatképes a falugyűlés, utána azért panaszfórum még lesz.) Elnézve az ott maradtakat, ők sem voltak maradéktalanul ( :-) ) boldogok. Percenként párosával, aztán négyen, öten egyszerre álltak fel és hagyták el a helyszínt. Mire úgy 19 óra lett, már csak alig pár tucat Rátóti maradt hallgatni a "kioktatásukat".

S mikor azok is megindultak velem együtt a fórum lezártakor az iskola kapuja felé, azokban sem az elégedettség hangja volt a meghatározó.

Ide klikkelve érheti el aVehír.hu-n megjelent tudósítást.

Ha ide kattintanak, akkor a Veszport.hu -n megjelent tudósítást olvashatják. Érdemes elolvasni, hogy kellőképpen érzékelhessék, a városrész képviselője milyen álságos magatartást folytatott a falugyűlésen is. Mindent megtett valójában azért, hogy megbukjon a kezdeményezés. Most mégis az ellenkezőjét állítja.

Vissza...