Fantomfalugyűlés lesz Rátóton?

2012-03-18 18:30:33

A város honlapján bekukkantottam a „sajtószobába”. Ott olvasható a sajtómunkatársaknak jelezve, hogy március 20-án (kedden) 17 órakor a városrészi általános iskolában „falugyűlés” lesz, amelyen a polgármester is részt vesz a jelzés szerint.

Milyen érdekes, hogy most vasárnap este még nyoma sincs mindennek a városrészi képviselő által üzemeltetett Gyulafirátóti honlapon. Átnézve a Veszprémi 7 Napot, ott sem találni semmiféle nyomát a keddre tervezett lakossági fórumnak. Felhívtam néhány Rátóton élő barátomat. Ők is megerősítették, szórólapon sem kaptak minderről semmiféle információt sem.

Volt már hasonló trükkel az elmúlt napokban Kádártán is fórum. Ott ugyan megírták az „ingyenes” hetilapban a fórumot, de előbb más tartalmú hírek közé gondosan elrejtették azt. Lett is eredménye. Alig egy tucat érdeklődő jelent így csak meg a városrészi fórumon. Minek is oda polgárok, ha azok esetleg csak akadékoskodnának, meg nehezen megválaszolhatóakat kérdeznének.

Ha ezzel a trükkel akarják „kipipálttá” tenni a nemrég az önkormányzati SzMSz módosításával bevezetett "falugyűlés" megtartását, ahol a leválás ügyével végre érdemben kellene foglalkozni, feltéve, ha eljönnek a Rátóton élők közül úgy 641-en, akkor ebből bíz botrány lesz, akárcsak a cselesen bevezetett telekadóból.

Én szóltam!

Új fejlemények: Na, még jó hogy szóltam. Ma délelőtt eltünt a hír a város honlapjának a sajtósokat tájékoztató információs oldaláról. Az a hír járja, hogy jövő héten szerdán lesz a fórum, mert most nem érnek rá. No, meg kiderült, hogy elfelejtették értesíteni a városrész lakóit is. :-)

Egyébként meg a 2012. február 23-án a közgyűlés által elfogadott szabályzat szerint:

89/B.§    (1)     A falugyűlés összehívásáról a polgármester hirdetmény közzétételével tájékoztatja a város lakosságát.

 

(2)     A hirdetményt közzé kell tenni az Önkormányzat hirdetőtábláin, a helyi írott sajtóban, a helyi televízióban, az Önkormányzat honlapján.

 

(3)     A hirdetmény tartalmazza, hogy a falugyűlés napirendjén az új község alakításával kapcsolatosan a törvényben előírt előkészítő bizottság megválasztása szerepel.

 

(4)     A hirdetmény tartalmazza a falugyűlés határozatképességére és az előkészítő bizottság megválasztására vonatkozó szabályokat.

 

(5)     A falugyűlés napirendjére fel lehet venni olyan kérdések megtárgyalását, melyek ügyében városrészi tanácskozás vagy lakossági fórum hívható össze.

 

(6)     A falugyűlést, ha annak feltételei fennállnak, a kezdeményezés kézhezvételétől számított 30. nap előtti időpontra kell összehívni.

Az a nagy harci helyzet, hogy ezek szerint holnapra össze akarták hívni a fórumot az elfogadottak szerint. Aztán úgy elfelejtkeztek róla, hogy a rendeletben leírtak szerinti meghírdetésére nem került sor. Most meg nem sikerül majd betartani a 30 napon belüliséget. Jobban jártak volna, ha elfogadják a módosító javaslatom, ami szerint 15 napon belül a falugyűlést meg kell tartani. Ekkor talán nem felejtették volna el. :-)  

Vissza...