Átvilágítás

2012-03-06 22:12:19

Ja kérem, ez csak úgy van. Ne gondoljon senki, semmi rosszra. Hamarosan megmagyarázom. Addig csak álmélkodjanak! Átvilágítják a kézilabda Bajnokok Ligájában jól szereplő, ám mégis pénzügyi gondokkal küzdő MKB Veszprémet.

A kézilabda szövetség eseti bizottságának tagja, Borsos Attila, hosszú vizsgálatra számít és szerinte a klubnak kell megoldania a nehézségeket, ők csak segítséget nyújthatnak.

„Nem várjuk ölbe tett kézzel, hogy kiboruljon a bili” – mondta el Borsos Attila, az MKSZ elnökségi tagja a Digisport Reggeli Start című műsorában.  A Magyar Kézilabda Szövetség a veszprémi ügyet kiemelten fontosnak tekinti, mert a férfi kézilabda zászlós hajóráról van szó. Ahogy Borsos fogalmazott: „Az átvilágítás célja, hogy választ kapjunk rá, mi is a probléma, mekkora a gond, mert erről ellentmondásos információink vannak.”

Az MKSZ a legutóbbi elnökségi ülésén döntött úgy, hogy eseti bizottságot állít fel a veszprémi ügy kivizsgálására. Ezzel kapcsolatban az MKSZ elnökségi tagja a következőket mondta: „Bienerth Gusztáv kollégámmal elmentünk Veszprémbe. Tárgyaltunk az elnökséggel és a polgármesterrel. Konstruktívan álltak a kezdeményezéshez, és az átvilágítás eredményének tükrében majd eldöntjük, mi a teendő. A veszprémiek azt mondják, hogy programozhatósági, tervezhetőségi gondjaik vannak, hiszen nem jönnek be a pénzek, miközben nekik már fizetniük kell. Mi nem azt akarjuk megmondani, mit és hogyan csináljanak, mi segítséget nyújtunk a problémáik megoldásához. Nem tudunk nagy segélyeket adni, ez nem is lenne fair a többi klubbal szemben.”

Az eseti bizottság szakmai és üzleti alapon vizsgálja a MKB Veszprém helyzetét. Borsos Attila – aki korábban sokat foglalkozott vállalatok átvilágításával – azt mondta, „itt valami nem úgy működik, mint egy jól működő vállalatnál. Nehezebben lehet előkeresni az adatokat, vagy nem találhatók.” Az egykori válogatott kézilabdázó szerint hihetetlen mértékben fejlődött a profi klubkézilabdázás, és az MKB Veszprém sok tekintetben állja is a sarat, halad a korral, de az ilyen komoly, szórakoztatóipari termék előállításhoz, mint a kézilabdázás, igazán tőkeerős és jól működő gazdasági társaságok kellenek.

„Mindenki tudja, hogy Hajnal Csaba mennyi mindent tett a veszprémi kézilabdázásért, az életét tette föl rá, de onnantól kezdve, hogy egy általános iskola tornaterméből elindult egy ilyen csapat, amely Európa egyik legnagyobb kézilabdaklubja lett, nyilvánvaló, hogy változásokra volt szükség.” Borsos Attila véleménye az, hogy egy profi klubhoz „adekvát vállalatforma szükséges, versenyképes pénzügyi, gazdálkodási modell, és Veszprémben nem tűnik ehhez megfelelőnek az egyesületi forma. Nem erre találták ki.”

A forrás: HVG.hu

Vissza...