Megfizethető legyen a telekadó

2012-01-25 20:59:52

Katanics Sándor több módosító indítványt nyújtott be a telekadó-rendelethez a csütörtöki közgyűlésre. A képviselő úgy véli, a népharag söpörte el az eredeti jogszabályt. A Demokratikus Koalíció tagja szerdai sajtótájékoztatóján szólt a rendelet decemberi elfogadása óta történtekről, a rátótiak, majd a városvezetés által szervezett lakossági fórumokról.

Mint mondta, erős indulatokat váltott ki a lakosokból az előzetesen nem egyeztetett telekadó-rendelet.

Katanics Sándor kiemelte, a most a közgyűlés elé kerülő módosítás is aránytalanságokat tartalmaz, ezért nyújtotta be javaslatait. Megemlítette azt is, hogy bár a lakossági fórumokon több elképzeléssel is előállt Porga Gyula polgármester, a pénzügyi bizottság mégiscsak sürgősségi indítványként tárgyalhatta meg az előterjesztést múlt héten. Szerinte ez is a városvezetés felelőtlenségét bizonyítja.

Úgy vélte, olyan mértékű telekadót kell most elfogadni, melynek kifizethetőség reális. Információi szerint vannak olyan kádártai cégek, melyek gazdasági területen lévő telküket felajánlanák a városnak megvételre. Azokon ugyanis beruházni nincs pénzük, a telekadó miatt pedig eladhatatlanok lettek ezek az ingatlanok.

Katanics Sándor több módosító indítványt nyújtott be, ezek a következők:

- javaslata szerint az I. övezetben 250 forint lenne négyzetmétereként a telekadó mértéke, a II. övezetben 50, a III. övezetben pedig négyzetméterekén 10 forint évente. Szerinte ezzel elérnék azt a, Porga Gyula által ígért mértéket, melyet a gyulafirátóti fórumon vázolt fel (eszerint egy telek esetén 90-95 százalék adókedvezményt kapna a tulajdonos a III. övezetben.) A többi esetén ötszörös szorzót alkalmazott, ezzel biztosítva az arányosságot.

- a másik javaslata arra irányul, hogy a telekadót a 700 négyzetméter feletti rész után kelljen megfizetni és nagyságtól függően kedvezményt kapna a telektulajdonos. Azaz 1501-2500 négyzetméter között 10 százalék, 2501-5000 négyzetméter között 25 százalék, 5001-10000 négyzetméter között 40 százalék, 10000 négyzetméter felett pedig 50 százalék adókedvezményben részesül.[ Ezzel csökkenthetők lennének a jelentős aránytalanságok. /p] [p]- mentes lenne az adó alól a belterületi telekkel rendelkező magánszemély, ha a belterület (önkormányzati tulajdonban lévő úttal) közútkapcsolattal, illetve az érintett adóalany tulajdonában lévő magánútkapcsolattal nem rendelkezik.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását a Veszport.hu-n.

A Vehir.hu-n is olvashat ide klikkelve a sajtótájékoztatóról.

Vissza...