SzelektĂ­v hallĂĄs

2012-03-17 10:31:25

LĂĄnczos Vera: A hĂ©t vĂ©gĂ©n a SzolidaritĂĄs tĂŒntetett. Hat-tĂ­zezer ezer ember, ha összegyƱlt. ValĂłban inkĂĄbb piknikhangulat volt, noha minden ok megvan a tiltakozĂĄsra, az elkeseredĂ©sre Ă©s a tettvĂĄgyra. Azoknak, akik ott voltak – szinte azonos arcok lĂĄthatĂłk mindenĂŒtt –, szintĂ©n az volt a vĂ©lemĂ©nyĂŒk, hogy ez mĂĄr kevĂ©s.

Nem lehet elĂ©gszer leĂ­rni: minĂ©l nagyobb a bizonytalanok tĂĄbora, annĂĄl egyszerƱbb egy akĂĄr mĂĄsfĂ©l milliĂłs szavazĂłi bĂĄzissal kĂ©tharmadosan vĂĄlasztĂĄst nyerni, kĂŒlönösen ha a pĂĄlya a hatalom felĂ© lejt. Holott a demokratikus tĂ©rfĂ©len, egyĂŒttmƱködĂ©s esetĂ©n, mĂĄr jelen volna egy megközelĂ­tƑen azonos mĂ©retƱ ellen szavazĂłtĂĄbor, amit az összefogĂĄs tĂ©nyĂ©nek ĂŒzenete mĂ©g jelentƑsen tovĂĄbb növelhetne.

Sokan vĂ©lemĂ©nyeztĂ©k a hĂ©tvĂ©gi megmozdulĂĄst. Többek közt a HĂ­rszerzƑ oldalain CeglĂ©di ZoltĂĄn. MiĂ©rt emlĂ­tem Ă©ppen az Ƒ Ă­rĂĄsĂĄt? Paradoxonai miatt egyfelƑl, elcsĂ©pelt sztereotĂ­piĂĄi miatt mĂĄsfelƑl.

ElƑször meglepve konstatĂĄltam, hogy CeglĂ©di is elĂ©gedetlen. Ɛ sem hisz a „civil romlatlansĂĄg” megvĂĄltĂł erejĂ©ben, bosszantja a DopeMan-jelensĂ©g, mintha bosszantanĂĄ a mĂĄr a civileknĂ©l is felfedezhetƑ kirekesztƑ gƑg is – aztĂĄn egy huszĂĄrvĂĄgĂĄssal GyurcsĂĄny Facebookon közzĂ©tett posztjĂĄnĂĄl terem, Ă©s bemutatja ugyanazt, amit korĂĄbban kritika tĂĄrgyĂĄvĂĄ tett.

GyurcsĂĄny szintĂ©n markĂĄns vĂ©lemĂ©nyt mondott a tĂŒntetĂ©srƑl. De CeglĂ©dinek rĂłla ritkĂĄn jut pozitĂ­v dolog az eszĂ©be. Most se törtĂ©nt mĂĄskĂ©ppen. Szerinte a volt miniszterelnök „egy fordulĂł rĂșgĂĄssal egyszerre vert vĂ©gig a konkurenciĂĄn”. IdĂ©z is tƑle: „Tegnap talĂĄn tĂ­zezren lehettek a SzolidaritĂĄs tĂŒntetĂ©sĂ©n. A Milla kĂŒlön ĂŒnnepel. Az emberek meg kielĂ©gĂŒletlenek, mert nem nyavalygĂĄst, hanem programot akarnak hallani, Ă©s erƑt akarnak lĂĄtni.”

Ehhez CeglĂ©di azt a megjegyzĂ©st fƱzte: „Stimmel. Csak ugye, ilyet az a politikus mondjon, aki programot ad Ă©s erƑt mutat.”

ElsƑ kĂ©rdĂ©s: miĂ©rt? Politikusok miĂ©rt mondhatjĂĄk meg kevĂ©sbĂ© a vĂ©lemĂ©nyĂŒket, mint a politikai elemzƑk? Ez nem Ă©rtelmetlen gƑg? AztĂĄn itt van a „ki mennyire erƑs” ĂŒgy. CeglĂ©di szerint csak erƑs pĂĄrtok mondhatnak vĂ©lemĂ©nyt a közegrƑl, amelyben lĂ©teznek? (LĂĄttuk Ă©s tapasztaltuk az „erƑ” tiszteletĂ©t az elemzƑknĂ©l a vĂĄlasztĂĄsok elƑtt. SzĂ©pen elmagyarĂĄztĂĄk nekĂŒnk, hogy minek program akkor, ha az emberek e nĂ©lkĂŒl is bĂ­znak, Ă©s mindannyiszor el lett mormolva a varĂĄzsige is, hogy „hiteles” az, akinek sokan hisznek. Akinek sokan hisznek, az erƑs. Aki erƑs, az hiteles. Akkor pedig teljesen evidens, ugye, hogy aki mögött nem ĂĄllnak sokan, az nem mondhat hiteles dolgokat. SikerĂŒlt is jĂłl beĂŒltetni a fejekbe ezt az ĂŒzenetet, Ă­gy aztĂĄn az erƑ nyert, kĂ©tharmaddal, Ă©s mĂĄr tĂșlvagyunk a harmadik köztĂĄrsasĂĄgon is.

Na de az erƑ – jelzem csak Ășgy, az elemzƑnek – valami olyasmi, ugye, ami menet közben alakul (nƑ vagy nem), Ă©s pĂ©ldĂĄul a politikai Ă©leslĂĄtĂĄs, egy helyzet valĂłsĂĄghƱ politikusi vagy elemzƑi Ă©rtĂ©kelĂ©se nagyon is kĂ©pes befolyĂĄsolni ezt a folyamatot.

Azt az ĂĄllĂ­tĂĄst, hogy „nincs program”, szintĂ©n nem ĂĄrtana a tĂ©nyekhez ragaszkodva megokolni, ha mĂĄr felmerĂŒlt. Nagyon erƑltetett fejtegetĂ©s olvashatĂł CeglĂ©di cikkĂ©ben annak bizonyĂ­tĂĄsĂĄra, hogy GyurcsĂĄny pĂĄrtjĂĄnak nincs programja. Ezt onnan lehet tudni, CeglĂ©di szerint, hogy a Demokratikus KoalĂ­ciĂł egyik tagja egy neki, CeglĂ©dinek lĂĄthatĂłan nem tetszƑ törvĂ©nyjavaslatot nyĂșjtott be a Parlamentben. A javaslat arra irĂĄnyult, hogy a nyilvĂĄnosan mƱködƑ rĂ©szvĂ©nytĂĄrsasĂĄgoknĂĄl, az igazgatĂłsĂĄg Ă©s felĂŒgyelƑbizottsĂĄg vagy igazgatĂłtanĂĄcs tagjainak, illetve a vezetƑ ĂĄllĂĄsĂș munkavĂĄllalĂłinak legalĂĄbb egyharmada legyen nƑ. CeglĂ©di szerint ebbƑl az következik, hogy a DK ezt a kĂ©rdĂ©st tartja MagyarorszĂĄg legfontosabb problĂ©mĂĄjĂĄnak. Valljuk be, ez elĂ©g merĂ©sz következtetĂ©s, nem is mindenki kĂ©pes ilyesmire, ehhez elfogulatlan politikai elemzƑnek kell lenni.

Akkor most vegyĂŒk ĂĄt a GyurcsĂĄny-fĂ©le blogbejegyzĂ©s szövegĂ©t, hogy lĂĄssuk, mirƑl szĂłl valĂłjĂĄban!

PĂ©ldĂĄul arrĂłl, hogy a közbeszĂ©det eluralĂł „elmĂșltnyolcĂ©vezĂ©s” Ă©s „elmĂșlthĂșszĂ©vezĂ©s” differenciĂĄlatlan mĂșltkezelĂ©se mikĂ©nt vezetett Ă©s vezet az egĂ©sz rendszervĂĄltĂĄs Ă©rtelmĂ©nek, valĂłsĂĄgos jelentƑsĂ©gĂ©nek az elvitatĂĄsĂĄhoz, lassan az egĂ©sz tĂĄrsadalomban. MikĂ©nt erƑsĂ­ti az Ă©rtelmes diskurzust szellemi restsĂ©gbƑl indulattal helyettesĂ­tƑ, leegyszerƱsĂ­tƑ beszĂ©dmĂłd a radikĂĄlisok pozĂ­ciĂłit, akik a rendszervĂĄltĂĄs tĂ©nyĂ©t is tagadjĂĄk. MikĂ©nt segĂ­ti elƑ a politikamentes politikĂĄban valĂł hit terjedĂ©sĂ©t, vagyis a demokrĂĄciadeficitet. MikĂ©nt jĂĄrul hozzĂĄ a valĂłban gyenge ellenzĂ©k magĂĄra talĂĄlĂĄsĂĄnak kĂ©sleltetĂ©sĂ©hez. És bizony az Ășj pĂĄrtok, a civilek, az elemzƑk Ă©s a sajtĂł egy rĂ©sze egyĂŒtt elmĂșltnyolcĂ©veznek, elmĂșlthĂșszĂ©veznek, anĂ©lkĂŒl, hogy megĂ©rtenĂ©k, illetve megĂ©rtetnĂ©k, hogy „a politika nem önmagĂĄban Ăłcska, a rendszervĂĄltozĂĄs nem tĂ©vedĂ©s, hanem minden nehĂ©zsĂ©ge ellenĂ©re törtĂ©nelmi meghatĂĄrozottsĂĄg, az egyetlen valĂłsĂĄgos Ășt”.

Ez szerintem a GyurcsĂĄny-poszt legfontosabb mondata. Ezzel szemben a közbeszĂ©dben azt szokĂĄs sulykolni, hogy mindent elölrƑl kell kezdeni, hogy csak Ășj emberek kĂ©pesek Ășj politikĂĄt csinĂĄlni, ami szoros összefĂŒggĂ©sben van azokkal a gyermekbetegsĂ©gekkel, amelyek a mostani civil mozgalmakat mĂĄris jellemzik. Mert azt hiszik, megtakarĂ­thatĂł a cĂ©lkitƱzĂ©sek vilĂĄgos meghatĂĄrozĂĄsa. MegtakarĂ­thatĂł a szĂĄmbavĂ©tele annak, hogy milyen erƑtĂ©rben mozognak, megtakarĂ­thatĂł a konszenzus Ă©s a kompromisszumok sora az egyĂŒttmƱködĂ©s Ă©rdekĂ©ben, a prioritĂĄsok közös meghatĂĄrozĂĄsa, majd a konzekvens ragaszkodĂĄs hozzĂĄjuk – a lilaködös „majd kialakul” helyett, amikor csak egy dologban biztosak, hogy kivel nem ĂĄllnak szĂłba.

Vajon miĂ©rt nem Ă©rti Ă©ppen egy politikai elemzƑ, hogy milyen erƑs az összefĂŒggĂ©s e tĂĄrsadalmi tudatĂĄllapot Ă©s a politikĂĄbĂłl kiĂĄbrĂĄndultak nĂ©pes tĂĄbora között? Mintha CeglĂ©di csak azĂ©rt Ă­rta volna meg a cikkĂ©t, hogy a vĂ©gĂ©n GyurcsĂĄnyt is benyomhassa az alkalmatlanok fachjĂĄba, ahova a civileket helyezte. Ehhez viszont az kellett, hogy ne vegyen tudomĂĄst arrĂłl, amit olvasott, Ă­gy paradox mĂłdon Ă©ppen annak a kritikĂĄnak alapot adva jĂĄrt el, amelyet nem akart megĂ©rteni: hogy mekkora a politikai közbeszĂ©det formĂĄlĂłk felelƑssĂ©ge a közgondolkodĂĄs alakulĂĄsĂĄban.

Fontosabb azonban egy ilyen blogbejegyzĂ©s meg nem Ă©rtĂ©sĂ©nĂ©l az, amikor egy politikusnak a mai közĂĄllapotokrĂłl szĂłlĂł helyzetĂ©rtĂ©kelĂ©sĂ©t Ă©s rĂĄĂ©pĂŒlƑ következtetĂ©seit magyarĂĄzzĂĄk konzekvensen fĂ©lre.

TörtĂ©netesen volt alkalmam meghallgatni CeglĂ©di Ă©s kollĂ©gĂĄja, BĂ­rĂł Nagy DĂĄvid fejtegetĂ©seit GyurcsĂĄny Ă©vĂ©rtĂ©kelƑjĂ©rƑl is.* Ha valaki nem ismeri a beszĂ©d eredeti szövegĂ©t, Ă©s csak az elemzƑi vĂ©lemĂ©nyekre hagyatkozik, semmit nem tud meg arrĂłl, mit gondol a volt miniszterelnök MagyarorszĂĄg jelenlegi helyzetĂ©rƑl Ă©s perspektĂ­vĂĄirĂłl, illetve az ellenzĂ©k dolgĂĄrĂłl. SƑt, kifejezetten meg fog lepƑdni, ha az analĂ­zist követƑen meghallgatja a beszĂ©det.

GyurcsĂĄny arra tett kĂ­sĂ©rletet, hogy felvĂĄzolja, honnan jutottunk el a harmadik köztĂĄrsasĂĄg veresĂ©gĂ©ig. Szerinte hĂșsz Ă©vvel ezelƑtt MagyarorszĂĄg, „a magyar politikai közössĂ©g Ășjrafogalmazta 
 önmagĂĄt. Azt mondta, hogy mi, köztĂĄrsasĂĄgpĂĄrti demokratĂĄk egy nyugatos, szabad, polgĂĄri MagyarorszĂĄgot szeretnĂ©nk, parlamentarizmussal, jogĂĄllammal, piacgazdasĂĄggal, egymĂĄsra figyelƑ, egymĂĄsĂ©rt felelƑssĂ©get viselƑ emberekkel
. ebben a fajta demokratikus republikanizmusban osztozott a teljes magyar politikai közössĂ©g
. egy Ășj, demokratikus jogĂĄllami alkotmĂĄnyt hoztunk lĂ©tre, Úgy gondoltuk 
.hogy a szabadsĂĄg az, ami alfĂĄja Ă©s ĂłmegĂĄja az Ășj köztĂĄrsasĂĄgnak.”

A köztĂĄrsasĂĄgpĂĄrti MagyarorszĂĄghoz kĂ©pest Ă©pĂŒlt fel mostanra egy ellen-MagyarorszĂĄg, amelyet OrbĂĄn Viktor kormĂĄnya kĂ©pvisel. GyurcsĂĄny Ășgy Ă­rja le ezt a republikanizmus ellen felĂ©pĂŒlt MagyarorszĂĄgot, mint amely nem hisz EurĂłpa eszmĂ©jĂ©ben, nem a szabadsĂĄg, hanem a hatalomnak alĂĄvetett, kikĂ©nyszerĂ­tett rend Ă©s alĂĄzat vilĂĄga jellemzi, amely fĂ©l a szabad polgĂĄrtĂłl, a versenytƑl, a piactĂłl, bezĂĄrkĂłzĂł, amely mindenkit, aki kĂ­vĂŒl van, veszĂ©lyforrĂĄsnak tekint. Ez a mentalitĂĄs a szegĂ©nysĂ©get lenĂ©zi Ă©s bƱnkĂ©nt kezeli, „összekeveri az ĂĄllam dolgĂĄt a nemzet lehetƑsĂ©gĂ©vel Ă©s felelƑssĂ©gĂ©vel”. Erre alapozva ĂĄllĂ­totta, hogy ami MagyarorszĂĄg Ă©letĂ©ben bekövetkezett, az nem egyszerƱen politikai alternatĂ­vĂĄk kĂ©rdĂ©se. „
az orszĂĄg önmagĂĄrĂłl alkotott, legalapvetƑbb kĂ©pĂ©t, szĂĄndĂ©kĂĄt, cĂ©ljait, akaratĂĄt, kultĂșrĂĄjĂĄt szövi ĂĄt mindaz a vita, ami ma megoszt bennĂŒnket, Ă©s ami nagyon nehezen teszi Ă©lhetƑvĂ© MagyarorszĂĄgot. Mert magyar nĂ©z magyarral szembe.”

OrbĂĄn Viktor nem kormĂĄnyozni akart, hanem rendszert vĂĄltani, mondja GyurcsĂĄny, Ă©s ez meg is törtĂ©nt az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©vben. EzĂ©rt „nem szemĂ©lyi alternatĂ­vĂĄk ĂĄllnak itt egymĂĄssal szemben, hanem a hazĂĄrĂłl, MagyarorszĂĄgrĂłl vallott kĂ©t, alapvetƑen kĂŒlönbözƑ Ă©s sajnos – mostanĂĄban Ășgy tƱnik – egymĂĄst kizĂĄrĂł vilĂĄg”.

KözbevetƑleg: tegyĂŒk fel a kĂ©rdĂ©st, vajon helytĂĄllĂł-e ez a diagnĂłzis? Az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©v tapasztalatai, a felszĂĄmolt demokratikus jogrend nem igazoljĂĄk-e mĂĄr önmagukban is vissza ezeket a megĂĄllapĂ­tĂĄsokat? Vajon miĂ©rt nem Ă©rdemlik meg mĂ©gsem ezek a tĂ©zisek, hogy a beszĂ©d elemzĂ©sekor központi kĂ©rdĂ©skĂ©nt foglalkozzanak velĂŒk?

GyurcsĂĄny többször is hangsĂșlyozta, hogy nem OrbĂĄn Viktornak Ă©s kormĂĄnyĂĄnak levĂĄltĂĄsa az igazi kihĂ­vĂĄs, mert ez elƑbb-utĂłbb, Ă­gy vagy Ășgy be fog következni, hanem az, hogy mikĂ©nt Ă©lhet egyĂŒtt MagyarorszĂĄgon bĂ©kĂ©ben, egymĂĄs mellett ez a kĂ©t kĂŒlönbözƑ vilĂĄglĂĄtĂĄsĂș politikai közössĂ©g, amelynek a szĂ©tszakĂ­tĂĄsĂĄra politika Ă©pĂŒlt.

Az Ƒ vĂĄlasza az, hogy nincs helye revĂĄnspolitikĂĄnak, nincs helye kiutasĂ­tĂł, elĂŒldözƑ szenvedĂ©lynek. InkĂĄbb azt kellene megĂ©rteni, hogy miĂ©rt törtĂ©nik ez velĂŒnk, hogyan lehet ĂșjraegyesĂ­teni – ezt hangsĂșlyozza – nem a magyar politikai elitet, erre nincs is szĂŒksĂ©g, mert politikai alternatĂ­vĂĄkra van szĂŒksĂ©g, hanem MagyarorszĂĄg lakossĂĄgĂĄt, polgĂĄrait a köztĂĄrsasĂĄg ĂŒgyĂ©ben, a nemzet ĂŒgyĂ©ben. Ehhez kĂ©pest jelölte ki a maga pĂĄrtjĂĄnak szerepĂ©t a demokratikus közĂ©p szervezĂ©sĂ©ben, ezen belĂŒl a magyar baloldal legnagyobb pĂĄrtjĂĄvĂĄ fejlƑdĂ©s ambĂ­ciĂłjĂĄt.

LĂĄssuk, mi szƱrƑdött be mindebbƑl a hivatkozott elemzƑi beszĂ©lgetĂ©sbe!

A riporteri kĂ©rdĂ©sre, hogy vajon az ĂștkeresĂ©srƑl Ă©s benne GyurcsĂĄny sajĂĄt szereprƑl szĂłlt-e a beszĂ©d, CeglĂ©di ZoltĂĄn Ășgy reagĂĄlt: GyurcsĂĄny ugyanazt az utat jĂĄrja, amelyet 6 vagy 8 Ă©vvel ez elƑtt elkezdett. Szerinte „nagyon innovatĂ­v megoldĂĄs” ugyan, hogy nem OrbĂĄn Viktor legyƑzĂ©se a fontos, hanem az orszĂĄg mĂĄsik felĂ©vel kiegyezni, na de a vĂ©gsƑ konstrukciĂł mĂ©gis Ășgy nĂ©z ki, hogy az egyik oldalon ott van OrbĂĄn Viktor meg a rendszere, a mĂĄsik oldalon meg ott van GyurcsĂĄny Ferenc, Ă©s az az ambĂ­ciĂł, amit meg is fogalmazott, hogy a baloldal legnagyobb pĂĄrtjĂĄvĂĄ kĂ­vĂĄnja tenni a DK-t, amit egyĂ©bkĂ©nt Ƒ vezet, Ă©s akkor eljutottunk megint oda, ahol 2006-ban mĂĄr voltunk, hogy OrbĂĄn Viktor Ă©s GyurcsĂĄny Ferenc kĂŒzd egymĂĄssal. CeglĂ©di szerint az idƑ ezt a konstrukciĂłt mĂĄr meghaladta.

Vagyis az elemzƑ lazĂĄn tĂșltette magĂĄt a beszĂ©den, a bejĂĄtszott szövegrĂ©szeken, Ă©s elƑvette a vĂ©gtelenĂŒl közhelyes sztereotĂ­piĂĄt, a GyurcsĂĄny kontra OrbĂĄn szemĂ©lyi pĂĄrharcrĂłl szĂłlĂł klisĂ©t. Ezzel lĂ©nyegĂ©ben felĂŒlĂ­rta a beszĂ©d valĂłdi ĂŒzenetĂ©t, hogy nem szemĂ©lyek, nem politikai alternatĂ­vĂĄk ĂĄllnak mĂĄr csak szemben egymĂĄssal, hanem ennĂ©l jĂłval többrƑl van szĂł. LĂĄthatĂłan ezzel a gondolattal sem az elemzƑk, sem a mƱsorvezetƑ nem kĂ­vĂĄntak foglalkozni. UtĂłbbi következƑ kĂ©rdĂ©se ugyanis Ășgy szĂłlt, vajon van e mĂĄs kihĂ­vĂłja GyurcsĂĄnyon kĂ­vĂŒl OrbĂĄn Viktornak?

BĂ­rĂł Nagy DĂĄvid szerint az Ă©vĂ©rtĂ©kelĂ©sben az lĂĄtszott, hogy GyurcsĂĄny Ferencnek mekkora szĂŒksĂ©ge van OrbĂĄn Viktorra. Ez volt az a pontj, amikor az ember Ășgy Ă©rezhette, valami tanfolyamon ĂŒl, ahol azt tanĂ­tjĂĄk, mikĂ©nt kell fĂŒggetlenĂ­teni magunkat a tĂ©nyektƑl Ă©s a valĂłsĂĄgtĂłl. GyurcsĂĄny ugyanis valĂłban azonosĂ­totta a jelenlegi rezsimet OrbĂĄnnal. De vajon BĂ­rĂł Nagy szerint a jelenlegi rendszert le lehet-e Ă­rni Ășgy, hogy OrbĂĄnt kihagyjuk belƑle? S ha szerinte igen, akkor vajon Ă©rti-e ennek a rendszernek a lĂ©nyegĂ©t? Ha meg OrbĂĄn szerinte is meghatĂĄrozĂł eleme a rendszernek, akkor miĂ©rt is kerĂŒl elƑ ez az Ăłcska szakĂĄllas panel a kalapbĂłl, hogy GyurcsĂĄnynak szĂŒksĂ©ge van OrbĂĄn Viktorra, mert csak Ă­gy tudja definiĂĄlni magĂĄt? (EredendƑen is hamis az kölcsönös fĂŒggĂ©srƑl szĂłlĂł, sztereotip panel, mert tudhatĂł, hogy GyurcsĂĄny Ășgy kerĂŒlt kĂ©pbe, aki egyedĂŒl mutatkozott alkalmasnak rĂĄ, hogy megakassza az OrbĂĄn-fĂ©le Ășthengert. De OrbĂĄn idƑközben rendszert vĂĄltott. Vajon ez miĂ©rt nem Ă©ri el az elemzƑk ingerkĂŒszöbĂ©t?)

BĂ­rĂł Nagy szerint OrbĂĄn jĂł hivatkozĂĄsi pont GyurcsĂĄnynak, ezĂ©rt beszĂ©l „az Ƒ rendszerĂ©rƑl”. ÉrtsĂŒk vilĂĄgosan: ezzel azt ĂĄllĂ­tja, hogy OrbĂĄn rendszerĂ©rƑl csak GyurcsĂĄny beszĂ©l rendszerkĂ©nt. Vagyis BĂ­rĂł Nagy ezek szerint nem lĂĄt rendszervĂĄltĂĄst, sƑt rendszert sem, amely specifikusan OrbĂĄnhoz köthetƑ. Ez a meghatĂĄrozĂĄs tehĂĄt csak egy politikus (GyurcsĂĄny) öndefinĂ­ciĂłja miatt vetƑdik fel. TĂ©ny, hogy ilyen megközelĂ­tĂ©sben megint csak nem kell vizsgĂĄlni, hogy GyurcsĂĄny megĂĄllapĂ­tĂĄsai Ă©s felvetĂ©sei, a megfogalmazott dilemmĂĄk Ă©s kihĂ­vĂĄsok helytĂĄllĂłak-e az orszĂĄg szempontjĂĄbĂłl. Lehet viszont mindent megĂĄllapĂ­tĂĄst ahhoz a tĂ©telezett alapszemponthoz mĂ©rni, hogy GyurcsĂĄny akar minden vezetƑ szerepet magĂĄnak, ami meg nem illik ebbe a tĂ©telbe, az sajnĂĄlatos ellentmondĂĄs. BĂ­rĂł Nagy szerint pĂ©ldĂĄul ellentmondĂĄs, hogy GyurcsĂĄny magĂĄt egyfelƑl OrbĂĄn kĂ©rlelhetetlen ellenfelekĂ©nt ĂĄllĂ­tja be a beszĂ©dben (nehĂ©z lenne megtalĂĄlni ennek nyomait), ugyanakkor egy olyan szerepet is igyekezett felvenni, amellyel azt sugallta, hogy Ƒ kĂ©pes a kĂ©t rĂ©szre szakadt orszĂĄgot egyesĂ­teni.

Csak hĂĄt ilyesmirƑl szĂł sem volt! GyurcsĂĄny egy olyan kihĂ­vĂĄsrĂłl beszĂ©lt, amely az egĂ©sz demokratikus tĂ©rfĂ©l, sƑt az orszĂĄg szĂĄmĂĄra kihĂ­vĂĄs. Éppen arrĂłl van szĂł, hogy be kell lĂĄtni, nem lehet hagyomĂĄnyos Ă©rtelemben vĂĄlasztĂĄsi gyƑzelemben gondolkodni, mert arra van szĂŒksĂ©g, hogy az orszĂĄg ĂĄllampolgĂĄrainak többsĂ©ge akarjon demokrĂĄciĂĄban Ă©lni.

A mƱsorvezetƑ is azt vĂ©lte kihallani az Ă©vĂ©rtĂ©kelƑbƑl, hogy GyurcsĂĄny Ășgy beszĂ©lt, mintha Ƒ jelentenĂ© az egyetlen esĂ©lyt a demokratikus tĂ©rfĂ©len. (MiutĂĄn tĂ©nyszerƱen ilyesmi nem hangzott el, azt kell gondolnom, ehhez a feltevĂ©shez mĂĄr az is elegendƑ, ha egy politikusnak hatĂĄrozott kĂ©pe van a vilĂĄgrĂłl, Ă©s kĂ©pes is rĂłla közĂ©rthetƑen beszĂ©lni. Ez mĂĄr önmagĂĄban olyan ambĂ­ciĂłnak tƱnik, amely mĂĄsok pozĂ­ciĂłira veszĂ©lyes.) A mƱsorvezetƑi felvetĂ©sre az elemzƑk reakciĂłja az volt, hogy na de ma mĂĄr tudjuk, hogy ez nem jĂĄrhatĂł Ășt, mert a demokratikus tĂ©rfĂ©lnek nem egy OrbĂĄn Viktor-mĂĄsolatra van szĂŒksĂ©ge.

CeglĂ©di szerint GyurcsĂĄny egy OrbĂĄn-mĂĄsolat, de azt persze nem mesĂ©li el, hogy miĂ©rt. Ahhoz, mĂĄrmint a differenciĂĄlt Ă©s ĂĄrnyalt vĂ©lemĂ©nyalkotĂĄshoz, el kĂ©ne tudni mĂ©lyedni demokrĂĄcia-felfogĂĄsok, mentalitĂĄsok kĂŒlönbözƑsĂ©gĂ©be, a mĂșlt tĂĄrgyszerƱ elemzĂ©sĂ©be, de ez „elemzƑkkel” nem szokott elƑfordulni, Ƒk többnyire beĂ©rik egy-egy rĂ©gi sztereotĂ­pia felvillantĂĄsĂĄval, jelen esetben azzal, hogy az „egyik tizenkilenc, a mĂĄsik egy hĂ­jĂĄn hĂșsz”.

BĂ­rĂł Nagy azt is felvetette, Ă©rdemes megnĂ©zni, tartalmilag hozott-e valami Ășjat a beszĂ©d? De tĂ©ved, aki azt hiszi, valĂłban tartalmi Ă©szrevĂ©telek következtek. ArrĂłl van szĂł, mondta, hogy GyurcsĂĄny az utolsĂł percben be akart szĂĄllni a baloldali versenyfutĂĄsba. Ám kĂ©rdĂ©ses, tette hozzĂĄ, hogy hiteles lehet-e Ƒ, mondjuk, olyan politikuskĂ©nt, aki a nemzetet mint szociĂĄlis közössĂ©get kĂ©pes kĂ©pviselni, hisz felmĂ©rĂ©sek szĂłlnak arrĂłl, hogy kormĂĄnyzĂĄsa idejĂ©n a szegĂ©nyek nem tekintettĂ©k a magukĂ©nak a politikĂĄjĂĄt. LĂĄthatĂłan nem szempont, hogy a szociĂĄlis vĂ©delem, a szegĂ©nysĂ©g empatikus kezelĂ©se Ă©ppen a jelenlegi tapasztalatok ismeretĂ©ben, a jelenlegi rezsim szegĂ©nypolitikĂĄjĂĄval szemben merĂŒl fel Ășjra. Helyette megint a bƱvös „hitelessĂ©g” kerĂŒlt elƑ, ami ugye hivatalbĂłl felment bĂĄrmely Ă©szĂ©rv vagy felelƑs ĂŒzenet valĂłs tartalmĂĄnak vizsgĂĄlata alĂłl, mert elemzƑi dogma, hogy egy volt miniszterelnök semmi olyasmiben nem adhat pozitĂ­v programot, amit kormĂĄnyon nem tudott megoldani. Hogy mikĂ©nt lehetsĂ©ges mĂ©gis a vilĂĄgban mĂĄsutt, ahol kormĂĄnyok jönnek Ă©s mennek, hogy a politikusok Ășj feltĂ©telek közt Ășj esĂ©lyeket kaphatnak, miĂ©rt csak MagyarorszĂĄgon Ă©rthetetlen Ă©s megengedhetetlen ez, hagyjuk meg költƑi kĂ©rdĂ©snek, vagy olvassuk el Ășjra GyurcsĂĄny emlĂ­tett Facebook-bejegyzĂ©sĂ©t.

Az elemzƑi tĂ©veszmĂ©kkel szemben Ă©n viszont rögzĂ­tenĂ©m, hogy GyurcsĂĄny Ă©vĂ©rtĂ©kelƑjĂ©bƑl az derĂŒlt ki, van vĂ©lemĂ©nye az orszĂĄg helyzetĂ©rƑl, az orszĂĄg elƑtt ĂĄllĂł feladatokrĂłl, van pĂĄrtja Ă©s pĂĄrtprogramja, amiĂ©rt dolgozik. KĂ©tsĂ©gtelen tĂ©ny, hogy van mĂĄr tapasztalata is egy orszĂĄg vezetĂ©sĂ©rƑl. Úgy tƱnik, ez Ă­gy egyĂŒtt mĂĄr tĂșl sok ahhoz, hogy tĂĄrgyilagos Ă©rtĂ©kelĂ©sben, plĂĄne elfogadĂĄsban rĂ©szesĂŒljön.

Ennek ellenĂ©re Ă©n megkockĂĄztatok egy összegzĂ©st, amelyet a politolĂłgusok tisztelt figyelmĂ©be is ajĂĄnlok. Ez az Ă©n verziĂłm. MagyarorszĂĄgot az ellensĂ©gkĂ©pet keresƑ politika tĂ©nyleg szĂ©tszakĂ­totta, ennek veszĂ©lyeit OrbĂĄn – bĂĄr a szĂ©tszakĂ­tĂĄs aktora volt – maga is felismerte. Az Ƒ megoldĂĄsa az erƑbƑl Ă©s felĂŒlrƑl valĂł erƑszakos egyesĂ­tĂ©s egy diktĂĄlt Ă©rtĂ©krend elfogadtatĂĄsĂĄval, centrĂĄlis erƑtĂ©rrel, nemzeti egyĂŒttmƱködĂ©si rendszer elƑírĂĄsĂĄval, Ă©s azok kiszorĂ­tĂĄsĂĄval, ellehetetlenĂ­tĂ©sĂ©vel, akik ezt nem fogadjĂĄk el.

Ezzel szemben GyurcsĂĄny mĂĄst ajĂĄnl az orszĂĄgnak, eurĂłpai megoldĂĄst. Azt, hogy a jelenlegi demokratikus ellenzĂ©k a nemzet egysĂ©gĂ©t kirekesztĂ©s nĂ©lkĂŒl, a köztĂĄrsasĂĄgi eszmĂ©hez a többsĂ©get megnyerve, a mindenki jogait tisztelƑ Ă©s elismerƑ demokratikus jogĂĄllamot helyreĂĄllĂ­tva valĂłsĂ­tsa meg. Nem kevĂ©s ez közös cĂ©lkĂ©nt ez az ellenzĂ©ki tĂ©rfĂ©l valamennyi szereplƑje szĂĄmĂĄra. Ez a fontos, s hogy ki ĂĄll az Ă©lĂ©n, az majd a megfelelƑ pillanatban eldƑl.

Ide klikkelve Ă©rheti el LĂĄnczos Vera Ă­rĂĄsĂĄt a Galamus.hu-n.

Vissza...