Törvényesen törvénytelenek

2012-03-20 18:48:52

Sok megszĂĄllott fantaszta, kĂŒldetĂ©studatos ƑrĂŒlt, nĂ©pmegvĂĄltĂł diktĂĄtor hitte, hogy ĂĄtformĂĄlhatja a törtĂ©nelmet. A vĂ©gĂ©n mindegyik rajtaveszett. Persze nem hiszem, hogy egyenes vonalĂș lenne a vilĂĄg vĂĄltozĂĄsa, de azt igen, hogy a mi kultĂșrkörĂŒnkben a legerƑsebb vĂĄgyak a szabadsĂĄg körĂ© szervezƑdnek.

 Ezért aztån az önkény emberei és rendszerei, a kisebb-nagyobb diktåtorok bukåsra vannak ítélve.

Ezért fog Orbån is megbukni, és dicstelen emléke marad csak a nemzet emlékezetében.

Amikor szabadsĂĄgrĂłl beszĂ©lek, akkor persze nem csak a jogegyenlƑsĂ©gre gondolok. Mert a szegĂ©ny szabadsĂĄga a magĂĄra hagyottsĂĄg, a kiszolgĂĄltatottsĂĄg szabadsĂĄga. A szabadsĂĄg nem egyszerƱen annyit jelent, hogy nekem nincs kevesebb jogom, mert a jog fabatkĂĄt sem Ă©r lehetƑsĂ©g nĂ©lkĂŒl. A szabadsĂĄg több ennĂ©l, mert a szabadsĂĄgnak szociĂĄlis aspektusa is van, ami nagyjĂĄbĂłl annyit tesz, hogy nem csak ugyanannyi jogom, hanem ugyanannyi lehetƑsĂ©gem is van, mint mĂĄsoknak.

Ez utĂłbbi termĂ©szetesen nem abszolĂșt kritĂ©rium. SzĂŒletĂ©sĂŒnktƑl bennĂŒnk rejlƑ kĂŒlönbsĂ©geket, az adottsĂĄgok Ă©s a tehetsĂ©g sokfĂ©lesĂ©gĂ©t, a csalĂĄdi hĂĄttĂ©r kĂŒlönbözƑsĂ©gĂ©t nem lehet megszĂŒntetni. És hozzĂĄteszem: meg sem szabad prĂłbĂĄlni. De abban van mozgĂĄstĂ©r, hogy olyan vilĂĄgot Ă©pĂ­tĂŒnk, amelyben szegĂ©ny ember tehetsĂ©ges gyereke is felemelkedhet, vagy inkĂĄbb lemondunk ezekrƑl a gyerekekrƑl, Ă©s inkĂĄbb a tehetƑs csalĂĄdok közepes tehetsĂ©gƱ, szorgalmĂș gyerekeinek nyitunk utat.

OrbĂĄn nem ilyen vilĂĄgot Ă©pĂ­t. Ɛ, a szegĂ©ny sorbĂłl trĂŒkkök szĂĄzaival felemelkedett Ășjgazdag most kiszolgĂĄlja Ășj osztĂĄlyĂĄt. SzĂĄrmazĂĄsi szĂ©gyenĂ©ben tĂșlbuzgĂłn bizonyĂ­t. Lehet hĂĄza a SvĂĄb hegyen (van neki), lehet szƑlƑje Tokajon (van pĂĄr tucat hektĂĄr a csalĂĄd kezĂ©ben), strĂłmanok nevĂ©n nagy vagyont halmozhatott fel vĂĄllalatokban (mint, ahogy mondjĂĄk, Ă©s sokak szerint többet, mint gondolnĂĄnk), de kultĂșrĂĄja megmaradt a faluszĂ©li grund verekedƑs vilĂĄgĂĄnĂĄl: „Gyere ki a KultĂșr elĂ© öcsi, ha van valami baj!” A felkapaszkodott proli lenĂ©zi sajĂĄt vilĂĄgĂĄt, szĂŒlei tĂĄrsadalmĂĄt.

OrbĂĄn erƑszakosan, a tisztessĂ©g normĂĄit felrĂșgva Ă©pĂ­ti sajĂĄt, Ă©s osztĂĄlyĂĄnak politika hatalmĂĄt, valamint a hozzĂĄ kötƑdƑk ĂĄrnyĂ©k gazdasĂĄgĂĄt. TörvĂ©nyt alkot a csĂłkosok Ă©rdekĂ©ben, cĂ©geket zsarolnak meg emberei, elveszik, ami szerintĂŒk nekik jĂĄr. TörvĂ©nyesen törvĂ©nytelenek. Mocskosak.

És ami a legborzasztĂłbb, hogy asszisztĂĄl hozzĂĄ ezernyi egyĂ©bkĂ©nt jĂłravalĂł ember: tudĂłs, mƱvĂ©sz, tanĂĄr Ă©s mĂ©g ki tudja hĂĄnyan. Ki, mert csalĂĄdjĂĄt elvittĂ©k a kommunistĂĄk, ki, mert tehetsĂ©gtelensĂ©ge miatt mindig csak negyedik volt most meg elsƑ lehet, ki meg ƑszintĂ©nek hitt nemzeti buzgalombĂłl, hogy elĂ©gtĂ©tel vegyen TrianonĂ©rt, 1956-Ă©rt vagy bĂĄrmiĂ©rt.

De fogjĂĄk magukat szĂ©gyellni pĂĄr Ă©v mĂșlva. Mert ma mĂ©g csak a huszonkĂ©t Ă©ve megbukott kvĂĄzikommunizmus bƱneit vizsgĂĄlja csak a hatalom. De nincs messze az idƑ, amikor a vizsgĂĄlat tĂĄrgya majd megvĂĄltozik. Az lesz a kĂ©rdĂ©s, hogy mi törtĂ©nt a Fidesz uralma alatt az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsban, az ĂŒzleti Ă©letben, a kultĂșrĂĄban, a mƱvĂ©szeti Ă©letben, az iskolĂĄkban Ă©s az egyetemeken, de nem folytatom.

Ki fog derĂŒlni, hogy hazug Ă©s korrupt volt a rendszer. És ez nem a normasĂ©rtĂ©s következmĂ©nyekĂ©nt alakult Ă­gy, hanem ez volt a rendszer lĂ©nyege.  TalĂĄn csak tĂ­z, vagy hĂșsz Ă©v mĂșlva, de minden nyilvĂĄnossĂĄgra fog kerĂŒlni. Hogy kiĂ© volt a KözgĂ©p Zrt., hogy volt-e összejĂĄtszĂĄs a CBA-s fiĂșkkal, hogy miĂ©rt ilyen megĂ©rtƑ a katolikus egyhĂĄz, hogy kik finanszĂ­rozzĂĄk a felcsĂști fociakadĂ©miĂĄt, hogy kinek a kezĂ©be kerĂŒltek az elsƑ OrbĂĄn kormĂĄny alatt hatalmas kedvezmĂ©nyekkel privatizĂĄlt ĂĄllami gazdasĂĄgok.

És ugyanez le fog jĂĄtszĂłdni minden faluban Ă©s vĂĄrosban, a Fidesz hatalmasok gazdasĂĄgi, ĂŒzleti hĂĄttere le fog leplezƑdni. És akkor, igen akkor, a mostani nagyfiĂșk Ă©s gyermekeik majd nem mernek kimenni az utcĂĄra, mert mindenki tudni fogja: hajdanĂĄn a nemzetrƑl beszĂ©ltek, de csak magukra gondoltak.  

Le fognak bukni. És amikor ez megtörtĂ©nik, akkor talĂĄn majd kisarjad egy Ășj MagyarorszĂĄg.    

GyurcsĂĄny Ferenc blogbejegyzĂ©se ide kliikelve Ă©rhetƑ el a: Facebook-on

Vissza...