Egy Jobbikos tüntetés apropóján

2012-03-18 14:01:25

Sajtóközlemény: 2012. március 19-én Veszprém város vasútállomására érkezik az Élet Menete Alapítvány Holokauszt Vándorkiállítása. A Jobbik veszprémi szervezete azt írja a honlapján, hogy "torkig vannak holokauszttal", és tüntetést szerveznek a helyszínre a kiállítás ellen.

A Demokratikus Koalíció Veszprém megyei szervezetei elítélik ezt és tiltakoznak ez ellen!

A XX. évszázad kirívóan szégyenletes bűne a holokauszt volt. A Veszprémbe érkező vándorkiállítás a sokat szenvedett emberekre, a meggyilkoltakra, de a meggyilkoltakat védelmezőkre, a gaztettekkel szembefordulókra is emlékeztet mindnyájunkat! Soha nem elég emlékezni és emlékeztetni az áldozatokra! Mindezt tagadni pedig égbekiáltó bűn! Elképesztőnek tartjuk és tiltakozunk az ellen, hogy az országban felerősödött a kirekesztés hangja, hogy az uszítások célpontjai zsidók, romák; hogy a ma Magyarországában nyílt, verbális, sokszor antiszemita fenyegetésben részesülhetnek a másként gondolkodók. Mára már teljesen bizonyossá vált, hogy a fasizmus bűnös eszmevilága nem tűnt el 1945-ben a fasizmus fölött aratott világméretű antifasiszta győzelemmel. Az antifasizmus nem jobb- és baloldaliság, hanem humanizmus kérdése. A történelem is bizonyította a vészkorszakban, amikor fel kellett lépni a bűnös fasiszta politikával szemben, vagy embereket kellett menteni, abban széleskörű ideológiai alapon sokan közreműködtek honfitársaink közül. Ezért azt szeretnénk, hogyha határozottan kiállna minden demokrata ma is ennek a szégyenletes célú tüntetésnek az elítélése érdekében. Sajnos jelenleg nagyon vékony az a "jégréteg", amelyen állunk. Azon kell munkálkodnunk, hogy minél erősebbé váljék, minél többen váljanak tevékeny, tudatos antifasisztává, mert egyébként alámerülünk ebben a szennyben. Nemcsak mi, hanem az egész nemzet!

A Magyar Köztársaság kormánya által 2007-ben, az országgyűlésben meghirdetett Zéró tolerancia kiáltvány sorait idézzük és a Zéró tolerancia kiáltvány újbóli elfogadását kérjük! "...a zéró tolerancia elvét hirdetjük meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedeteikkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik vallási, faji, származási vagy nemi alapon különbséget tesznek ember és ember, magyar és magyar között. Nem vállalunk közösséget szélsőséges egyénekkel és csoportokkal. Elhatárolódunk az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától. Semmilyen formában nem támogatjuk azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést, a bűnbakkereső agressziót. Megértve a holokauszt mindannyiunkat érintő förtelmes és feldolgozhatatlan tragédiáját, így kell cselekednünk. És ezt ajánljuk példának valamennyi honfitársunknak, valamennyi tisztességes embernek!"

A Demokratikus Koalíció Veszprém megyei szervezetei nevében:

Deák Istvánné (Várpalota)

Katanics Sándor (Veszprém)

Keller Imre (Ajka)

Kerecsényi Zoltán (Pápa)

Vissza...