Kilépés az írószövetségből

2012-03-02 21:20:50

Szentmártoni János úrnak, (költő) a Magyar Írószövetség Elnökének, valamint Elnökségének

Tisztelt Elnök Úr, tisztelt Elnökség! Én, Búzás Huba, a Magyar Írószövetség tagja, az Alapszabály 2.4.2 pontjában foglaltakra hivatkozással bejelentem az Írószövetségből való kilépésemet. Ezen kilépési nyilatkozatomat az alábbiakkal kívánom indokolni.

1. A Magyar Írószövetség elnöksége, a Magyar Művészeti Akadémia elnöksége és a Professzorok Batthyány Köre tudomásom szerint 2012. február 1. napján állásfoglalást tett közzé, melyet „a magyar írók, művészek, tudósok állásfoglalásának” nevezett. Az állásfoglalás tartalmával és demagóg hangvételével messzemenően nem értek egyet.

2. Az állásfoglalás alapszabály-ellenes, mert az Alapszabály 1.4. pontjában foglalt célok között „a szövetség kinyilvánítja, hogy közvetlen politikai tevékenységet nem folytat”, ezzel szemben az állásfoglalás közvetlenül támadja az ún. „baloldali és neoliberális pártkötődésű” véleményeket, közvetlenül állást foglal „a jelenlegi kormány demokratikus alapjogokat” csorbító intézkedései mellett.

3. Az Írószövetség tagjaként az Alapszabály elfogadásával nem adtam az elnökségnek felhatalmazást arra, hogy „képviseletemben” politikai tartalmú – és főleg egyoldalú pártkötődésű – nyilatkozatot tegyen. Ilyesféle nyilatkozatok tételétől mindeddig – mint író – magam is következetesen tartózkodtam.

4. Sérelmezem, hogy a közzétett állásfoglalásról sem előzőleg, sem később  tájékoztatást nem kaptam, holott az Írószövetség titkársága rendelkezik e-mail, ill. postai címemmel, telefonszámaimmal. Az állásfoglalás közzétételéről több, mint egy hét elmúltával, informális úton szereztem tudomást.

5. Az Írószövetség elnöksége állásfoglalásában a magyarországi „demokrácia-deficitet”, a „demokratikus alapjogok” csorbítását „álhírnek” hazudja, „rágalmazásnak”, „uszításnak” nevezi, holott mindezek köztudomású tények, amelyek különösebb bizonyításra sem szorulnak. Pl. az Alkotmánybíróság személyi összetételének jogsértő, pártpolitikai célzatú megváltoztatása; hatáskörének csorbítása; a Költségvetési Tanács megsemmisítése; a bíróságok – a harmadik hatalmi ág! – lefejezése (nyugdíjaztatásokkal, az Országos Igazságügyi Tanács likvidálásával, helyette új bírói hivatal létesítésével, élére pártkötődésű személy kinevezésével, a vonatkozó igazgatási jogkörök, valamint garanciális eljárási szabályok megváltoztatásával); továbbá a legfontosabb állami ellenőrző funkciók egypárti megszállása és ugyancsak egypárti médiahatóság felállítása, stb. Röviden: a tények sokasága bizonyítja, hogy a jogállam fék-egyensúly rendszerének lebontása, a demokrácia tartópilléreinek kidöntése a kétharmados többségű törvényhozás kártevése révén gyakorlatilag végbement. E köztudomású tények „álhírnek”, „rágalmazásnak”, „uszításnak” beállítása, a valóság ilyetén elfedése szégyellnivaló hamisítás,, amit egyáltalán nem indokol a nemzet-érdek. Ellenkezőleg! Erre mondaná Illyés Gyula: „ növeli, ki elfedi a bajt”. A babitsi elvek szerint pedig az elnökség írói erkölcseinket sértő állásfoglalása az írástudók bűnszövetségben elkövetett árulásának minősül, amellyel közösséget vállalni nem tudok és nem akarok. Így kérem, hogy az Írószövetségből történt kilépő nyilatkozatomat indokaimmal együtt elfogadni, tagsági viszonyomat megszűntnek tekinteni szíveskedjék.

Veszprém, 2012. február 27. Búzás Huba

U.i.: közérdekű vonatkozásai miatt levelemet az állásfoglaláshoz hasonlóan nyilvánosan közzétenni kívánom.

Vissza...