Botrány, ami alig valakit zavar

2012-02-18 13:59:04

"Találós kérdést" tett fel a Facebookon egy politikai elemző: "Melyik európai uniós, nem posztszocialista országban tudjátok elképzelni, hogy a) egy demokratikus kormány belügyminisztere a szélsőjobboldal vezérével nyilvánosan vitatkozzon b) az egyik legjobb állami egyetemen, amelyet c) az ország legismertebb politikai elemzője vezényel, mosolyogva."

A találós kérdést annak a csütörtöki eseménynek kapcsán tette fel Somogyi Zoltán politikai elemző, amelyről az MTI két részes, részletes beszámolót közölt, és így vezetett be: "Közmunkáról, közbiztonságról és a rendőrségről vitázott Pintér Sándor belügyminiszter és Vona Gábor Jobbik-elnök a Tárcatükör csütörtöki rendezvényén, Budapesten; a felek egyetértettek például az önfenntartó börtönök kialakításában, míg a rendőrség átalakításában eltértek az álláspontok."

A beszélgetést Török Gábor politológus moderálta.

Több ezres antifasiszta tiltakozás nem volt - de tiltakozás igen
A rendezvény elején az Ifjú Demokraták (IDE) néhány aktivistája kifejezte felháborodását. Az MTI beszámolója szerint a rendezvény elején, amikor Vona Gábor először kapott szót, egy fiatal bekiabált, hogy "rasszisták haza", egy másik pedig azt kiabálta: "munkahelyet, ne rendőrállamot". Vona úgy reagált: ez "nagyon kreatív volt", amire az egyik fiatal visszakiabált, hogy "mint ti Miskolcon". Ezt követően három fiatal elhagyta az előadótermet.

Az Ifjú Demokraták később közleményt juttattak el az MTI-hez, amelyben azt írták: ők voltak azok, akik tiltakozásukat kifejezték a rendezvény során. Mint közleményükben írták: mélységesen felháborítja őket, hogy "Vona Gábor személyében egy rasszista, antiszemita, saját meghatározása szerint is antidemokratikus párt" képviselője tartott előadást az egyetemen, még akkor is, ha erre a szervezők kérték őt fel. Másrészt azt is "szégyenteljesnek" nevezték, hogy "a Tárcatükör sorozat történetében példátlan rendőri védelem vette körbe az épületet, és bent is jószerivel több volt az úgynevezett terrorelhárító, mint a diák és az újságíró". Mint írták: a jövőben is kiállnak az emberi jogok, a parlamenti demokrácia értékei mellett, s egyúttal tiltakoznak a "rendőrállam" ellen.


Vona Gábor, mint "az adott szakterületen jártas ellenzéki politikus"????

A hvg.hu a Tárcatükör sorozatának elindulásáról - a szervezők információi alapján - úgy számolt be, hogy "a Török Gábor politológus által moderált beszélgetés egy, a minisztériumokat bemutató rendezvénysorozat első állomása, a szervezők reményei szerint a választásokig mindegyik minisztert asztalhoz tudják majd ültetni egy, az adott szakterületen jártas ellenzéki politikussal."

A drezdai példa

Drezdában a szélsőjobboldaliak idén is neonáci tüntetéssé próbálták változtatni a város második világháborús lebombázásának évfordulóját. A 168ora.hu összefoglalója szerint azonban az is hagyománnyá vált, hogy ilyenkor az egész német társadalom talpra áll, hogy kiszorítsa a neonácikat.

"Érkezett ugyan idén is vagy 1.600 neonáci Drezdába, ám a város több, mint 13.000 polgára és máshonnan érkezett támogatóik, akik twitteren és más módokon szervezkedtek, három és fél kilométeres emberi lánccal zárták le a belvárost. A láncban ott voltak a Bundestag három ellenzéki pártjának vezető politikusai, valamint a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is. A hívatlan újnácik ezután a város peremén próbáltak masírozni, de ott is kordába szorították őket, így hamarosan vissza kellett térniük a pályaudvarra s elhagyniuk Drezdát. A rendőrségnek sikerült megakadályoznia az erőszakot, a "nácimentes Drezdát" követelő polgárok sikerük után a város templomaiban gyűltek össze csendes imádságra" - olvasható az összefoglalóban.

Forrás: Stop.hu

Vissza...