Emigrációban

2012-03-04 15:39:14

Az Amerikai Népszava megerősíti azt az értesülést, hogy Kertész Ákos író Kanadába távozott, és a hatóságoktól menekültstátuszt kért. Kertész Ákos helyzete Magyarországon ellehetetlenült, miután az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hangulatkeltés és üldözés folyt ellene, szélsőjobboldaliak részéről pedig nemcsak verbális támadások (durva zsidózás), hanem fizikai fenyegetés és tettlegesség is érte.

Kertész Ákos nem számíthatott arra, hogy Magyarországon bármilyen védelemben részesül, otthonát alig hagyhatta el, saját hazájában veszélyben volt az élete.

Kertész Ákos február 29-én utazott Kanadába feleségével együtt, azzal a szándékkal, hogy emigrálnak Magyarországról, és Montreálban menekültstátuszt kértek. A távozás oka, hogy az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de a kormányzati szinten és a parlamentben is. A jobboldali kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően a Kossuth-díjas magyar író állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, életét veszélyben érezte.

Kertész Ákos eredetileg nem kívánta távozását nyilvánosságra hozni, ezért távozásakor nem is adott ki az emigrációjával kapcsolatos közleményt, de a kanadai magyar közösség révén a hír idő előtt kitudódott. Azt még nem lehet tudni, hogy a hazájában fenyegetett író politikai menedékjogot kap vagy más emigrációs státuszban él majd Kanadában. Nincs szándékában visszatérni Magyarországra, ahol politikai üldözöttnek tekintette magát, és az életét veszélyben érezte.

Az Amerikai Népszava megérti Kertész Ákos döntését és támogatja az író emigrációját. A kanadai hatóságok rendelkezésére bocsátja Kertész Ákos életveszélyes fenyegetésének bizonyítékait.

Lapunk döbbenetesnek tartja, hogy Magyarországon egy zsidó származású írót üldözhetnek egy írása miatt, és menekülnie kell a hazájából, miközben a kormánypárti sajtóban rendszeresen és nyíltan antiszemita cikkek jelenhetnek meg.

Kertész Ákos emigrációja újabb bizonyítéka Magyarország fasizálódásának.

Kertész Ákos Kossuth-díjas író sajtóirodája az alábbi közleményt juttatta el a magyar sajtóhoz:

A közösségi portálokon megjelent hír igaz. Kertész Ákos író február 29-én Kanadába távozott, és ott menekültstátuszt kért.
Az Amerikai Népszavában megjelent cikkét követően politikai hecckampány indult ellene nemcsak a fővárosi közgyűlésben, ahol megvonták díszpolgári címét, de kormányzati szinten és a parlamentben is. A kormánypárti sajtó hajtóvadászatot indított ellene, és nyíltan uszította a szélsőségeseket. Ennek köszönhetően állandó fizikai zaklatásnak, fenyegetettségnek volt kitéve, tettleg is inzultálták, az utcán megtámadták, életét veszélyben érezte.
Ha egy 80 éves író, akit minden a szülőföldjéhez köt, ilyen elhatározásra jut, és ekkora kockázatot vállal, annak súlyos oka van. Az eset sokat elmond arról az országról is, ahonnan egy írónak bármely írása miatt menekülnie kell.
“Nagyon nehezen jutottam erre az elhatározásra, mert számomra a magyar nyelv jelenti az életet. Magyarország a szülőföldem, az otthonom. Ezt a fájdalmas döntést nem Magyarország és a magyar nép ellen hoztam, amellyel mindig sorsközösségben éltem, hanem erre a lépésre a jelenlegi kurzus miatt kényszerültem. Remélem, hogy egy demokratikus és toleráns, emberséges Magyarországra egyszer még visszatérhetek” – mondta az író, aki e közleményen túlmenően egyelőre nem kíván nyilatkozni.
Kertész Ákos Sajtóirodája

Vissza...