Zelmúlt 20 év

2012-03-11 18:00:15

Lassan olyan lesz a fejünk, pontosabban Orbán feje a sok kokitól és sallertől, mint egy cipó. Persze, a mi fejünk az nem más, mint Orbán feje. Ő Magyarország, ezt többször is kinyilvánította, teljesen elborult hívei pedig el is hiszik neki.

Pedig hiába jönnek a lengyel és az erdélyi statiszták, hiába közli majd újra a mi pénzünkből agyonstafírozott Mráz-Kumin kettős, meg Lászlóné cimborái, hogy a kormány jó, mindenki rájuk akar szavazni, aki pedig nem, az nem magyar. Ebből irgalmatlan bukta lesz. Orbán már annyira elborult, hogy nem érti: ha pénzt tarhálna a szomszédtól, előtte nem érdemes közölni a lakógyűlésen, lehetőleg a szomszéd rokonai előtt, hogy akitől kérni fogunk, az egy idióta, és egy vidéki kócerájt sem tud elvezetni. Egyrészt a gazdag szomszéd amúgy is tudja, hogy Orbán egy felelőtlen, korhely ember, aki szórja a családja pénzét, belenyúlkál a felesége pénztárcájába, időnként a gyerekek zsebpénzét is megdézsmálja. Másrészt azal is tisztában van a reménybeli hitelező, hogy ha Orbánon múlik, az sem biztos, hogy megadja a tartozást: egyik lázálmos éjszaka után bejelenti, hogy kicsivel több érv szól amellett, hogy kint legyünk az Unóból - és akkor annyi. Agymosott hívei ezt is elhinnék neki.

A szomszéd számára az sem kétséges - millió személyes tapasztalatuk van rá -, hogy az önmagát kodusbotra juttató szomszéd elviselhetetlen, kiállhatatlan ember. Folyton orbidál, mindenkinek beszól, amikor valami nem úgy alakul, ahogy ő akarja, áthallani a falakon, hogy csapkod és dobál, azt üvöltözve, hogy "de a kétharmad..."

A magyar miniszterelnök pedig most újabb sallerokat kapott, a reakciója tehát kiszámíthatatlan. Az is lehet, hogy betiltja Szlovákiát, amiért az MKP nem kellett senkinek. Lassan Romániában is hasonló lesz a helyzet, miután gondosan szétveri az egységes magyar képviseletet. Fico abszolút többségével nyilván könnyebb lesz elfogadtatni a kettős állampolgárság lehetőségét... Még egy bukta, és megint a határon túli magyarok micsodájával verte a csalánt a Fidesz elnöke.

Ám még ezzel sem lesz vége: leépítik az elitiskolákat, válságba sodorják a gyakorló gimnáziumokat. Az az igazság, Orbán tényleg kommunista. Ugyanazt teszi, amit Rákosiék 1948-ban. Akkor is háttérbe szorultak a kiművelt emberfőket képző intézmények, és most a Fidesz is megcsinálja a a saját foximaxiját, amit közszolgálati vagy milyen egyetemnek neveznek el. Oda bekerülhetsz, átmossák az agyad. A közgázról, a bölcsészkarról, a jogi pályáról ne is álmodozz. Kevesebb film, könyv és színház. Inkább húzzál el melózni 16 évesen. Addig sem tanulsz, művelődsz, épíccsé focipályáját a Vezérnek...

A zemberek rosszabbul élnek, mint két éve. A kétharmaduk biztosan. A többségük fél a jövőtől, a Kubatov-listától, a folyamatos vegzálástól. Ahhoz, hogy Orbán rendszere hosszú távon működjék, kiszórható pénzre lenne szükség, de az nincs. Nemhogy szárnyvonalakat nem nyitnak, de a fővonalakon is ritkítják a vasúti közlekedést. Jön a nyugdíjadó, csökken a kórházi ágyak száma, egész orsztályokat zárnak be. A korrpuciós index drámai emelkedése is Orbán szégyene, oligarchák és narancsbárók járják a vidéket a táskáikkal, lassan nem lesz olyan bírói ítélet sem, amely mögött a zemberek ne a Fidesz érdekét keressék, elvégre mindenhol az övéik ülnek.

Minden tüntetés évértékelés. (Orbán papírból, Gyurcsány fejből, Mesterházy súgógépről.) Persze, lehet most szomorkodni, hogy hányan voltak a Szolidaritás tüntetésén. Ha nem lennének mögötte gyanús pénzmozgások, Orbán menetére is lassan ennyien gyűlnének össze. A tegnapi beszédek többsége jó volt, a kokárda visszavételéről is szóltak már mások korábban. A tanulság az, hogy pártok nélkül nem fog menni. A civil mozgalmak fontosak és katalizáló szerepük lehet, de a végén úgy is pártok neve szerepel a választási listán. Aki akar és elég bátor, alapítson pártot, vagy fogadja el, hogy ha összefogás a cél, akkor nem érdemes távol tartani azokat, akik nélkül ez nem fog menni. Az LMP ehhez kevés. Mint látjuk, emberi erőforrásban is, hát még politikai minícióban. Aki összemossa a zelmúlt húsz évet, és közli, hogy az úgy, ahogy van, rossz volt, az egyrészt ugyanazt mondja, amit a Jobbik (meg az LMP és a Fidesz), másrészt egy teljes generáció erőfeszítéseit veszi semmibe. Aki 1989-ben mondjuk 20-30 éves volt, az ma középkorú, többnyire gyermeket nevelő ember, akinek miért kellene szégyellnie élete szinte legfontosabb szakaszát? Aki pedig a Kádár-rendszerben is élt és dolgozott, majd a rendszerváltás után is, és lett nyugdíjas, szintén csdőtömeg? Egy senki, akibe belebeszélhető, hogy ő is a rendszerváltás vesztese? Egy lúzer a sok közül? Aztán csodálkozunk és harcot hirdetünk az apátia ellen?

Teljesen új világ 2014 után, Orbán utolsó bukása után sem épülhet. A szép új világot nem lehet már 20 évenként megígérni. Orbáné sem az, meg a következő sem lesz az. Marad a sziszifuszi munka az ország szavahihetőségének helyreállításáért, hogy újra emberszámba vegyen minket a világ, hogy visszavezessük az országot a normális gazdaságok és pénzügyi rendszerek közé. Az 1990 és 2010 közötti korszak igenis vállalható. Elég lesz arra összpontosítani, ami azóta összeomlott.

Forrás: Gréczy blog

Vissza...