Jávor levele után

2012-02-05 09:52:37

Most, hogy a válasz megérkezett Gyurcsány Ferenc soraira az LMP új frakcióvezetőjétől, az Orbán-rezsim leváltását szorgalmazóknak az lenne a dolga, hogy a reményt keressék a levélváltásban. Nem lesz könnyű megtalálni.

Olyan, mintha Jávor Benedek levelét Sólyom László írta volna. Gyanítom, hogy olvasta is a megjelenés előtt. Csupa morális felsőbbrendűség, erkölcsi pátosz, a tévedhetetlenség meggyőződése. A védegyletes, LMP-s világ legfeljebb annyit változott: immár Orbán a bűnös, de te is hibás vagy. Adott pillanatban ugyanis - az LMP szerint - rossz erkölcsi döntéseket hoztál. Ha akarsz valamit tőlünk, nézzél szembe a felelősségeddel. Jön Őszöd, 2006 ősze, a pártfinanszírozás és a korrupció.

Jávor írása azért is tanulságos, mert rávilágít az LMP alapjainak rendkívül ingatag mivoltára. Az ugyanis nem válasz, hogy mi attól lettünk politikusok, mert a Gyurcsány-gyűlöletet a Fidesz és a KDNP (bár ez ugyanaz) turbóra járatta. A karaktergyilkosság pártfeladat volt (Semjén Zsolt szíves közlése). Arra nem volt kunszt pártot alapítani a Gyurcsány a hibás plakátok idején, hogy egy elmaradt beruházás miatt személyre szabott feljelentéssel valakik átjussanak az 5 százalékon. A piszkos munkát Orbán és a szélsőjobb végezte, a hullám pedig bevitte az LMP egy szimpatikusnak tűnő, ámde mélyen hazug névvel.

Jávor ezt írja: "Nem akarunk erkölcsi értelemben egyenlőségjelet tenni az Ön kormányzása is a jelenlegi kurzus közé. Az Ön kormányai egy szabadelvű, pluralisztikus demokrácia alkotmányának a talaján működtek, amely a hatalom megosztásán, a közjogi intézmények egymást korlátozó, ellenörző viszonyán nyugodott." Ha ez így van, akkor az LMP-nek el kell döntenie, mi a politikai célja: az ellenzékkel összefogva nyugdíjba küldeni Orbánt, vagy abból kimaradva erősíteni esélyét a hatalomban maradásra. Senki nem kért barátságot az LMP-től, a DK-ban sem könnyű megemészteni, hogy miért kell a sukorói koncepciós per feljelentőjével együttműködni. (Persze, kell, mert a demokratáknak az a dolga, hogy Orbánt elküldjék és rendbetegyék az országot.)

Ha Gyurcsány Őszöd után lemond, ahogy Jávor felveti, nem indultak volna be azok az egészségügyi és oktatási reformok, amelyek fényesen bizonyítják, hogy Orbánnak ma ugyanezeket kellene tennie. Ma már azt is tudjuk: a 2006-os Új Magyarország-kampányban ígért beruházások 85 százaléka megvalósult, abban a négy évben helyrebillentették a költségvetés egyensúlyát, sikeres volt a válságkezelés is, amelynek első két lépését még a Gyurcsány-, a harmadikat a Bajnai-kormány valósította meg. Miközben erkölcsről papolunk, ezeket is érdemes lajstromba venni.

2006 ősze kapcsán Jávor nagyvonalúan eltekint a Fidesz és a szélsőjobb szerepétől. Márpedig aki ezt teszi, az önmagát csapja be. Aki nem látja, hogy tudatosan felépített és megszervezett puccskísérlet történt, az politikai - és morális - vakságban szenved. Persze, megértem, hogy Jávor itt nem engedékeny, elvégre ez a hamis valóság pártja létezésének morális alapja: mi tudjuk, mit kellett volna tenni, aki nem azt tette, amit mi gondolunk, az hibázott. Azzal MOST nem tudunk együttműködni.

Jávor Benedek ugyancsak gyorsan átlép azon a tényen is, hogy a Gyurcsány-kormány pártfinanszírozási törvényjavaslatot nyújtott be - egyedüliként az elmúlt 22 évben -, de a Fidesz megfúrta a végszavazás előtt. Vajon, miért? Ha az LMP azt veti a DK elnökének szemére, hogy olyan pártnak volt elnöke és miniszterelnöke, amely ÚGY finanszírozott kampányt és pártműködést, akkor meg az a baj, hogy más szemében a szálkát, a sajátjában a gerendát sem veszi észre. Aki megnézte a 2010-es LMP-kampányt, tudta, hogy azt sem jelöltenként egymillióból stafírozták. Így volt ez 1990 óta - MINDEN párt esetében. Érdekes, hogy az LMP, amely különös módon jutott 2010 őszén kopogtatócédulákhoz, ezt csak MSZP esetében kárhoztatja.

Gyurcsány Ferenc nem tartozik bocsánatkéréssel. Amit lehetett, ő már megtett ez ügyben is, egyedüliként az összes magyar politikus közül. Jávor idézzen már nekem egyetlen bocsánatkérő mondatot Antalltól, Csurkától, Torgyántól, Dávid Ibolyától, Horntól, Kovács Lászlótól, Mesterházytól, Semjéntől, Vonától, Schiffertől - és most csak pártelnökök nevét írtam le, nem sima képviselőkét nem, akik ezek szerint szintén sosem hibáztak, tévedtek.

Azt sem értem, ha Jávor többször is beleírta a szövegbe, hogy MOST nem működnek együtt a Demokratikus Koalícióval - az ellenzéki kerekasztaltól távol maradva a Szolidaritással és az MSZP-vel sem -, akkor mitől tudna ez majd megváltozni? Főleg, ha ez a sok romlott nem hajlandó az LMP óhajai szerint bocsánatot kérni?

Jávor Benedek pártja, amely még sosem viselte a kormányzás gyötrelmes gyönyörűségét, nem koptatta a hatalom, amely még sosem kényszerült olyan döntés meghozatalára, amely az országnak ugyan hasznos, de húsba vág az egyes embernek, viszont tökéletesen meg tudja ítélni, ki, miben hibás, a Medián szerint 6 százalékon áll.

A DK pedig, amelynek élén a szerintük hibás Gyurcsány áll, 5 százalékon, ugyancsak a Mediánnál. A 6 megmondja az 5-nek, hogy rosszfiú. Előbbi két év csak ellenzékiség, utóbbi 8 év szocialista kormányzása, a brutális személyes támadások, és a három hónapja alakulás ellenére...

Gyurcsány Ferencnek akkor kellene bocsánatot kérnie, ha ilyen fotó szereplője lenne....

Ennyit az erkölcsről... Egy önmagát nem demokratikusnak tartó párt sátrában mosolyogva...

A többit majd a választó megítéli.

Forrás: Gréczy blog

Vissza...