A történelem ismétli önmagát?

2010-09-08 17:42:12

Szeptember 21-én lesz hetvenhét éve, hogy megkezdődött Lipcsében a Reichstag-per. Az előzményekről csak röviden: Göring, az SA-nak, a náci párt félkatonai alakulatának legfőbb vezetője szervezte meg február 27-ére a Reichstag-tüzet. A gyújtogatást a Goebbels vezette propaganda-gépezet kommunista merényletnek minősítette, a helyszínre siető Hitler kijelentette: "Most nincs kegyelem, aki az utunkba áll, azt leütjük. A német nép nem lenne megértéssel a lágyság iránt. Ahol megjelennek, minden kommunista funkcionáriust lelövünk. A kommunista képviselőket még az éjjel fel kell akasztani. Mindent lefoglalni, ami a kommunistákkal kapcsolatban áll. A szociáldemokraták iránt sincs kímélet."

Másnap, február 28-án szükségrendelettel érvénytelenítették az alkotmány hét, szabadságjogokat védő cikkelyét, felszámolták a tartományi önkormányzatokat, órák alatt 1200 embert fogtak le, s napokon belül létrehozták az első koncentrációs tábort. A helyszínen csak a holland Marinus van der Lubbét, egy anarchista szervezet tagját fogták el, félmeztelenül és kormosan. Letartóztatták a német kommunista párt több tagját, majd Georgi Dimitrovot, Blagoj Popovot és Vaszil Tanevet, a bolgár kommunisták Berlinben tartózkodó vezetőit is. Mindhármuknak biztos alibijük volt - Dimitrov például vasúton ült a gyújtogatás idején. Ernst Torgler német kommunista vezető feladta magát, mikor megtudta, hogy megvádolták. " forrás: www.mult-kor.hu

Gulyás Gergely, a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke mondta azt újságíróknak a testület ülésének szünetében rögtönzött sajtótájékoztatón: "Felvetődik, hogy 2006 őszén a rendőrség nemcsak nem tudta, de nem is kívánta megvédeni a Magyar Televízió székházát."

Miközben az önkormányzati választások kampánya zajlik, a vizsgálóbizottság nap-nap után teszi meg újabb és újabb "érdekes" megállapításait. Talán csak nem az fog hamarosan - éppen a kampányfinisben - kiderülni, hogy az akkori kormányfő az egész rendőri vezetéssel megegyezve fondorlatos módon elérte, gyújtsák már fel valahogy a békés és petíciójuk beolvasására véletlenül összesereglett tüntetők a TV székházat? Én bizony már nem csodálkoznék semmin sem. Ha 77 éve is megtörténhettek Európában ilyen szörnyűségek, ma miért ne történhetnének meg? Csak az nem fér a fejembe, a vizsgálóbizottság azzal miért nem foglalkozik, hogy miként keveredett oda az időközben egyre jobban felbőszülő tömeg? Kik és milyen módon segítették megerősödni bennük a féktelen dühüket? Miért is nem a Tisztelt Házban akarták megoldani a problémáikat az ellenzéki képviselők segítségével? S miért is voltak közöttük az akkor ellenzéki, ma már kormánypárti képviselők közül? Rémlik nekem valami olyasmi is, hogy az egyik képviselő még a TV kamerák elé is állt nyilatkozni. Megvédte a frissen szétvert épületben, az akkor már a füstölgő romok között békésen sétálgató, semmiképpen sem fülkeforradalmároknak nevezhető embereket, azt állítva róluk, még a büfében is fizettek azért, amit éhségük csillapítása és szomjuk oltása érdekében elvettek.

 

Részletek a vizsgálóbizottság megállapításairól a HVG-n ide klikkelve olvashatóak.

 

Vissza...