Merjünk bohócok lenni!

2010-09-05 14:11:16

Avagy mit is mondott Hoffmann Rózsa?

Először is idézzük fel a héten történteket. A Népszabadság online- változatán, mai friss hírként az alábbiak olvashatóak. "Török Zsolt a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának a Szalay utcai épülete előtt tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: Hoffmann Rózsa vagy ajánlja fel lemondását, vagy váltsa le őt a miniszterelnök. 

Az MSZP szóvivője hangsúlyozta: 164 ezer pedagógust nem lehet megsérteni, pláne azért, ha a Fidesz korábbi ígéretét kérik számon. Emlékeztetett arra: Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a Magyar Rádióban csütörtökön bohócnak, ostobának nevezte azokat a pedagógusokat és a pedagógusokat képviselő szakszervezeteket, akik fizetésemelést szeretnének elérni. Véleménye szerint ez beleillik a "100 nap, 100 megszegett ígéret" sorába, mivel a választási kampányban folyamatosan felelőtlenül ígérgettek, most pedig nem tudják teljesíteni ezeket. Hazudtak, becsapták a választóikat: fizetésemelést ígértek az egészségügyben dolgozóknak, a rendőröknek és a pedagógusoknak, akik most nem kapnak semmit - hangoztatta Török Zsolt

A Népszabadság már szeptember 2-án is foglalkozott ezzel az üggyel. Az alábbiak olvashatóak erről a portálján. A meghallgatott felvétel szerint Hoffmann Rózsa azt mondta: "soha nem ígértem béremelést, (...) nem tartható tovább az az állapot, hogy a pedagógusoknak ilyen alacsony legyen a fizetésük, (...) el kell érni, hogy a kormányzati ciklus végére a pedagógus átlagbér elérje a diplomás átlagbért". A béremelési igényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan". Hozzátette: nagy fájdalom a számára, hogy ezt neki kell mondania, mert mindig azt képviselte, és képviseli ma is, hogy fel kell emelni a pedagógusok bérét.

Aki velem együtt szeretné a mai -ha már bohóckodásról van szó, akkor mondjuk ki azt, hogy a Fidesztől sohasem idegen - cirkuszi előadást értelmezni és az elhangzó kemény kritika lényegét is érteni, annak az alábbiakat kell végiggondolnia. 2002-ben, amikor megtörtént a közalkalmazottak 50%-os bérfejlesztése, velem együtt sokan örültek. Annak ellenére is, hogy tudták, lehetnek az államháztartás helyzetére nagyon kellemetlenek a kihatásai majd ennek az intézkedéssorozatnak. Többek között a pedagógusok bére is annyira alacsony szinten volt, hogy azonnal lépni kellett. Sok egyéb lépéssel (volt vagy 100) megtörtént, hogy 2006-ra nagyon jelentőssé vált az ország adósságállománya. Bár meggyőződésem, hogy nagyon sokan értették, mi történik -mégsem a "rosszabbul élünk mint 4 éve" szlogent választó pártot juttatták hatalomhoz, hanem a szocialistákat, akik valós (de a magas államadósság miatt mégis végrehajthatatlan) programot kínáltak az országnak és a további fejlődés lehetőségeit vázolták fel Gyurcsány Ferenccel az élükön.  Az akkori miniszterelnök hitt elképzelései megvalósíthatóságában, de Őszödön politikustársai előtt, legfőképpen őket (egészen pontosan közülük egyeseket mohóságukért) ostorozva világossá tette elhíresült beszédében, a cél elérése érdekében más útra kell térni. Nagy hiba volt mindezt -a magas "hőfok" miatt trágár szavak használatával és megbízva az ott ülők mindegyikében-zárt ülésen megtenni. A Tisztelt Házban kellett volna az Őszödi beszédet elmondani, és a választók akkor vélhetően Gyurcsány Ferenc mellé állnak, és akkor a szocialistákon belüli belső és rejtőzködő ellenzék, akik közül többen a leginkább felelősek az MSZP elhiteltelenítéséért, már rég nem az MSZP tagjaiként nehezítenék meg a tisztességes balosok életét. (Vannak ugyanis hála Istennek tisztességes baloldaliak rendkívül szép számban, ugyanakkor "csirkefogók" más pártok soraiban és holdudvarában.)

Nos, sajnos nem így történt és nem a Parlamentben hangzott el az igazságbeszéd. Belső hatalmi harcok elindítói vélhetően már május végén, júniusban átjátszották a Fidesznek a titkos hangfelvételt és 2006 szeptemberében már állt a bál, hisz az ellenzék egy rendkívül jól felépített médiahadjárattal, bízva az emberi butaság egyetemességében, megakadályozta mindannak a lehetőségét, ami elvezethetett volna a választók előtti őszinte beszédig. S felépítette ezzel annak a lehetőségét, hogy legkésőbb négy év múlva megtörténhessék a totális hatalomátvétel. Ahogy ezt most Orbán Viktor a 2/3-ának tudatában mondja, "a fülkék forradalmával" valóban meg is történt mindez. Egyetlen egy probléma van csupán. Nagyon nehéz lesz- ha egyáltalán még lehet- Orbán Viktornak egy olyan forgatókönyvet konstruálni, ami valamikor ezután, végre elvezethet a választók előtti igazságbeszédhez. Az egészen bizonyos, hogy az önkormányzati választásokig a Kormány a valóságot elbeszélni (és ezzel a választások sikerességét  megkockáztatni) ma még egy pillanatig sem meri.

Hoffmann Rózsa most egy pillanatra a rádióhallgatók előtt, előre nem tervezetten és véletlenül, mégiscsak őszinte volt. S máris rázuhant az Orbáni 2006 őszi hazugságforgatókönyv minden kellemetlen következménye. Most még nem a "fellázadt nép", hanem csak Török Zsolt mutatott rá arra, hogy mást sem csinált az elmúlt 4 évben ellenzéki szerepben a Fidesz, mint azt hitette el az emberekkel, lehet úgy is csinálni az Ő kormányzásuk alatt majd a dolgokat, hogy egyik pillanatról a másikra lesz ismét 13. havi illetmény, nyugdíj és jelentős fizetéselmelés. (Az pedig csak a hazudozó szocik ármánykodása és magyarázkodása volt, hogy zajlott (és zajlik még ma is) egy világgazdasági válság.) S most, hogy kibuggyant az államtitkár asszony száján egy cseppnyi őszinteség, helyesen meg kellett a  mai ellenzéknek ( az MSZP-nek is) mutatni, milyen is volt az, amit eddig éppen a Fidesz gyakorolt velük, velünk szemben oly sikeresen. El sem merem képzelni, mi lesz itt, amikor a 2011-es költségvetés irányszámainak a bemutatásakor a mai kormánynak is a valóságot kell majd elmondani. S mi lesz akkor, ha nem csupán az ellenzék egyik szóvivője, hanem a hazug ígéretekbe egyre jobban beleszerelmesedő állampolgárok tömegei szembesítik majd a ma még fülükbe mézesen csengő mondatokkal ígérgetőket a hazugságaikkal. Mi lesz akkor, ha nem érik majd be a várhatóan csak 4 év múlva bekövetkező fülkék forradalmával?

Éppen 2010. szeptember 2-án a (Veszprém megyei) Napló utolsó oldalán eléggé el nem ítélhető módon a "Kitől kérjék a bért a pedagógusok?" kiemelés mellett lehoztak egy felelőtlen szövegezésű sms-t. (Pedig azt állították, kampányidőszakban nem hoznak majd le politikai tartalmú üzeneteket. A volt kormányt bírálóakat, -vélhetően egy megfelelési kényszerből- időnként mégis közölgetik.) A közel 200 ezer pedagógust egyformán sértő bejegyzés közlése, miszerint 2002-ben a beígért bérfejlesztés miatt eladták volna a lelküket "egy tál lencséért" nagy butaság volt. S ennél nagyobb butaság csak az, hogy a Napló egy a mérhetetlenül ostoba sms-t korrigálni akaró válasz sms-t viszont másnap és azóta sem közölt. (Állításom bizonyítani is tudom.)  Egyrészt akkor legalább itt szeretném világgá kiáltani, senki sem tudhatja pontosan, a pedagógusok közül ki kit támogatott az ígéretek ellenére is 2002-ben. (Ígéret volt ott bőven mindkét oldalon.) Ugyanúgy, ahogyan most 2010 tavaszán sem lehet nagyon helyesen megtudni azt, kik voltak azok a tanárok, akik részt vettek a "fülkék forradalmában". Jónéhányan pedig egészen bizonyosan. S nyilván azért, mert remélték, és elhitték, hogy a mai kormányzat extra gyorsasággal visszaállítja majd legalább a 13. havi illetményüket és csökkenti a kötelező óraszámukat. Persze teljesen mindegy, hogy kik voltak azok. Egy biztos, Hoffmann Rózsa vélhetően akaratán kívül, most valójában nem mindenkit, csak őket bohócozta le.  

Vissza...