Maffiahálózat Magyarországon

2012-02-27 20:51:40

Levélben köszönte meg a mellette kiálló zöldszervezetek támogatását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) január közepén lemondott politikai államtitkára. Mint fogalmaz: „jó lelkiismerettel nem tehettem mást, Miniszterelnök Úr pedig sajnos nem adott lehetőséget végső döntésem okainak személyes megbeszélésére”. 

A volt államtitkár levelében – amely a www.greenfo.hu weboldalon olvasható – azt írja, hogy a kormányfő döntését tudomásul vette, ám megfogalmazása szerint ettől világlátása, „a magyarság és a magyar vidék, a helyi gazdaság, a helyi közösségek és családok iránti” elkötelezettsége „mit sem változott”.

„Az évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt »maffiahálózat« mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig. Mindent vinni akar a vidéki, helyi közösségek, családok elől, és magam, munkatársaim valamint az emberekkel közösen kidolgozott Nemzeti Vidékstratégiánk e zsákmányszerzés útjában álltunk” – írta a VM lemondott politikai államtitkára a mellette kiálló szervezeteknek.

Mint levelében írja: a társadalom többsége által támogatott Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott programmal szemben „mohó, zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok”, „maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és a volt téeszeket, állami gazdaságokat a többiek elől elprivatizáló nagybirtokos „zöldbárók” koalíciója jött létre”.

A lemondott államtitkár szerint ez az érdekcsoport elérte, hogy „elfogyjon” körülötte a levegő, „ellehetetlenült a közös vidékstratégiánk megvalósítása, elkezdődött annak gyökeres átalakítása, adott gazdasági érdekcsoportok üzleti tervévé züllesztése, és megindult az állami földterületeknek a meghirdetett birtokpolitikai irányelvekkel gyakorta össze nem egyeztethető bérbe adása”.

Ángyán József ezzel a körrel és az általa kikényszerített irányváltással – mint írja – nem tudott közösséget vállalni. Ennek jelzésére nem maradt más eszköze, mint lemondásának felajánlása – fejti ki levelében a volt államtitkár.

A lemondott államtitkár levelében hangsúlyozta: mélységesen egyetért a miniszterelnöknek azon kijelentésével hogy „a gazdasági elitet távol kell tartani a politikai döntéshozataltól”.

Ángyán József levelében úgy fogalmaz, hogy a fent nevezett kör egy részét nem számítja a szó igazi értelmében vett „elithez” tartozók közé, „sokkal inkább az elmúlt zavaros évtizedeink gátlástalan, mohó, másokon átgázoló, zsákmányszerző haszonélvezőinek” tartja őket.

A volt államtitkár – mint fogalmazott – türelmetlenül várja, hogy „mikor és milyen eszközökkel kezdődik el e körök eltávolítása a hatalomból”. Mint fogalmaz: „erkölcsi megújulás nélkül nincs felemelkedés a magyarság számára”.

Megfogalmazása szerint a „valódi rendszerváltó, nyílt színi küzdelemben” szívesen vesz részt. Megfogalmazása szerint „az emberekkel és nem az oligarchákkal kell szövetséget” kötni.

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára január 18-án nyújtotta be lemondását írásban, döntését akkor nem indokolta.

Az államtitkár lemondását akkor a Jobbik és az LMP egyaránt sajnálattal nyugtázta. A Jobbik – mint akkor írták – megdöbbenéssel értesült az államtitkár lemondásáról. Az ellenzéki párt korábbi közleménye szerint ezzel a „vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött”.

Az ellenzéki LMP ugyanakkor kiadott közleménye szerint Ángyán József távozása a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkári tisztségéből azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságra „maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak”.

Az államtitkár lemondásának felajánlása után nem sokkal 19 zöld szervezet levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben azt kérték, hogy a kormány állítsa la környezetvédelmi és vidékfejlesztési szakemberek elbocsátását, valamint erősítse meg pozíciójában Ángyán Józsefet.

Orbán Viktor miniszterelnök januárban elfogadta Ángyán József felmentésre vonatkozó kérését.

Forrás: Hetiválasz

Vissza...