Kié az utca?

2012-01-24 14:53:01

A k√©rd√©s ebben az √©rtelemben csak a korm√°nyp√°rtok √©s a jobboldal sz√°m√°ra fontos. Nem v√©letlen teh√°t, hogy sz√°mh√°bor√ļv√° szeretn√©k egyszerŇĪs√≠teni, avagy a nagyobb erŇĎ bizonyt√©kak√©nt felhaszn√°lni azt, hogy ki h√°ny embert tud az utc√°ra vinni. Nem kell azonban ebbe az ‚Äěutc√°ba‚ÄĚ bes√©t√°lni, e helyett az √°tgondol√°st aj√°nlom.

Utcai politiz√°l√°snak √©n azt nevezem, amelyet tudatosan a parlamenti politiz√°l√°s helyett v√°lasztanak, amikor a parlament√°ris politiz√°l√°s felt√©telei adottak, de a t√°rsadalmi konfliktusok kezel√©s√©ben kifejezetten a p√°rbesz√©d, a val√≥di vita, a konszenzus, a sz√ľks√©ges kompromisszumok elker√ľl√©se a c√©l. Ez a politiz√°l√°s akkor eszkal√°l√≥dott, amikor a Fidesz 2002-ben veres√©get szenvedett a v√°laszt√°son. A v√°laszt√°si csal√°sr√≥l sz√≥l√≥ ‚Äěmitol√≥gia‚ÄĚ, a polg√°ri k√∂r√∂k l√©trehoz√°s√°nak korszaka azt demonstr√°lta, hogy ŇĎk a haza, amely nem lehet ellenz√©kben, √©s vannak a t√∂bbiek, az ellens√©g, akit le kell gyŇĎzni. Mivel a parlament m√°s erŇĎviszonyokat mutatott, az utc√°t kellett a politika terep√©v√© tenni. Az utc√°n nem p√°rbesz√©d folyik, hanem kinyilatkoztat√°s, ott nem lehet vit√°ban alulmaradni, ott el√©g arr√≥l besz√©lni, amit hallani akarnak. Sz√©pen felnevelŇĎd√∂tt a politikai diskurzus helyett az utc√°t aj√°nl√≥ sze√°nszok r√©sztvevŇĎinek sz√©les t√°bora. Irt√≥ztat√≥ csal√≥d√°s volt azt tapasztalniuk, hogy nem tudtak gyŇĎzni 2006-ban, a ‚Äěmegaprodukci√≥k‚ÄĚ ellen√©re sem, pedig azok alapj√°n √ļgy tŇĪnt, mindenki vel√ľk van. A ki√©p√ľlt ‚Äěinfrastrukt√ļra‚ÄĚ azonban nem veszett k√°rba, az ŇĎsz√∂di besz√©d j√≥ pr√©d√°j√°v√° v√°lt, a reformk√©nyszer √©s a sz√©th√ļz√≥ koal√≠ci√≥ pedig j√≥ terep√©v√©. B√°r a Fidesznek ellenz√©kben is mindig megvolt a megfelelŇĎ t√∂bbs√©ge ahhoz, hogy parlamenti jogos√≠tv√°nyait kihaszn√°lja, √©rdemi vit√°kban √©rv√©nyes√≠teni tudja, nem ezt az utat v√°lasztotta. Ellenz√©ki korszak√°ban nemcsak m√©diap√°rtt√° v√°lt, hanem az utcai politiz√°l√°s aktor√°v√° √©s rabj√°v√° is egyben. Olyan m√°konynak bizonyult a lelkes t√∂meg, olyan cs√°b√≠t√≥ volt a demag√≥gia sikere, hogy erre tett fel mindent. Az utc√°t szervezte, sz√°molta, kartot√©kolta, cs√ļcsra j√°ratva mozg√≥s√≠totta, √ļgyhogy a v√©g√©n m√°r hitt√©k, hogy ennyi mindenhez el√©g. Az ‚ÄěerŇĎsek legy√ľnk‚ÄĚ v√°lt √∂nmag√°ban c√©ll√°. El√©g lett a gyŇĎzelemhez, de l√°that√≥an nem el√©g a j√≥ korm√°nyz√°shoz. El√©g lett a hatalomkoncentr√°ci√≥hoz, de nem el√©g a nagyobb rendszerek r√©sz√©t alkot√≥ orsz√°g mŇĪk√∂dtet√©s√©hez

Az ilyen politika ellenz√©kben sz√ľks√©gk√©ppen destrukt√≠v, b√©k√©tlen, demoraliz√°lja √©s apolitikuss√° teszi a t√°rsadalmat. K√∂nnyŇĪ √≠gy gyŇĎzni, de nagy √°ra van, p√©ld√°ul a sz√©lsŇĎjobb felnevelŇĎd√©se, a populizmus kiszolg√°l√°s√°nak k√©nyszere.

Ezzel szemben a mai ellenz√©k az utc√°ra k√©nyszer√ľl. Ez nem utcai politiz√°l√°s, mert a mai ellenz√©k sz√≠ve szerint a parlamentben politiz√°lna, ha hagyn√°k, ha erre lenne fogad√≥k√©szs√©g. Annak ellen√©re tenn√© ezt, hogy ma ‚Äď a k√©tharmados korm√°nyt√∂bbs√©g miatt ‚Äď szinte m√°r nincsenek ellenz√©ki jogos√≠tv√°nyok. A Fidesz gyŇĎzelm√©vel azonban a vitaker√ľlŇĎ, kompromisszumk√©ptelen, a konszenzust gyenges√©gnek tart√≥ politikai meggyŇĎzŇĎd√©s √©s st√≠lus jutott teljhatalomhoz. Nem egyszerŇĪen a parlamenti vit√°t sz√°molta fel azzal, hogy a d√∂nt√©sei a parlamenten k√≠v√ľl sz√ľletnek, √©s k√©pviselŇĎi csak a mechanikus gombnyom√°st v√©gzik a h√°z falai k√∂z√∂tt, hanem a t√°rsadalmi ellenŇĎrz√©s lehetŇĎs√©g√©t is, amikor a demokratikus mŇĪk√∂d√©st biztos√≠t√≥ ellens√ļlyokat kikapcsolta, a jog√°llami int√©zm√©nyek vezetŇĎ posztjait megsz√°llva tartja. Az ilyen politik√°val szemben a v√©dekez√©sre, a nyilv√°noss√°g el√©r√©s√©re, az ellenv√©lem√©ny megfogalmaz√°s√°ra, a tiltakoz√°sra ‚Äď tetszik, nem tetszik ‚Äď csak az utca marad. Ny√∂gvenyelŇĎsen megy a felismer√©s, de elkezdŇĎd√∂tt. A janu√°r 2-ai sz√°zezres nagys√°g√ļ ellenz√©ki demonstr√°ci√≥ val√≥j√°ban ijedts√©get keltett az utc√°t mag√°√©nak v√©lŇĎ jobboldalon. Lehets√©ges, hogy a kiz√°r√≥lagos hatalomgyakorl√°s szempontj√°b√≥l √©ppen az ‚Äě ŇĎ utc√°juk‚ÄĚ lehet feh√©r folt?

Martonyi J√°nos m√©g √ļgy nyilatkozott a The Guardiannek a janu√°r 2-√°n az Operah√°z elŇĎtt megtartott, az alapt√∂rv√©ny elfogad√°sa ellen tiltakoz√≥ t√ľntet√©s ut√°n, hogy ne feledj√©k, ha kell t√≠zszer annyi embert tudn√°nak az utc√°ra vinni, mint az ellenz√©k, de nem akarj√°k, mert nem gondolj√°k, hogy a demokratikus p√°rbesz√©dnek ez a j√≥ m√≥dja.

Csakhogy az a helyzet, hogy Orbán és kormánya soha és senkivel nem vállalt fel még demokratikus vitát semmiben. Helyette maradt hivatkozási alapnak most is az utca, amely mímeli a sérelmi politika támogatottságát.

Nem voltak t√≠zszer annyian, de sokan. Sz√°zezres nagys√°grendben. √Ām ezt a sz√°mot √©rdemes a helyi√©rt√©k√©n kezelni, √©ppen az utcai politiz√°l√°s v√°zolt t√∂rt√©nete ismeret√©ben. Az a paradox helyzet, hogy m√≠g a Fidesz az utc√°t a parlamenti politiz√°l√°s helyettes√≠t√©s√©re haszn√°lta √©s haszn√°lja, addig a demokr√°cia mellett t√ľntetŇĎk az√©rt vannak az utc√°n, mert a demokratikus jog√°llamot akarj√°k helyre√°ll√≠tani, amelyben a parlament visszanyerheti a k√©pviseleti demokr√°ci√°ban bet√∂lt√∂tt hely√©t √©s fontoss√°g√°t.

A sz√°mh√°bor√ļ az utca elfoglal√°s√°ban ez√©rt csak azoknak fontos, akik ezt az alap√∂sszef√ľgg√©st nem √©rtik vagy tagadj√°k. A mai ellenz√©k sz√°m√°ra a kih√≠v√°st nem az jelenti, hogy h√°nyan mennek ki az utc√°ra, hanem az, hogy mennyien √©rtik meg, mi√©rt k√©nyszer√ľlnek az utc√°ra, √©s mit kell tenni√ľk, hogy ez ne maradjon √≠gy.

L√°nczos Vera √≠r√°sa ide klikkelve √©rhetŇĎ el a Galamus.hu-n.Vissza...