Válasz egy volt tanítványomnak

2012-03-22 13:21:46

Ma a Naplóban olvasói levélként Rásky Miklós lelkész úr levele jelent meg egy régebben közölt írásommal kapcsolatosan. A levélre kénytelen voltam az abban foglaltak miatt egy válaszlevelet megfogalmazni. Már el is küldtem a Naplónak és azt remélem, meg is jelentetik. Íme:

Válasz volt diákomnak!

Tisztelt Lelkész Úr!

Örülök, hogy a 24 évvel, azaz közvetlenül a rendszerváltást megelőző időből úgy emlékszel rám, hogy a jóra, a szépre, a becsületre és önbecsülésre neveltem a diákjaimat és így Téged is. Annak kevésbé, hogy úgy érzed megváltoztam. Mindezt nem a személyes tapasztalataidra hivatkozva, hisz azóta nem igazán találkoztunk, nem volt alkalmunk tapasztalni, változtunk-e egyáltalán. Nos, én ma is ugyanabban a szellemben nevelem a diákjaimat, amilyenben neveltelek benneteket. Amikor az ember azt gondolja valakiről, hogy változott, előbb azon kell elgondolkodnia, nem ő változott-e meg és ezért látja másként, akit tisztelt, mert ő vált közben befogadóból elutasítóvá.

Azt hiszi a lelkész úr, hogy érti miről írtam, miközben válaszában nem az általam mondottakra reagál. Kategorizál, „elvbarátozik” sőt sajnos burkoltan kicsit még „kommunistázik” is. Elfelejtve közben azt, hogy az „átkosban” is fennmaradtak, voltak jól teljesítő egyházi intézmények és sokan járhattak is ilyen intézményekbe és válhattak akár papokká is. S elfelejtve azt, hogy a múltra leegyszerűsítetten „mutogatással” szüleinket, tanárainkat is oktalanul minősítgeti. Pedig lelki pásztorként szerintem egészen mással kellene foglalkoznia. Vitatkozom én szívesen olyanokkal, akik értenek is az oktatáshoz és annak irányításához és nemcsak zsigeri indulatokat táplálnak a tőlük eltérő módon gondolkodók irányába. Nem vagyok egyházellenes, gyermekeim egyházi fenntartású általános iskolába jártak. Tanultak hittant, voltak elsőáldozók és bérmálkoztak is. Nem arról írtam, hogy egyházi oktatásra nincs szükség, hanem arról, hogy helytelen, ha hova tovább minden iskola fenntartója egyházivá válik. A közoktatás működtetése és irányítása állami feladat. Odafenn arról döntöttek, hogy állami fenntartásúvá teszik és elveszik az önkormányzatoktól a lehetőséget, ahelyett hogy a működtetéshez adóinkból elegendő pénzt adnának. Idelenn pedig ugyanazok a döntéshozók más szerepkörben sorra adják át az egyházaknak intézményeiket, így a szabad iskolaválasztás jogát, alkotmányos jogunkat is veszélybe sodorva. Ráadásul mindezt teszik úgy, hogy nekünk adófizetőknek így az már jelentősen többe kerül. Ezekről kellene, de a valóban hozzáértőekkel többet vitatkozni és nem a társadalom egésze helyett egy most kialakulóban lévő egypártrendszer képviselőinek - az állam és az egyház kapcsolatát a múltba forduló módon újra szorosabbra fonva- dönteni.

Katanics Sándor (képviselő, Demokratikus Koalíció)

 

Vissza...