Menedék?

2012-03-05 04:50:00

2012. szeptember elsején lép hatályba a nemzeti köznevelésről szóló törvény. Ennek következményeként 2013. január elsején a közoktatási intézmények (az óvodák) kivételével állami kezelésbe kerülnek. Persze csak azok, amelyek 2012. december 31-én még önkormányzati fenntartásúak lesznek.

Bizonyára nemcsak én vettem észre, hogy megyénkben egyre több intézmény fenntartója jelzi, egyházi fenntartásúvá kívánja tenni oktatási intézményét.

2011 novemberében Nem hiszek... címmel már írtam arról, milyen következményekkel járhat mindez. Akkor írásra és aggodalmaim megfogalmazására a megyei napilapban az a címlapon megjelent hír inspirált, mely szerint „a bencésektől várnak menedéket” a fürediek.

Nem tiltakozott tudomásom szerint senki a szerkesztőségben, hogy milyen tartalommal került az olvasók elé ez a hír.

Így a leírtakat tényleg komolyan kell venni és ezek az önkormányzatok az egyházaktól valóban „menedéket várnak”. Menedéket, de vajon kitől, mi elől? Az államtól kell ennyire félni, hovatovább a hátralévő pár hónapban mindenáron megmenekülni? 2011 novemberi füredi hír óta egyre-másra jelennek meg újabb és újabb iskolák egyházi kezelésbe adási szándékáról a hírek. A csopaki polgármester, Ambrus Tibor a megyei napilapban megjelentek szerint alig egy hónapja úgy fogalmazott Reményik Sándort idézve: "Ne hagyjátok a templomot /és az iskolát!" A szülőket tájékoztató fórumon hozzászóló Tislér Géza református lelkipásztor, helyi képviselő pedig „úgy vélte, ismét olyan időket élünk, amikor félteni kell az iskolát.”

S ezekhez a mondatokhoz sem fűzött helyreigazító vagy akár a történés drámaiságát csillapító pontosítást, kiegészítést az „új” (szerintem pedig a módosításokkal inkább az idők kerekét a múltba visszaforgatni szándékozó) közoktatási törvényt megszavazó Fideszes országgyűlési képviselők közül és a már egy ideje fungáló megyei kormányhivatal képviseletében sem senki.

Azóta bejelentették az alsóőrsi iskola, majd a tihanyi általános iskola „menedékkeresési” szándékát is.

Tessék mondani, mi zajlik itt le a szemünk láttára?

Egyes települések vezetői a parlamentben, -mint országgyűlési képviselők (pl. Bóka István és ha a pletyka igaz, akkor a litéri iskolát is hamarosan „menedékhez” juttatni akaró Litér polgármestere, Szedlák Attila is)- simán megszavazzák ezeket a visszafordíthatatlannak tűnő változásokat.

Ambrus Tibor Csopakon 2010-ben szintén a Fidesz-KDNP támogatásával vált a település első emberévé. Ugyanannak a politikai tömörülésnek a támogatóiként mint döntéshozók fegyelmezetten segítik érvényre jutni mindazt, amit (otthon) a szülők és gyermekeik előtt településeik jövőjére nézve már károsnak tartanak.

A folyamat persze nemcsak ettől a kétarcúságtól káros. Bármikor és könnyedén bizonyítható, hogy az egyházi fenntartásba adás az önkormányzati kezelésben és vagy az állami kezelésben tartásnál is jóval drágább. A vatikáni szerződés alapján az államnak és így természetesen az adófizetőknek lényegesen többe kerül, ha egyház lesz egy intézmény fenntartója. Ugyanakkor nyilvánvalóan nem fog teljesülni mindaz, amit sajtóanyagként a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának oktatási ügyekért felelős államtitkára jelentetett meg magyarázatként a törvény elfogadásakor.

„A parlamenti vita eredményeként KDNP-s javaslatra az alapelvekből kikerül az állami intézmények számára világnézeti semlegességet előíró rész. Helyette azt írja elő a törvény, hogy az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket, a vallási, világnézeti információkat tárgyilagosan, sokoldalúan kell közvetíteni, a teljes nevelés - oktatási folyamatban tiszteletben tartva a gyermek, a tanuló, a szülő, a pedagógus vallási, világnézeti meggyőződését, és lehetővé kell tenni, hogy a gyermek, tanuló egyházi jogi személy által szervezett fakultatív hit- és vallásoktatásban vehessen részt.”

Ugyan kérem, miként is lehetne elvárni egy világnézetileg deklaráltan nem semleges intézménytől, hogy más világnézetek fontos ismérveit tárgyilagosan közvetítsék a gyerekek számára? S azon a településen, ahol már csak egy iskola van és épp most teszik egyházi fenntartásúvá, ott keresztet lehet vetni a világnézeti semlegességre. Pontosabban arra, hogy a különböző világnézetek közül, az egyik mellett a működtető pozíciójából adódóan ne a megtehetőnél erőszakosabb módon érveljenek. S ezzel máris odalett a legfontosabb alapjogok egyike, a szabad iskolaválasztás joga. (Húsevőket vegetáriánusokkal sehol sem lehet összezárni. Egy idő után ott ugyanis csak a húsevők maradnak meg.)

No és nemcsak a gyerekek és szüleik szabad iskolaválasztási joga sérül így. Sérül a tanítók, a tanárok joga is. Merjenek csak ódzkodni az egyházi kezelésbe vételtől! Elvesztik azonnal a munkahelyüket. Másikat pedig könnyen lehet, hogy életük hátralévő részében már nem is találhatnak. Jól megvédte a Fideszes oktatáspolitika az iskolákat!

Katanics Sándor, Veszprém Demokratikus Koalíció

Ui.: A feledékenység nagy bajok forrása lehet. Éppen ezért ismét a figyelmükbe szeretném az alábbiakat is ajánlani: A vallási iskolák térnyerése az Alkotmánybíróság világnézetileg semleges oktatásra vonatkozó előírását is sérti. Az AB 1993-as döntésében ez áll: „Az állami iskola nem lehet elkötelezett egyetlen vallás mellett sem. Ahol az állam az állami iskola épületét egyházi tulajdonba adja, azok számára, akik nem kívánnak egyházi iskolába járni, ténylegesen és úgy kell lehetővé tennie állami iskola látogatását, hogy ez ne jelentsen nekik aránytalan terhet.” Az egyházi iskolának ugyanis nem csak arra van joga, hogy vallásilag indoktrinálja diákjait, hanem arra is, hogy a felvételben hátrányosan megkülönböztesse a más felekezetűeket. Ez önmagában is egy fura és különleges privilégium, de egy olyan kontextusban, amikor egyre több önkormányzati iskola válik egyházi iskolává, sok diákot érinthet hátrányosan ez a két sajátos előjog.”

 

Vissza...