Kormány vigyázz! A néppel ne játssz!

2012-02-11 07:19:42

Nézem a képet azokról, akik már hétfő óta menetelnek. Menetelnek iszonyatos elszántsággal. Forgalommal és metsző hideggel szemben. Nincs velük még az Isten sem, mert nappal is majd tíz fokos mínuszban gyalogolnak. Gyalogolnak és így tüntetnek. Táblát tartva maguk elé, táblát jó magasan.

Azt hirdetik, amit nagyon akarnak! Munkát, kenyeret. Maguknak, a családjuknak! Nem csak egy pár napra, hanem az életük hátralévő részére. Biztonságot, megélhetést, a lakás jóleső melegét. S ezért mennek rendületlenül előre, naponta közel 30 kilométert. Mennek rendületlenül, pedig már a második napon megkísértette őket a napról napra egyre hájasabb és egyre arrogánsabb hatalom. A hatalom egyik jóléttől dagadtra puffadt -államtitkárnak nevezett- darabja sietett (sokhengeres szolgálati kocsin) eléjük, pár kilónyi pártpénzen vásárolt veknivel és hólapáttal, hogy azt -van itt bőven munka felkiáltással- a gyaloglástól és hidegtől meggyötört menetelők kezébe nyomja. S azok a sajgó végtagjaikat egy percig sem pihentetve, (ezzel is példát mutatva) hólapátolással köz-adakoztak. Tették mindezt, míg a hatalom bélelt teát iszogatva csak röhögcsélni tudott rajtuk. A provokációra fittyet hányva, a hólapáttal a hatalmat mégsem képen vágva mentek másnap reggel tovább.

S miközben ők mentek előre a Tisztelt Ház felé rendületlenül, hogy Tiborcként mondják el az első idei ülésnapon a Kossuth téren panaszukat, itt Veszprémben az évi 23 millió Ft-nyi közpénzből támogatott Veszprémi 7 Nap felelős szerkesztője -Béci bácsi szerepét mint minden héten, ezúttal is magára öltve- a tüntetések haszontalanságáról elmélkedett. Csak hogy ezúttal a jó öreg Sigmund Freud szelleme legalább résen volt. Mikor Darcsi szerkesztő úr egyre képtelenebb mélységekbe süllyesztett agyszüleménye, Béci bácsi azt javasolta a szervilizmus legnagyobb veszprémi alakjának, hogy „szervezzünk” tüntetést, Freud közbenjárására a főszerkesztő vélhetően teljesen véletlenül azt a sort is papírra vetette, mostanság „hol a kormány ellen tüntetnek Pesten, hol pedig ellene.” Ez így persze teljesen meg sem felel a valóságnak. Hisz az Opera előtti százezres kormányellenes tüntetésre válaszul, a szélsőjobb legnagyobb szekértolói (Széles Gábor, Báyer Zsolt, Stefka István és Bencsik András- úrnak egyikőjüket se mondanám) békemenetet szerveztek a kormány tömegeket megnyomorító intézkedéseinek megerősítése érdekében. Igaz ezt a tüntetést, a békemenetet alaposabban górcső alá véve, sem lehet feltétlenül kormánypártinak tekinteni. Szerintem sokkal inkább azokról szólt ez a tüntetés, akik most készülnek (szélsőjobbról) alaposan fenékbe billenteni magát a Kormányt, s a kormányt ma még görcsösen és kártékony módon a kezében tartó Orbánt.

Vissza...