Soha többé...

2012-03-12 13:42:23

Fábius: Hány gyerek álma törik össze éppen most, fizetni képtelen szülők nélkül? - ezt kérdeztem a felsőoktatási felvételi határidő lejártának napján, és már itt is van a válasz: 32 ezer gyereké. Ennyivel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, ez a szám a tavalyi jelentkezők közel egynegyede, egészen pontosan 22%-a.

Azt hiszem Hoffmann asszonyság fejére is rászikkadt a kincstári vigyor, kapaszkodni kellett a tupírfésűbe ekkora siker után. Hisz épül szépül a NER, ha így haladunk hamarost az egymillió munkanélküli krampácsoló országa leszünk. Kedves középiskolás végzősök, számotokra ezzel az Orbán Viktor bácsi szerinti jövő elkezdődött. Ti most azt tapasztaljátok, amit mi, a kádárizmusban született, a rendszerváltáskor érettségizett és felvételizett szüleitek sem tapasztaltunk soha. Nem tudjátok elképzelni milyen érzés ez nekünk, akik a ti korotokban még a szocializmust kegyelemkenyerét ettük, majd végigéltük az elmúltnyolcévet meg az elmúlthúszat is. Ha tudjuk, hogy a Nagy Imre temetésén harcos és bátor szónoklatot mondó szakállas fiatalember a saját kezével fogja a ti jövőtöket abba a jelképes hatodik koporsóba rakni, akkor elzavartuk volna a picsába a kommunistákkal együtt. Most azt halljátok tőle, hogy a ti jövőtökért a 100 államilag finanszírozott jogász hely is sok, hogy a büfé könyvtár szakos diplomátokkal nem mentek semmire. Pedig a versenyszférában soha nem használt jogi diplomája neki is annyit ér, hogy nagydolog után kitörölheti vele a Felséges Tomport Szijjártó Péter. Ráadásul belemondják az arcunkba pislogás nélkül, hogy ők ezt a 32 ezret nem értik. Úgy tesznek még mindig, mintha a hatástanulmányokkal nem buktak volna le, mintha tényleg el kéne hinnünk, hogy ez véletlen, erre aztán senki a világon nem számított. Ennyi a válaszuk a bennetek és szüleitekben hemzsegő kérdésekre. Nem tudom melyik verzió a rosszabb: ha elhisszük, hogy a töketlen és inkompetens hoffmannrózsák kapkodásának eredménye ez, vagy a nagyon is tudatos tervezésé és kivitelezésé. Aki nem képes előre látni a következményét annak, hogy biztosat a felvételitekről 24 nappal a határidő lejárta előtt közöltek, hogy a keretszámok megvágása, a karok megszűnése és vidékről 2-300 kilométerre költözése, a tandíjak és ponthatárok változása mit fog okozni, az monnyonle, de ne ma, hanem tegnap.

Idézek még egy mondatott a harcias szakállas fent emlegetett beszédéből: "Emlékezzetek: 1956. október 6-án, Rajk László temetésének napján a párt napilapja, a Szabad Nép öles betűkkel hirdette a címlapján: Soha többé!"  A jövőtök egy darabjának ravatala fölött is ez a soha többé az egyetlen megjegyzésre érdemes üzenet. Ez jusson eszetekbe mikor ti, először szavazók voksolni mentek 2014-ben.

Forrás: Varanus.blog.hu

Vissza...