Milliókat spóroltak a képviselők

2012-01-27 18:44:39

Kocsis Máté a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke összesen 40 millió forintot fizetett vissza bankjának a kedvezményes konstrukció lehetőségével. A legtöbben néhány millió forintot, de volt, aki tizenötmilliót is megtakarított azon képviselők közül, akik éltek a múlt ősszel fideszes kezdeményesre elfogadott devizahitel-végtörlesztéssel.

 Bár az [origo] mindenkit megkérdezett, a képviselők kevesebb mint harmada volt csak hajlandó válaszolni. Éppen a legnagyobb adósok hallgatták el, hogy hozott-e nekik hasznot a parlamentben tavaly megszavazott kedvező árfolyamú végtörlesztési lehetőség.  A többség azt írta, hogy nincs, és nem is volt devizában adóssága. Húszan mondták azt, hogy az elmúlt években svájci frankban vagy euróban adósodtak el, ezeknek a képviselőknek a fele élt is a parlament által megszavazott kedvezményes lehetőséggel, és a mostani, nagyjából 250 forint helyett január 31-ig 180 forintos árfolyamon váltja ki svájcifrank-tartozását, vagy a 300 forint helyett csak 250-et fizet euróban felvett hiteléért. Volt, aki megtakarításait áldozta be, más forinthitelre váltotta devizaadósságát.

Nem él viszont a kedvezményes törlesztés lehetőségével a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János, a miniszterelnökség államtitkára, Varga Mihály, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Hiller István egykori MSZP-elnök. Utóbbi kettőnek elvi kifogása van a kedvezményes végtörlesztés ellen, Lázár és Varga viszont nem árulta el, miért nem használja ki a lehetőséget. Van olyan politikus, aki azt felelte, hogy forinthitel esetén sem csökkennének a törlesztőrészletei, ezért nem cseréli fel az árfolyamkockázatot kamatkockázatra. Akad képviselő, aki az utolsó pillanatban dönti csak el, hogy megszabadul-e devizaadósságától. És volt, aki magánügynek nevezte saját tartozását, és erre hivatkozva megtagadta a választ.

Az [origo]-nak válaszolók közül Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester lett - a helyet megosztva - a rekorder. A parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke összesen 40 millió forintot fizetett vissza bankjának a kedvezményes konstrukció lehetőségével. Az összeget bevallása szerint két ingatlan eladásából, az édesanyjától ajánékba kapott 15 millió forintból és készpénzben lévő megtakarításaiból teremtette elő, a művelettel pedig nem kevesebb, mint 15 millió forintot takarított meg. A tavalyi vagyonbevallásában még 40 milliósként feltüntetett svájcifrank-tartozása ugyanis mostani árfolyamon több mint 55 millió forintra rúgna.

Ugyanekkora összeget törleszt vissza, így ugyanennyit spórol Kocsis frakciótársa, Halász János is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) parlamenti államtitkára bevallása szerint egyéb megtakarításaiból, családi segítséggel és egy új forinthitellel törleszti vissza korábban negyvenmillió forintos svájcifrank-hitelét.

Kettőjüknél csak kicsivel kevesebb, 39 millió forintnyi devizahitel van frakciótársuk, B. Nagy László nevén. A Csongrád megyei kormányhivatal vezetője a nevében válaszoló munkatárs szerint e hitelállománynak csak egy részében illetékes dönteni, erre vonatkozóan év végén jelezte már szándékát a pénzintézeténél, de csak a hónap hátralévő részében fogja eldönteni, hogy végül él-e a lehetőséggel (a végtörlesztés január 31-i határidejét figyelmébe véve erre már csak három napja maradt). A munkatárs azt is hozzátette: B. Nagy László a banki szférában dolgozott, úgyhogy "alaposan mérlegelni fogja a döntést".

A kedvezményes végtörlesztést lehetővé tevő otthonvédelmi törvényt jegyző fideszes képviselő, Rogán Antal tavalyi vagyonnyilatkozatában 57,8 milliós hitelről számolt be, amelyből az [origo]-nak adott magyarázata szerint egy "tízmillió forint körüli" hitelrész esetében élt a végtörlesztéssel. A banki tartozás nagyobb részét a politikus még 2009-ben átváltotta svájci frankról euróra, de ebben nem élhetett a kedvezményes lehetőséggel, ugyanis a törvényben meghatározott árfolyamszint felett lett euróhitele. A végtörlesztett tízmillió forintnyi hitelrészt bevallása szerint megtakarításból, illetve forinthitelből fizette ki a gazdasági bizottság fideszes elnöke.

Saját tőke és családi segítség

A fideszes Vejkey Imre azt közölte, hogy "direkt e célra felvett banki forinthitellel" váltotta ki korábbi svájci frank alapú hitelét. Adóssága nagyságáról nem tett említést a politikus, tavalyi vagyonnyilatkozatában 115 ezer svájci frank, vagyis mai árfolyamon 28,7 millió forintot érő banki tartozás szerepelt. Az általa is megszavazott kedvezményes árfolyamról szóló jogszabály alapján viszont csak 20,7 milliót kellett befizetnie.

Az ugyancsak fideszes Talabér Márta még hezitál, és csak a végtörlesztés lehetőségét vetette fel válaszlevelében. Azt mondta, ha végül úgy dönt, hogy január 31-ig visszafizeti vagy kiváltja 2,1 millió forintnyi svájci frank alapú devizahitelét 180 forintos kedvezményes árfolyamon, akkor azt saját tőkéből és családi segítséggel fogja megtenni. 2,1 millió forint a mostani, 250 forintos árfolyamon 8400 frank tartozást jelentene, kedvezményesen viszont már alig több mint másfél millió forintért lehetne megszabadulni tőle.

Párttársuk, Csenger-Zalán Zsolt végtörlesztése az [origo]-nak küldött válasz szerint "éppen ügyintézés alatt van". A 8 millió forintnyi devizahitelt a politikus a folyósító bank forinthitel-konstrukciójának segítségével váltja ki, amelynek kamata meglehetősen magas: 13,5 százalék lesz.

Csak a végtörlesztés tényét árulta el az [origo]-nak a fideszes Spaller Endre. Tavalyi vagyonnyilatkozatában 4,5 millió forintnyi hiteltartozást tüntetett fel a politikus, de hogy ez milyen devizában volt, és miből váltotta ki vagy fizette vissza, azt nem árulta el, szerinte ugyanis a részletekhez a sajtónak semmi köze.

Ide klikkelve olvashatja tovább az írást az Origo.hu-n.

Vissza...