Navracsics hazudozott?

2012-02-10 06:58:19

Aki azt hitte, az Orbán kormány látszólagos megalkuvása átmenetileg elaltatja az Európai Uniót, az tévedett. Ma délután Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes került reflektorfénybe, akiről Neelie Kroes médiabiztos kijelentette: a négyszemközti tárgyalásokon nem voltak feltételei, nyilvánosan azonban igen. Navracsics azt állította, hogy az Orbán-rendszer megtartotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, és kijelentette: csak akkor fogadják el az uniós ajánlásokat, ha azok összhangban vannak a magyar joggal.

 Európának kell harmonizálnia az orbáni jogrenddel. Mint ismeretes, az unortodox gazdaságpolitikával másfél év után kénytelen-kelletlen felhagyó budapesti rezsimnek záros határidőn belül készpénzhez kell jutnia, ellenkező esetben valósággá válhat az államcsőd. Pénzt azonban a korábban Magyarországról kirúgott IMF csak akkor ad, ha abba az Európai Unió is beleegyezik – ehhez viszont a rezsimnek legalábbis lassítania kéne az önkényuralmi berendezkedés kiépítését, és általában demokratikus álarcban kellene mutatkoznia. Kroes asszony nyilvánvalóvá tette, hogy Orbán helyettesének négyszemközt nem voltak feltételei; a magyar kormány nevében elfogadta az Európa Tanács által kért valamennyi médiaügyi változtatást. Szóváltás alakult ki aztán Navracsics és Neelie Kroes között a magyarországi jogalkotási folyamatról az Európai Parlamentben tartott bizottsági szintű közmeghallgatáson, amikor a biztos arra kért egyértelmű választ, hogy a kormány elfogadja-e az Európa Tanács majdani ajánlásait. Navracsics Tibor igennel felelt, hozzátéve: persze csak akkor, ha ezek az ajánlások nem ellentétesek a magyar jogrendszerrel és alkotmányossággal.Ez a válasz arra utal, mintha az Európai Uniónak kellene az orbáni jogrendszernek megfelelni, és nem fordítva. Mintha nem Magyarország lenne az Európai Unió tagja, hanem az Európai Unió lépett volna be a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe.

Kroes rámutatott: Navracsics válasza nem egyezik azzal, amit Orbán helyettese korábban négyszemközt mondott neki.

Navracsics erre úgy reagált, ő a magyar alkotmányra esküt tett képviselőként volt kénytelen megfogalmazni ezt a fenntartását, egyébként pedig nem feltételezi, hogy az ET a magyar jogrendszerrel ellentétes ajánlásokat tesz.Navracsics emellett nyilvánosan kijelentette azt a bődületes hazugságot, hogy “Magyarország megtartotta a fékek és ellensúlyok rendszerét”, ennek köszönhetően a magyar alkotmánybíróság is alkalmas a médiatörvény kontrolljára, mint ahogyan ezt biznyítja, hogy alkotmányellenesnek is minősítette annak néhány passzusát.

Forrás: Amerikai Népszava

Vissza...