A Veszprémi 7 Nap „függetlenségéről”

2012-01-21 11:34:17

Kezdjük a "történetet" azzal, hogy 2012. január 8-án a Magyar Hírlap online változatán megjelenteket olvasva milyen tartalmú levelet voltam kénytelen írni Veszprém alpolgármesterének.

Tisztelt Alpolgármester Úr! Kedves Lajos!

A Magyar Hírlap online változatát megnyitva a tegnapi nap folyamán a pénteken megtartott sajtótájékoztatóddal kapcsolatosan az alábbi tudósítást olvashattam. "Némedi Lajos hangsúlyozta, a törvényt, ami alapján felülvizsgálták a férfi állapotát, és megszüntették rokkantellátását 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején fogadták el, s a megye fideszes országgyűlési képviselői meg sem szavazták azt. A politikus embertelennek nevezte, hogy némelyek politikai tőkét próbálnak kovácsolni egy ember tragédiájából. Így reagált a néhány nappal ezelőtti megmozdulásra, amikor civilek emlékeztek a tragédiára. A rendezvényen Katanics Sándor, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, aki korábban az MSZP országgyűlési képviselője volt, a kormányt okolta a történtekért, mondván, a férfi a kormány intézkedéseinek első halálos áldozata. Némedi emlékeztetett, a zirci férfi nem élt jogorvoslattal, bírósági felülvizsgálatot sem kezdeményezett."

forrás: Magyar Hírlap

Azt szeretném lehetőleg postafordultával, de legkésőbb 3 napon belül megtudni, hogy az aláhúzott mondat Tőled hangzott-e el, vagy a tudósító, Füssy Angéla képzeletének szüleménye. Nyilván Te is tudod, hogy tőlem ilyen mondat sem a hétfői megemlékezésen, sem máshol nem hangzott el és mielőtt megteszem a jogorvoslathoz szükséges lépéseket, szeretném megismerni a Te álláspontod.

Gyors válaszodban bízva üdvözöl: Katanics Sándor

2012. január 9-én 9.46-kor jött is a gyors válasz.

Tisztelt Képviselő Úr, kedves Sándor! Az idézett szövegben az aláhúzott részt a sajtótájékoztatón én nem mondtam. A tőlem elhangzottakat írott formában a sajtó jelen volt munkatársai részére átadtam. Tudomásom szerint, Füssy Angéla e-mailben megküldte részedre az általa írt tudósítás szövegét.

Üdvözlettel: Némedi Lajos

Nem sokkal előbb kaptam levelet Füssy Angélától is. (2012. január 9. 9.30.)

Tisztelt képviselő úr! A mai napon visszakerestem a Magyar Hírlap szombati számában megjelent
cikket. Mellékelem az általam az újságnak küldött tudósításom pontos szövegét.
Az eltérésről az újság szerkesztőjét telefonon értesítettem.

Üdvözlettel: Füssy Angéla


A mellékelt dokumentumot úgy adom közre, ahogyan megkaptam.

"Nem a kormány tehet a rokkantnyugdíjas haláláról" Rendkívül sajnálatosnak nevezte Fidesz veszprémi alelnöke a karácsony előtti tragédiát, amikor egy rokkantnyugdíjas férfi szívenszúrta magát a nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélszolgálatán, mert megszünt a rokkantségi ellátása. Némedi Lajos hangsúlyozta, azt a törvényt, amelynek értelmében felülvizsgálták a férfi állapotát, és megszüntették rokkantnyugdíj ellátását még 2007-ben, a Gyurcsány komány idején fogadták el, a megye fideszes országgyűléi képviselői meg sem szavazták azt. Épp ezért a politikus felháborító, embertelen dolognak nezete, hogy esek politikai tőkét próbálnak kovácsolni egy megkeseredett ember személyes tragédiájából. Így reagált Némedi a néhány nappal ezelőtti megmozdulásra, amikor civilek emlékezetek a tragédiára, köztük Katanics Sándor a Demokratikus Koalíció önkormányzti képviselője, aki koábban az MSZP országgyűlési képviselőj volt. A megemlékezésen ugyanis egyértelműn a kormányt hibáztatták a megjelentek a történtekért. Az a vád hangzott el, mi szerint a férfi a kormány intézkedéseinek első halálos áldozata. A Fidesz veszprémi alelnöke emlékeztetett, zirci férfi nem élt minden jogi lehetőségével, bírósági felülvizsálatot ugyanis nem kezdeményzett. December 14-én K.L. 54 éves rokkantnyugdíjas férfi azt követően szúrta szíven magát a veszprémi hivatalban, hogy jelezte, nem ért egyet rokkantnyugdíj ellátásának megszüntetésével, és ha ő ennyit ér az országnak, nem kíván tovább élni. Hetekig a veszpémi kórház intenzív osztályán ápolták. Mély altatásban kellett tartani, egyszer sem tért magához. Az év utolsó napján belehalt sérüléseibe."

Ezt követően 2012. január 13-án (pénteken) jelent meg a Veszprémi 7 Nap 6. oldalán "Részvétét fejezte ki a Fidesz” címmel, Mátyus Tamás tollából a Némedi Lajos -féle január 6-i a Nyugdíjbiztosító előtt tartott sajtótájékoztatójáról szóló tudósítás.

A tudósítás végét idézem: „A sajtótájékoztató végén Némedi Lajos megjegyezte, döbbenetes, hogy hogy az a volt szocialista, ma már a Demokratikus Koalícióban politizáló országgyűlési képviselő vádolja a jelenlegi kormányt, aki igennel szavazott a törvényre.-Ez embertelenség, gusztustalan bárki részéről. Egy értelmetlen halálból nem lehet politikai tőkét kovácsolni, az ilyen személy ne politizáljon, mert jogos a félelem, hogy ennél sokkal rosszabbat is elkövethet-zárta szavait.”

Érdekes, de a 7 Nap -annak ellenére, hogy egyértelműen felismerhető, hogy rólam beszélt Némedi Lajos- nem tartotta fontosnak, hogy megkérdezze tőlem, mi a reakcióm erre.

Amikor később kérdeztem ez ügyben az ügyvezetőt, olyan válasz is elhangzott, hogy nem biztos, hogy rám gondolhattak, mert ugye én nem vagyok már országgyűlési képviselő. (Ezt a tudósító valóban rosszul írta, de nem hiszem, hogy sokan gondolhattak másra csupán azért, mert a „volt” szó odaillesztése elmaradt az országgyűlési képviselői titulus megemlítése elől.

Küldtem egy levelet az egyik ügyvezetőnek is 2012. január 13-án este.

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr! Kedves Gyuri!

Olvasva a Veszprémi 7 Nap mai számában a Mátyus Tamás aláírásával és "Részvétét fejezi ki a Fidesz" címmel megjelent tudósítást szeretném jelezni és kérni az alábbiakat. A megjelent tudósítás valótlanságokat tartalmaz. Nem tisztem vizsgálni, hogy a leírtak megfelelnek-e Némedi Lajos által elmondottaknak, vagy a tudósító értette csupán így az elhangzottakat. Az viszont tény, hogy ami megjelent az nem igaz. Nem "vádoltam" a jelenlegi kormányt. Az általam elmondottak meghallgathatók teljes terjedelmében a youtube-on. Én azon a bizonyos hétfői napon délben úgy emlékeztem meg a nyugdíjbiztosító igazgatósága előtt az elhunyt nyugdíjasról, hogy oda sajtótájékoztatót nem szerveztem és így nem hívtam oda a pl. a Veszprémi 7 Napot sem. Némedi Lajos ennek ellenére szervezett sajtótájékoztatón reagált a hétfőn történtekre. Ugyan néven nem neveztek a megjelent tudósításban, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy rólam van szó. S ebben az esetben elvárható lenne-ha ismerné a lap az azonos mércével mérés esetét- hogy az érintett fél véleményét is kikéri, mielőtt megjelentet róla egy ilyen információt. Fordított helyzetben ez mindig megtörténik. Ha bármilyen témáról sajtótájékoztatót tartok, meg sem nevezve az érintetteket, még nem volt rá példa, hogy a tudósításban ne írtátok volna le a cikk másik felében, hogyan reagált erre a "másik oldal".

Úgy érzem és azt gondolom az lenne részetekről a tisztességes eljárás, ha most lehetőséget kapnék arra, hogy az általam alább megjegyzésként leírtakat jövő héten pénteken megjelentetitek. A Napló megtette és megjelentette olvasói levelem. A Magyar Hírlap ugyan már felajánlotta a lehetőségét annak, hogy helyesbít, de én semmiféle formában nem kívánok élni azzal a lehetőséggel, hogy szerepeljek a Magyar Hírlapban, ugyanakkor a megfelelő jogi lépéseket elindítottam már velük szemben.

Ismerve régebbről Téged, őszintén remélem, hogy nem fogsz, fogtok mondvacsinált okok mögé bújni és kérésemet elutasítani. Elfogadjátok, hogy ebben az esetben -ha még értitek, meritek érteni mi is az a részrehajlástól mentes, független sajtómunka- közlitek a reagálásomat.

Tisztelettel várom válaszod: Katanics Sándor

Őszinte részvét? Lehet-e őszinte a Fidesz és Némedi Lajos részvéte, ha a nyugdíjbiztosító elé összehívott sajtótájékoztatóját azzal kezdi, hogy „hívő és humanista emberként úgy gondolja semmilyen probléma megoldásának nem lehet eszköze az öngyilkosság”? Szabad-e egy éppen a temetés előtt álló családot ezzel az „intelemmel” terhelni részvétnyilvánítás közben? Talán inkább azzal kellett volna foglalkozni, miért is következett be ez a tragédia. S azzal, milyen megoldást kínál arra a kormányzó Fidesz, hogy ez többé ne fordulhasson elő! Tudjuk már rég, hogy mindenért Gyurcsány Ferenc, helyben meg én és most már a Demokratikus Koalíció a hibás! Na, de a tragédia helyszínén talán nem arról kellett volna beszélni, hogy én kit vádoltam meg Némedi úr szerint. Ha meghallgatja újra és figyelmesen ( a youtube-on is megtalálható a felvétel), amit mondtam, bizonyára megérti, nem vádoltam senkit. Azzal viszont amit Némedi úr ezúttal is mondott, azzal pont Ő és a Fidesz csinált, akár csak ellenzéki korában politikát. (Segítsek felidézni néhány országos esetet?)  Némedi úr nem a tragikus sorsú kisemberről beszélt, aki ezzel a tettével „kiáltott” a társadalom számára egy ijesztőt és fájdalmasat, hanem Navracsics és Kovács Fidesz képviselő urakat próbálta mentegetni. (Némedi úr azt hangsúlyozta, hogy ők nem szavazták meg a 2007-ben hozott rehabilitációs törvényt.) Közben másfél éve kormányoznak már Navracsics úrék, s a képviselő, volt frakcióvezető úr ma nem kevesebb, mint a miniszterelnök helyettese. S két nap alatt azt változtatnak meg a kétharmadukkal, amit csak akarnak visszamenőlegesen is. Nyilatkozatában engem vádol politikai tőke kovácsolásával, pedig ha elolvassák a megemlékezésünkről megjelent tudósításokat, abban csupán csak azt hangsúlyoztam: félő, hogy további tragédiák követik ezt a tragédiát. S azt mondtam, a kisemberre is oda kellene végre figyelni. Ha Önök felelősen kormányoznának, akkor most nem ránk próbálnák kenni a bajt, hanem felfognák végre, hogy nem a rehabilitáció szabályozásával, hanem a végrehajtásával van a probléma. (Nincs olyasmi a törvényben egy szóval sem, hogy beteg embert egészségesnek kell nyilvánítani.) Sokkal inkább azzal van a baj, hogy azóta olyan törvényeket hoztak és már Önök, aminek „eredményeként” aki pl. 55 évesen rehabilitáltnak tekinthető, az már képtelen visszatérni a munka világába. Nem tud, mert az az ígéretük, miszerint 1 millió új munkahelyet teremtenek, sehol sincs még a megvalósítás terén. Mert közmunkát is csak keveseknek és 4 órában és éhbérért lehet szabályozásaiknak „köszönhetően” végezni, mert a munkanélküli segélyt (és a szociális támogatásokat) durva mértékben és a megélhetési szint alá csökkentették.

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció, Veszprém)

Választ nem kaptam egy pár napig, ezért sms-t is írtam. Szerdán felhívott az ügyvezető és hosszas egyeztetés után, keresve a kompromisszumokat, megbeszéltük, hogy ha a levelemet nem is, de egy rövid reagálást közölnek velem. Kérték, még aznap fogadjam Mátyus Tamást, hogy elkészülhessen velem egy rövid interjú. Ugyan előzetesen általam leírt szöveget is átadtam Tamásnak segítségül, de szinte biztos voltam abban, hogy alig pár sor jelenhet meg a mondandómból, amit vállalni mer majd a szerkesztőség.

Még szerda este megkaptam, mi kerülhet be a január 20-án megjelentetni tervezett Veszprémi 7 Napban. „Nem vádoltam a kormányt, hanem megemlékeztem egy végső kétségbeesésében önmagával szembeforduló kisemberről- reagált Katanics Sándor a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője Némedi Lajos múlt heti sajtótájékoztatójára. Többen társultak hozzám, nemcsak akkor, hanem napokon keresztül jelentek meg új virágok és mécsesek a nyugdíjbiztosító épülete előtt-tette hozzá. Mint mondta, arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a további tragédiák megelőzése érdekében cselekedni kellene a kormánynak. Hangsúlyozta, nem a rehabilitációs törvénnyel van a baj, hanem annak végrehajtási gyakorlatával.”

Megfogalmazott gondolataimból a másfél éve kormányzó és Némedi által mentegetett Fideszes vezetésről egy árva kukk sem. Ott egye a fene, gondoltam, megjelenik és részemről lezárva.

Aki azt gondolja itt vége is a történetnek, az téved.

Csütörtök este felhívott „Béci bácsi” megszemélyesítője, Darcsi felelős szerkesztő úr, jelezve ne lepődjek meg, hogy még nem jelenik meg a reakcióm. Elmondta, meg kell értsem, ők nem szeretik ezeket a politikai vitákat és jobb lett volna, ha én is sajtótájékoztatót tartok január 2-án a nyugdíjbiztosító előtt, ahova odajönnek, írnak róla és „jónapot”. (Nem nagyon akarta megérteni, hogy én nem tartottam sajtótájékoztatót, de mivel több portálon megírtam, mire készülök, voltak ott sajtósok is, akik megírták, mit tettem és mondtam a barátaim előtt és persze azt is, a barátaim közül mit tettek és mondtak egyesek.) Közölte, azért nem jelentetik még meg az ügyvezető ígérete ellenére a válaszom, mert értesítették Némedi urat arról, hogy én reagálni akarok és nem tudják, ő akar-e és mikor válaszolni erre. S ugye: meg kell azt értenem, ők így kell, hogy eljárjanak annak érdekében, hogy a „függetlenségük ne sérüljön”. (Kéretik ideáig jutva az olvasásban nem hangosan és gúnyorosan nevetgélni senkinek!)

Szóba került közöttünk, hogy évente 23 millió Ft-ot kap az adófizetők pénzéből ez az ingyenes hetilap annak érdekében, hogy korrekt módon kapjanak az olvasóik tájékoztatást. Azért hoztam ezt szóba, mert a felelős szerkesztő arról kezdett győzködni, ha pl. én lennék a polgármester, vélhetően mennyire nem örülnék én sem annak, hogy örökké az ellenzék kritikáját kellene a város által támogatott kiadványban olvasni. (Megjegyzem: ehhez képest a Jobbik a legutóbbi számban képpel együtt is feltűnően sokat szerepelt. Már helyezkednek? Vagy nem is valós ellenzéke a Fidesznek a Jobbik?)

Miután közöltem, hogy talán az adófizetők pénzéből odaadott 23 millió arra kellene kötelezze őket, hogy valóban tárgyilagosan maradjanak és írjanak arról is, ami a másik oldalon történik, kicsit feszültebbé vált a társalgás. Kértem, végre legalább azt tartsák be, ha ránk nézve mondanak valami „terhelőt”, ugyanúgy szólaltassanak meg minket, mint ahogyan minden esetben rohannak a városvezetéshez, ha mi sajtótájékoztatóinkon bármiféle kritikát megfogalmazunk a vársvezetéssel szemben. Sajnos ebben az adófizetők pénzéből is működő és jelentős mértékű reklámbevételekre szert tevő újságban az a szokás, hogy ha az ellenzék mond valamit, akkor a tudósítás mindig a Fidesz hosszabb terjedelmű reagálásával zárul. Ha a Fidesz mond bármit is, s mi reagálni akarunk, arra az a válasz, tartsunk róla sajtótájékoztatót, és ha arra érdemesek a gondolataink, majd megírnak belőle, a városházi reakciókat is megkérdezve valamit.

Ennyit a független sajtómunkásokról.

Vissza...