Csőd jöhet a "hátsó ajtón"?

2012-03-25 08:15:40

Már öt éve a költségvetési megszorítások és a felfutott külső adósság leépítésének fájdalmas útján jár az ország és utóbbi elviselhető szintre csökkentéséhez olyan óriási mértékű további kiigazítás kell még a gazdaságban, ami társadalmilag és így politikailag csaknem vállalhatatlan - foglalja össze a meglátását pénteken kiadott anyagában a Capital Economics.

Az elemzőcég londoni szakértője, William Jackson amellett érvel, hogy a gyenge gazdasági növekedés és a magasan maradó munkanélküliség idővel olyan szintre növeli a társadalmi elégedetlenséget, hogy a gazdaságpolitikusok el fognak gondolkodni az alternatív megoldásokon, így a magánszektorbeli "hátsó ajtón keresztüli" csőd lehetőségén. Mindebben pedig a 2014 tavaszára várható választásoknak katalizátor szerepe lehet. A valószínűleg inkább a magánszektorban lezajló csőd megnyithatja az utat a gazdasági növekedés előtt, ez pedig a gazdaságpolitikusok számára vonzerőt jelenthet. Egyúttal viszont eladási hullámot okozhat a magyar piacokon, a banki hitelezést pedig tartósan visszafoghatja - vázolja az előnyöket és hátrányokat az elemző.

Hova vezet ez?

A térségi szinten kiemelkedően magas, 80% feletti GDP-arányos államadósság miatt Magyarországon további, igaz nem hatalmas (a GDP 1%-át kitevő) költségvetési kiigazításra van szükség, amely valószínűleg az EU/IMF "segítő keze" mellett megy végbe, de hova vezet ez a stratégia 5-10 éves távon? - teszi fel a kérdést a terjedelmes elemzése elején Willam Jackson. Õ amellett érvel, hogy míg rövid távon várhatóan a költségvetési megszorítás útján halad tovább az ország, addig közép távon az egyéb problémák miatt a gazdaságpolitikusok alternatív megoldásokon kezdenek majd el gondolkozni.

Nem csak az államadósság a fontos

Arra mutat ugyanis rá, hogy nemcsak az államadósság magas szintjével (és annak jelentős devizaalapú részével) kell foglalkozni, hanem a magánszektor jelentős, ráadásul hangsúlyosan devizaalapú eladósodásával is. Ez a háttér ugyanis, illetve a forint elmúlt években bekövetkezett gyengülése az emelkedő adósságterheken keresztül ugyanis fékező hatást fejthet ki a gazdaságra.

Ide klikkelve olvashatja tovább az írást a portfolio.hu-n.

Vissza...