Holnap kiderül, hogy Rátóton beborul?

2012-03-26 15:40:57

Összehívta a falugyűlést Gyulafirátóton a polgármester március 27-re, keddre. Több mint 600 rátóti választópolgár kell, hogy határozatképesek legyenek és dönthessenek a leválás elindításáról. 

A kiadott hirdetményből kiderül, Czaun János, a városrész képviselőjének kezdeményezésére hívta össze a falugyűlést Porga Gyula polgármester. Az eseményt március 27-én, kedden 17 órakor tartják meg a Gyulaffy László Általános Iskola tornatermében.

A falugyűlés akkor határozatképes, ha azon Gyulafirátót választópolgárainak legalább 25 százaléka jelen van, ez több mint 600 főt jelent. A választói névjegyzék alapján ellenőrzik a határozatképességet, ezért a gyulafirátótiak vigyenek magukkal:

- régi típusú személyi igazolványt, vagy

- régi típusú személyi igazolványt és lakcímkártyát, vagy

- új típusú kártya alapú személyi igazolványt és lakcímkártyát,vagy

- útlevelet és lakcímkártyát, vagy

- kártya alapú vezetői engedélyt és lakcímkártyát.

A falugyűlésen a településrészen bejelentett lakóhellyel rendelkező választópolgárokon kívül más személyek is részt vehetnek, de szavazati joggal nem rendelkeznek.

A falugyűlésen kézfelemeléssel megválasztják az új község alakításának előkészítésével kapcsolatos öt tagú előkészítő bizottság tagjait. A településrészen lakó képviselő, ha a bizottsági tagságot vállalja, külön szavazás nélkül a grémiumba kerül. Tagot jelölhet vagy tagnak jelölheti magát bármely gyulafirátóti választópolgár. A jelölési folyamat akkor eredményes, ha a jelöltek száma eléri a három főt, amennyiben ez nem történik meg, nem hívják össze automatikusan új időpontra a falugyűlést, hanem a jogszabályoknak megfelelően ismét kezdeményezni kell ezt.

A gyulafirátótiak információink szerint nem csak a város falugyűlés összehívásáról szóló levelét találták meg postaládájukban, hanem a városrészben élő Sub Bass Monster, azaz Máté Szabolcs szórólapját is. A rapper aláírásával terjesztett írásban egyrészt biztatja a rátótiakat a falugyűlésen való részvételre, hogy "szavazhassanak jövőjükről", másrészt pedig több kifogást és problémát is felvet. Többek között kevesli a városrészben történt fejlesztéseket, számos, régóta megoldatlan gondot hoz fel példaként és hiányolja ipari parki kijelölését is.

Forrás: Veszport.hu

Egy régebbi hír ugyanebben a témában ide klikkelve érhető el a Hiradó.hu-n.

Mai írás a Napló online-ról: Hónapok óta tart a megyeszékhelyről való leválási ügy Gyulafirátóton. A falu két táborra szakadt: egyik fele szerint okos döntés lenne függetlenedni Veszprémtől, a másik szerint nem történne érdemi változás a falu életében az elszakadással. Ahhoz, hogy az elszakadás folyamata meginduljon, előkészítő bizottságot kell választani, amelynek a feladata az újonnan felálló község működési tervének elkészítése. Fogl Mónika és Jánvári Viktor (több rátóti lakossal együtt) az előbbit támogatják, mindamellett, hogy szerintük számos probléma nehezíti az ügymenet elkezdését.

Vissza...