Milli√≥kat sp√≥roltak a k√©pviselŇĎk

2012-01-27 18:44:39

Kocsis M√°t√© a parlament rend√©szeti bizotts√°g√°nak fideszes eln√∂ke √∂sszesen 40 milli√≥ forintot fizetett vissza bankj√°nak a kedvezm√©nyes konstrukci√≥ lehetŇĎs√©g√©vel. A legt√∂bben n√©h√°ny milli√≥ forintot, de volt, aki tizen√∂tmilli√≥t is megtakar√≠tott azon k√©pviselŇĎk k√∂z√ľl, akik √©ltek a m√ļlt ŇĎsszel fideszes kezdem√©nyesre elfogadott devizahitel-v√©gt√∂rleszt√©ssel.

¬†B√°r az [origo] mindenkit megk√©rdezett, a k√©pviselŇĎk kevesebb mint harmada volt csak hajland√≥ v√°laszolni. √Čppen a legnagyobb ad√≥sok hallgatt√°k el, hogy hozott-e nekik hasznot a parlamentben tavaly megszavazott kedvezŇĎ √°rfolyam√ļ v√©gt√∂rleszt√©si lehetŇĎs√©g.¬† A t√∂bbs√©g azt √≠rta, hogy nincs, √©s nem is volt deviz√°ban ad√≥ss√°ga. H√ļszan mondt√°k azt, hogy az elm√ļlt √©vekben sv√°jci frankban vagy eur√≥ban ad√≥sodtak el, ezeknek a k√©pviselŇĎknek a fele √©lt is a parlament √°ltal megszavazott kedvezm√©nyes lehetŇĎs√©ggel, √©s a mostani, nagyj√°b√≥l 250 forint helyett janu√°r 31-ig 180 forintos √°rfolyamon v√°ltja ki sv√°jcifrank-tartoz√°s√°t, vagy a 300 forint helyett csak 250-et fizet eur√≥ban felvett hitel√©√©rt. Volt, aki megtakar√≠t√°sait √°ldozta be, m√°s forinthitelre v√°ltotta devizaad√≥ss√°g√°t.

Nem √©l viszont a kedvezm√©nyes t√∂rleszt√©s lehetŇĎs√©g√©vel a Fidesz frakci√≥vezetŇĎje, L√°z√°r J√°nos, a minisztereln√∂ks√©g √°llamtitk√°ra, Varga Mih√°ly, Gyurcs√°ny Ferenc volt minisztereln√∂k √©s Hiller Istv√°n egykori MSZP-eln√∂k. Ut√≥bbi kettŇĎnek elvi kifog√°sa van a kedvezm√©nyes v√©gt√∂rleszt√©s ellen, L√°z√°r √©s Varga viszont nem √°rulta el, mi√©rt nem haszn√°lja ki a lehetŇĎs√©get. Van olyan politikus, aki azt felelte, hogy forinthitel eset√©n sem cs√∂kkenn√©nek a t√∂rlesztŇĎr√©szletei, ez√©rt nem cser√©li fel az √°rfolyamkock√°zatot kamatkock√°zatra. Akad k√©pviselŇĎ, aki az utols√≥ pillanatban d√∂nti csak el, hogy megszabadul-e devizaad√≥ss√°g√°t√≥l. √Čs volt, aki mag√°n√ľgynek nevezte saj√°t tartoz√°s√°t, √©s erre hivatkozva megtagadta a v√°laszt.

Az [origo]-nak v√°laszol√≥k k√∂z√ľl Kocsis M√°t√© VIII. ker√ľleti polg√°rmester lett - a helyet megosztva - a rekorder. A parlament rend√©szeti bizotts√°g√°nak fideszes eln√∂ke √∂sszesen 40 milli√≥ forintot fizetett vissza bankj√°nak a kedvezm√©nyes konstrukci√≥ lehetŇĎs√©g√©vel. Az √∂sszeget bevall√°sa szerint k√©t ingatlan elad√°s√°b√≥l,¬†az √©desanyj√°t√≥l aj√°n√©kba kapott 15 milli√≥ forintb√≥l √©s k√©szp√©nzben l√©vŇĎ megtakar√≠t√°saib√≥l teremtette elŇĎ, a mŇĪvelettel pedig nem kevesebb, mint 15 milli√≥ forintot takar√≠tott meg. A tavalyi vagyonbevall√°s√°ban m√©g 40 milli√≥sk√©nt felt√ľntetett sv√°jcifrank-tartoz√°sa ugyanis mostani √°rfolyamon t√∂bb mint 55 milli√≥ forintra r√ļgna.

Ugyanekkora √∂sszeget t√∂rleszt vissza, √≠gy ugyanennyit sp√≥rol Kocsis frakci√≥t√°rsa, Hal√°sz J√°nos is. A Nemzeti ErŇĎforr√°s Miniszt√©rium (Nefmi) parlamenti √°llamtitk√°ra bevall√°sa szerint egy√©b megtakar√≠t√°saib√≥l, csal√°di seg√≠ts√©ggel √©s egy √ļj forinthitellel t√∂rleszti vissza kor√°bban negyvenmilli√≥ forintos sv√°jcifrank-hitel√©t.

KettŇĎj√ľkn√©l csak kicsivel kevesebb, 39 milli√≥ forintnyi devizahitel van frakci√≥t√°rsuk, B. Nagy L√°szl√≥ nev√©n. A Csongr√°d megyei korm√°nyhivatal vezetŇĎje a nev√©ben v√°laszol√≥ munkat√°rs szerint e hitel√°llom√°nynak csak egy r√©sz√©ben illet√©kes d√∂nteni, erre vonatkoz√≥an √©v v√©g√©n jelezte m√°r sz√°nd√©k√°t a p√©nzint√©zet√©n√©l, de csak a h√≥nap h√°tral√©vŇĎ r√©sz√©ben fogja eld√∂nteni, hogy v√©g√ľl √©l-e a lehetŇĎs√©ggel (a v√©gt√∂rleszt√©s janu√°r 31-i hat√°ridej√©t figyelm√©be v√©ve erre m√°r csak¬†h√°rom napja maradt). A munkat√°rs azt is hozz√°tette: B. Nagy L√°szl√≥ a banki szf√©r√°ban dolgozott, √ļgyhogy "alaposan m√©rlegelni fogja a d√∂nt√©st".

A kedvezm√©nyes v√©gt√∂rleszt√©st lehetŇĎv√© tevŇĎ otthonv√©delmi t√∂rv√©nyt jegyzŇĎ fideszes k√©pviselŇĎ, Rog√°n Antal tavalyi vagyonnyilatkozat√°ban 57,8 milli√≥s hitelrŇĎl sz√°molt be, amelybŇĎl az [origo]-nak adott magyar√°zata szerint egy "t√≠zmilli√≥ forint k√∂r√ľli" hitelr√©sz eset√©ben √©lt a v√©gt√∂rleszt√©ssel. A banki tartoz√°s nagyobb r√©sz√©t a politikus m√©g 2009-ben √°tv√°ltotta sv√°jci frankr√≥l eur√≥ra, de ebben nem √©lhetett a kedvezm√©nyes lehetŇĎs√©ggel, ugyanis a t√∂rv√©nyben meghat√°rozott √°rfolyamszint felett lett eur√≥hitele. A v√©gt√∂rlesztett t√≠zmilli√≥ forintnyi hitelr√©szt bevall√°sa szerint megtakar√≠t√°sb√≥l, illetve forinthitelbŇĎl fizette ki a gazdas√°gi bizotts√°g fideszes eln√∂ke.

Saj√°t tŇĎke √©s csal√°di seg√≠ts√©g

A fideszes Vejkey Imre azt k√∂z√∂lte, hogy "direkt e c√©lra felvett banki forinthitellel" v√°ltotta ki kor√°bbi sv√°jci frank alap√ļ hitel√©t. Ad√≥ss√°ga nagys√°g√°r√≥l nem tett eml√≠t√©st a politikus, tavalyi vagyonnyilatkozat√°ban 115 ezer sv√°jci frank, vagyis mai √°rfolyamon 28,7 milli√≥ forintot √©rŇĎ banki tartoz√°s szerepelt. Az √°ltala is megszavazott kedvezm√©nyes √°rfolyamr√≥l sz√≥l√≥ jogszab√°ly alapj√°n viszont csak 20,7 milli√≥t kellett befizetnie.

Az ugyancsak fideszes Talab√©r M√°rta m√©g hezit√°l, √©s csak a v√©gt√∂rleszt√©s lehetŇĎs√©g√©t vetette fel v√°laszlevel√©ben. Azt mondta, ha v√©g√ľl √ļgy d√∂nt, hogy janu√°r 31-ig visszafizeti vagy kiv√°ltja 2,1 milli√≥ forintnyi sv√°jci frank alap√ļ devizahitel√©t 180 forintos kedvezm√©nyes √°rfolyamon, akkor azt saj√°t tŇĎk√©bŇĎl √©s csal√°di seg√≠ts√©ggel fogja megtenni. 2,1 milli√≥ forint a mostani, 250 forintos √°rfolyamon 8400 frank tartoz√°st jelentene, kedvezm√©nyesen viszont m√°r alig t√∂bb mint m√°sf√©l milli√≥ forint√©rt lehetne megszabadulni tŇĎle.

P√°rtt√°rsuk, Csenger-Zal√°n Zsolt v√©gt√∂rleszt√©se az [origo]-nak k√ľld√∂tt v√°lasz szerint "√©ppen √ľgyint√©z√©s alatt van". A 8 milli√≥ forintnyi devizahitelt a politikus a foly√≥s√≠t√≥ bank forinthitel-konstrukci√≥j√°nak seg√≠ts√©g√©vel v√°ltja ki, amelynek kamata meglehetŇĎsen magas: 13,5 sz√°zal√©k lesz.

Csak a v√©gt√∂rleszt√©s t√©ny√©t √°rulta el az [origo]-nak a fideszes Spaller Endre. Tavalyi vagyonnyilatkozat√°ban 4,5 milli√≥ forintnyi hiteltartoz√°st t√ľntetett fel a politikus, de hogy ez milyen deviz√°ban volt, √©s mibŇĎl v√°ltotta ki vagy fizette vissza, azt nem √°rulta el, szerinte ugyanis a r√©szletekhez a sajt√≥nak semmi k√∂ze.

Ide klikkelve olvashatja tovább az írást az Origo.hu-n.

Vissza...