Egy veszélyes "bolsiféle" volnék?

2012-03-16 16:06:40

Ugyan a Menedék? c. írásomban megszólított fideszes országgyűlési képviselők és önkormányzati települések vezetői, no és a megyei kormányhivatal illetékesei továbbra is hallgatnak, de aki olvasta a mai Naplót, láthatta, hogy egy „önkéntes”- bizonyos Steinhausz György (Csopak díszpolgára) válaszolt, mert megszólítottnak érezte magát.

Egyházi oktatásügy kérdéskörben már nem ez vele az első nyilvános vitám. (Az is hasonlóan „épületes” volt, akárcsak ez.) A baj, hogy ez nem vita, mert ő sohasem a tényekkel és a történtekkel vitatkozik, nem azzal foglalkozik, amit írok, hanem elsősorban a személyemmel. Most is megtudhattuk, hogy szomorú, hogy olyan gondolkodású pedagógusok vannak, mint én (talán golyót nekünk?), akiknek „ördögtől való” a mai keresztény és magyar alkotmány és akik szajkózzák az ultraliberális szöveget, hogy megsértjük a világnézeti semlegességet, ami sohasem volt és nem is lesz.” (Nem ördögtől való az új alkotmány, tudjuk jól. Szájer úr írta iPadon Pest és Brüsszel között. Lehet, hogy ezért is lett, lehetett -jutalomból- a felesége az Országos Bírósági Hivatal elnöke?) Azt is feltételezi, hogy a magamfajtának bizonyosan a marxista alapokon nyugvó szovjet mintájú közoktatás hiányzik. "Jóindulatúan" jelzi, - a "kétharmados többségű Magyarország" nevében-, hogy vegyük, vegyem tudomásul, a "liberálbolsevik vircsaftból" már elege van az országnak. Hmmm. A szerkesztőség az én múltkor megjelent írásomból néhány- az érvelésben fontos- lényeges momentumot törölt a terjedelemre hivatkozással. Steinhausz úr írásában mindez -annak ellenére, hogy nem tartozik a tárgyhoz- maradhatott. (Érdekes ennek a kétféle mércének az alkalmazása. (A "liberálbolsevikoknak" gondolom egyébként is kuss!)

Írtam mindezek, de legfőképp a múltkori mondandóm megerősítése miatt egy újabb választ, hátha megjelenik. Kíváncsian várom.

ĂŤme:

Tisztelt Steinhausz Ăšr!

Amint látom, Önnek nehezen megy az értő olvasás. A vidéki kisiskolák tömeges egyházi kezelésbe vételével kapcsolatos aggályaim az Ön már szinte betegesnek tűnő fantáziálása ellenére sem szerencsés „liberálbolsevik vircsaftként” értelmezni. Még egyszer leírom, hátha megérti: arra voltam csupán bátor felhívni szíves figyelmét az értő olvasóknak, hogy miközben a Fidesz pártpolitikusai az állami kezelésbe vételekről döntöttek (pontosabban a miniszterelnöki akaratot beteljesítve nyomtak gombot) odafenn, idelenn ugyanazok a felelős döntéshozók az önkormányzati fenntartású iskoláikat az egyházak „oltalmába” kívánják helyezni. Mindezt persze az eddigieknél jóval költségesebben és egyáltalán nem biztos, hogy így a jobb minőséget biztosítva teszik és persze a nem egyházi adományokból, hanem az adóforintjainkból. A közoktatás finanszírozása és működtetése állami feladat. Az egyház -ahogyan eddig is- jogszerűen működtethet iskolákat, de ha hamarosan majd csak az egyházak tartanak fenn iskolákat, az már nagyon nincs rendben. Nemcsak nincs rendben, hanem még az alkotmányos jogainkat is sérti. Ma, amikor a legbefolyásosabb egyházi személyiségek, főtisztelendő érsekek a szegények és nélkülözők ügyeinek felkarolása és Pál apostol intelmeinek megtartása helyett inkább Orbán Viktor melletti hűségüket öntik nyílt levelekben formába, mit várjunk azoktól, akik a kétharmadra hivatkozva valódi érvek helyett agresszióval, a puszta erővel „érvelnek” és erénynek vélik alattvalói magatartásukat, feltétlen odaadásukat. Ha Önnek a szabadsága elvesztése és tömegek szabadságának, a szabad iskolaválasztás jogának elvevése öröm, azt én megmásítani nem tudom. Búcsúzóul mégis Pál apostol szabadságra vonatkozó tanítását szeretném, (ha még esetleg nem ismerné) szíves figyelmébe ajánlani. "Krisztus szabadságra szabadított meg minket, álljatok meg tehát szilárdan, és ne engedjétek magatokat újra a szolgaság igájába fogni."

Részemről a vitát, ha mindezt lehet egyáltalán vitának nevezni, lezártnak tekintem.

Katanics Sándor

 

Vissza...