Orb√°n vagy anarchia?

2012-01-20 07:13:22

Gyurcs√°ny Ferenc El√©g legyŇĎzni? c√≠mŇĪ √≠r√°s√°val v√°laszolt N√©meth P√©ternek, a N√©pszava fŇĎszerkesztŇĎj√©nek, aki kor√°bban lapunk has√°bjain fejtette ki gondolatait. A volt minisztereln√∂k √ļgy l√°tja: "ink√°bb m√©g Orb√°n korm√°nyozzon k√©t √©vig, mintsem idŇĎ elŇĎtt bukva j√∂jj√∂n az anarchia, a korm√°nyozhatatlans√°g, a sz√©tesetts√©g." Kedves P√©ter!

A N√©pszava minapi sz√°m√°ban azzal a fel√ľt√©ssel kezdted r√∂vid publicisztik√°dat, hogy vit√°d van velem (2012. janu√°r 17. Vit√°m Gyurcs√°nnyal). √ćr√°sod korrekt, tisztess√©ges. Amit kritiz√°lsz, azt m√°sok is felh√°nytorgatt√°k nekem az elm√ļlt napokban, gondolom √©rdemes akkor tiszt√°zni √°ll√°spontomat.

R√∂viden √∂sszefoglalva azt veted szememre, hogy nem siettetem Orb√°n lev√°lt√°s√°t, sŇĎt √≥vatoss√°gra intem magunkat. Azzal √©rvelek, hogy az ellenz√©k mai elfogadotts√°ga, be√°gyazotts√°ga, k√∂z√∂s programj√°nak k√©sz√ľlts√©ge, a korm√°nyz√°sra felk√©sz√ľlt szakmai-k√∂z√©leti-politikai-emberi h√°l√≥zat ki√©p√≠tetts√©ge nem teszi lehetŇĎv√© a stabil korm√°nyz√°st, sŇĎt, a Fidesz idŇĎ elŇĎtti buk√°sa eset√©n nagy az es√©lye politikai-gazdas√°gi destabiliz√°ci√≥nak.

Nyilv√°n te sem gondolod, hogy a lelkem m√©ly√©n szurkolok Orb√°nnak. Nem hinn√©m, hogy ak√°r Neked, ak√°r m√°snak k√©ts√©ge lenne afelŇĎl, hogy a h√°tam k√∂zep√©re sem k√≠v√°nom Orb√°n rendszer√©t √©s ne k√≠v√°nn√°m buk√°s√°t. Ha pedig √≠gy van, akkor egyszerŇĪbb a helyzet√ľnk, mert nem a l√©nyegen vitatkozunk - menjen-e Orb√°n vagy maradjon? -, hanem Orb√°n t√°voz√°s√°nak √©s egy √ļj, sikeres k√∂zt√°rsas√°gp√°rti korm√°ny fel√°ll√≠t√°s√°nak menetrendj√©n, forgat√≥k√∂nyv√©n.

Ha van t√ľrelmed, akkor messzebbrŇĎl kezden√©m. √Čn ugyan nem szagoltam annyi puskaport, mint a jelenlegi minisztereln√∂k - soha nem fogom meg√©rteni, hogy b√©keidŇĎben mi√©rt csak h√°bor√ļs hasonlatokkal tud √©lni Orb√°n -, de egy j√≥ √©vtizede a magyar politika √©lvonal√°ban vagy annak k√∂rny√©k√©n tev√©kenykedem. Eleget tapasztaltam, hogy merjek k√©telkedni nem csak ellenfeleinkben, hanem √∂nmagunkban is.

J√≥sz√°nd√©k vezetett benn√ľnket, amikor 2002-ben meghirdett√ľk a "J√≥l√©ti rendszerv√°lt√°s" programj√°t? Volt hozz√° k√∂z√∂m, l√°ttam az akkori minisztereln√∂k-jel√∂ltet, Medgyessy P√©tert, √©s azt kell mondjam, hogy igen. Sz√ľks√©g volt a k√∂zalkalmazottak brut√°lis fizet√©semel√©s√©re? Mi az hogy, nagyon is - mondhatjuk egyet√©rtŇĎleg. Im√°dt√°k az emberek, amikor mi 2006 elej√©tŇĎl cs√∂kkentett√ľk az √°f√°t? Persze, nagyon szerett√©k. Ne √©rtsd, ne √©rts√©k f√©lre, de most 2012-ben meg kell k√©rdezzem: amit √©s ahogy tett√ľk, az mindig az orsz√°g hosszabb t√°v√ļ √©rdek√©t szolg√°lta? A mai v√°laszom, hogy csak r√©szben.

De hadd kalandozzak m√©g messzebbre! Nyilv√°n elŇĎtted vannak a k√©psorok: sz√©p magyar ment√©be √∂lt√∂z√∂tt ifjak harsogj√°k a 20-as, 30-as √©vekben, hogy vesszen Trianon. L√°tod, hogy csod√°latos magyar l√°nyok √©s asszonyok √©nekkel √©s vir√°gcsokrokkal b√ļcs√ļztatj√°k a 2. Magyar Hadsereget? Na √©s h√°nyan j√∂ttek haza? √Čs vajon a p√°rizsi b√©keszerzŇĎd√©ssel visszanyert√ľnk b√°rmit is Trianon dr√°mai vesztes√©g√©bŇĎl? Ugye nem? SŇĎt!

Vajon az 1949-es kommunist√°k hitt√©k-e ŇĎszint√©n, hogy a r√©gi, sok tekintetben m√©g mindig ink√°bb feud√°lis, mint polg√°ri rend megd√∂nt√©se a haza, az elnyomott milli√≥k √©rdeke? Szerintem hitt√©k. Ňźszint√©n. Nem kicsit, nagyon.

Hogy j√∂n ez most ide? - k√©rdezheted. √ögy, hogy sokszor ker√≠tett benn√ľnket, elŇĎdeinket, nemzet√ľnket hatalm√°ba az ilyen-olyan lelkes√ľlts√©g. Hol nemzeti, hol kommunisztikus, hol a demokratikus, m√°skor meg ki tudja milyen lelkes√ľlts√©g. Azt√°n mire ment√ľnk vele? Jobb lett?

Péter!

Nem szeretn√©k igazs√°gtalan lenni. Nem √°ll√≠tom, hogy a mai helyzet, b√°rmilyen m√≥don anal√≥g a fentiekben jelzettekkel. Csak egy dolgot szerettem volna √©rz√©keltetni. Azt, hogy a kollekt√≠v √©rz√ľlet b√°rmilyen ir√°ny√ļ felhorkan√°sa, tobz√≥d√°sa m√©g nem igazol√°sa a kollekt√≠v b√∂lcsess√©g igaz√°nak √©s fŇĎleg eredm√©nyess√©g√©nek.

Tudod, 2005-2006-ban arra hajlottam, hogy b√°rmi √°ron meg kell akad√°lyozni a Fidesz visszat√©r√©s√©t. Azt gondoltam, hogy ha visszaj√∂nnek, akkor kŇĎ k√∂v√∂n nem marad, √©s ehhez k√©pest nem nagy √°r, ha azt tessz√ľk, mint elŇĎdeink: nem es√ľnk k√©ts√©gbe, ha n√©mi fesz√ľlts√©g marad a v√°laszt√°si √©v k√∂lts√©gvet√©s√©ben. (Az, hogy a felt√©telezettn√©l j√≥val nagyobb lett a v√°rhat√≥ hi√°ny, √©s hogy ez t√©nyleg sokunkat megr√°zott, az most m√°s lapra tartozik.) T√©nyleg siker√ľlt, meg√°ll√≠tottuk a Fideszt 2006-ban. √Čs? Mi lett az √°ra?

Kevesen k√ľzd√∂ttek annyit igazuk√©rt az elm√ļlt k√©t √©vtizedben, mint √©n. √Čs tegy√ľk hozz√°, keveseket √ľt√∂ttek annyira, mint engem. √Čn emiatt nem ŇĎrz√∂k s√©rtetts√©get, b√°ntotts√°got. De tanuls√°got igen. Az √©n tanuls√°gom pokoli egyszerŇĪ: nem kell udvarolni a v√°laszt√≥knak, nem kell tenni a sz√©pet, nem azt kell mondani, amit hallani szeretn√©nek, hanem azt, amiben √©n hiszek, mi hisz√ľnk. Ňźk, a v√°laszt√≥k meg eld√∂ntik: akarj√°k vagy nem.

Ti √ļjs√°g√≠r√≥k szok√°sosan azt mondj√°tok, √≠rj√°tok, hogy tekints√ľk felnŇĎttnek a v√°laszt√≥t, ne taktik√°zzunk, ne akarjuk elcs√°b√≠tani ŇĎket sz√©p szavakkal. Azt hiszem, igazatok van. Ez√©rt p√©ld√°ul mi a Demokratikus Koal√≠ci√≥ban a h√≥nap v√©g√©n tartand√≥ kongresszusunkon elmondjuk, hogy szerint√ľnk mit kellene csin√°lni, ha mi korm√°nyozn√°nk. Ez m√©g nem a program, csak egy vitairat, de konkr√©tabb, mint az ut√≥bbi k√©t v√°laszt√°si kamp√°ny programjai, mik√∂zben m√©g messze vagyunk a v√°laszt√°sokt√≥l. Magunk k√∂z√∂tt sz√≥lva, amikor elolvasom a m√©g messze nem k√©sz sz√∂veget, mindig arra gondolok, hogy te j√≥ √©g, ki szavaz egy olyan p√°rtra, amely a k√∂vetkezŇĎ k√©t √©vre nem tud √©letsz√≠nvonal-n√∂veked√©st √≠g√©rni. M√°rpedig mi nem tudunk. Ha megszakadunk, akkor sem tudunk.

Gyan√≠tom, azt mondj√°tok, hogy ezt akkor is √≠gy kell csin√°lni. De mondd, mit kell akkor tenni, ha azt l√°tom, hogy m√©g nincs k√©sz az ellenz√©k a korm√°nyz√°sra? Persze tudom, sokan azt mondj√°k, hogy m√°rpedig az ellenz√©knek minden pillanatban alkalmasnak kell lennie a korm√°nyr√ļd √°tv√©tel√©re. √ď de sz√©p! √Čn ezzel szemben azt l√°tom, hogy az LMP maga sem tudja pontosan, mit akar, legfeljebb annyit, hogy vel√ľnk nem akarja. Az MSZP balra menne, mik√∂zben a k√∂lts√©gvet√©s mai √°llapot√°ban s√ļlyos megszor√≠t√°s v√°r r√°nk. Akkor is, ha a Fidesz korm√°nyoz, akkor is, ha az MSZP, √©s akkor is, ha mi lenn√©nk ilyen helyzetben. Nem szeretn√©m h√ľly√≠teni a v√°laszt√≥kat.

A Fidesznek ma m√°sf√©lmilli√≥ szavaz√≥ja lehet. Ez alig t√∂bb mint a k√©t √©vvel ezelŇĎtti fele. A h√°rom demokratikus ellenz√©ki p√°rtnak (a 4K!-t idesz√°m√≠tva n√©gynek) enn√©l valamivel kevesebb, legfeljebb ugyanennyi szavaz√≥ja van. Mit gondolsz, mi t√∂rt√©nne, ha most a Fidesz √∂sszeomlana (erre persze semmi jel nem utal), √©s mi gyŇĎzn√©nk?

Megmondom, mi lenne. A jobboldal az utc√°ra vonulna. Lez√°rn√°k az Erzs√©bet hidat. Blok√°d al√° venn√©k a vid√©ki v√°rosok fŇĎtereit. A rendŇĎrs√©g r√©szben 2006 tapasztalatai alapj√°n (hogy tudniillik nem tudtuk megv√©deni ŇĎket, √©s mik√∂zben a K√∂zt√°rsas√°got v√©dt√©k - nyilv√°n nem kev√©s hib√°val -, m√©gis ŇĎk ker√ľltek a v√°dlottak padj√°ra) k√©ptelen lenne helyre√°ll√≠tani a rendet √©s √°lland√≥sulna a rendetlens√©g, a zŇĪrzavar. A parlamentben a v√©kony t√∂bbs√©ggel rendelkezŇĎ √ļj korm√°ny nem tudna mit kezdeni a ŇĎt g√ļzsba k√∂tŇĎ alapt√∂rv√©nnyel √©s a sarkalatos t√∂rv√©nyek sokas√°g√°val. B√°rmit is √≠g√©rt a mai ellenz√©k, korm√°nyon nem tudn√°k √©rv√©nyes√≠teni. B√©na kacs√°k lenn√©nk, Orb√°n foglyai. Mit gondolsz, meddig tartan√°nak ki mellett√ľnk szavaz√≥ink? F√©l √©vig? Tal√°n egy eg√©sz √©vig?

Azt√°n meg t√ľntetn√©nek ellen√ľnk. Mivel nem tudjuk teljes√≠teni √≠g√©reteinket. √Čs meddig √©rdekeln√© a v√°laszt√≥kat, hogy Orb√°n k√∂t benn√ľnket g√ļzsba? Mi mondtuk, hogy tudunk korm√°nyozni. Mi k√©rt√ľnk bizalmat. Akkor most ne magyar√°zkodjunk! - mondhatn√°nk v√°laszt√≥ink, magunk k√∂z√∂tt teljes joggal.

Kedves Péter!

√Čn m√°r korm√°nyoztam, voltam minisztereln√∂k. Musz√°j azt mondanom, semmit sem √©r a korm√°nyzati hatalom, ha a n√©p nem hisz neked. Most m√°r egyre kev√©sb√© hisz Orb√°nnak. De hisz-e b√°rki m√°snak? L√°tom, √©rzem, hogy keresik az √ļj minisztereln√∂k√∂t. Halljuk Bajnai nev√©t. Kiv√°l√≥ f√©rfi. De vajon a n√©p akarja-e azt, amit ŇĎ tenne? Nem arr√≥l besz√©l√ľnk, hogy mit kell tenni az orsz√°gnak, hogy mit kell elviseln√ľnk, hanem arr√≥l, hogy ki √ľl be a N√°ndorfeh√©rv√°ri terembe, a minisztereln√∂k dolgoz√≥szob√°j√°ba. Ez, ne haragudj, el√©g satnya dolog.

Persze √©rtem. Nagyon neh√©z lett az √©let. Nem keveseknek, sokaknak. Fogynak a tartal√©kok. R√°ad√°sul t√©nyleg √°porodott a k√∂z√©let levegŇĎje, sokan f√©lnek a hatalomt√≥l. Minden ok meg van arra, hogy a v√©g√©t k√≠v√°njuk ennek a vil√°gnak, Orb√°n rendszer√©nek. Igazuk van. Orb√°nnak mennie kell. De tudod, √©n politikus vagyok. Az√©rt v√°lasztottak, hogy r√©szt vegyek az orsz√°g vezet√©s√©ben. Hol korm√°nyon vagyunk, hol meg ellenz√©kben, mint most. Az orsz√°g nagy dolog. A legnagyobb. Az orsz√°g biztons√°ga, nyugalma, korm√°nyozhat√≥s√°ga a legfontosabb. √Čs igen, ink√°bb m√©g Orb√°n korm√°nyozzon k√©t √©vig, mintsem idŇĎ elŇĎtt bukva j√∂jj√∂n az anarchia, a korm√°nyozhatatlans√°g, a sz√©tesetts√©g. Orb√°n √°rt. De van, ami enn√©l jobban √°rt: az orsz√°g sz√©tes√©se. Hogy marad az √°lland√≥ marakod√°s, a majdnem egyenlŇĎ t√°mogatotts√°g√ļ oldalak √∂ld√∂klŇĎ k√ľzdelme, a sz√©tszak√≠totts√°g, a nyugalom hi√°nya.

Amikor gyerekeimmel besz√©lgetek, mindig azt mondj√°k, hogy oszt√°lyt√°rsaik, bar√°taik engem kem√©ny, nagyon hat√°rozott embernek l√°tnak. Pedig ha tudn√°k, hogy milyen enged√©keny vagyok gyerekeimmel, √©s ami a fontosabb, hogy h√°ny k√©rd√©s nem hagy nyugodni. Nagyon hiszek igazunkban. Abban, amit az √ļgynevezett balliber√°lis oldal √°ltal√°ban gondol. Most nem megyek a r√©szletekbe. De azt is l√°tom, hogy van sok sz√°zezer, sŇĎt, ann√°l t√∂bb ember, gondolom rendes magyar asszonyok √©s f√©rfiak, aki √©ppen az ellenkezŇĎj√©t hiszik annak, amit mi. Ňźk megvetnek benn√ľnket, engem k√ľl√∂n√∂sen. Nekem nincsenek ilyen √©rzelmeim. Ňźk is magyarok, √©n is az vagyok. De nagyon m√°st gondolunk a vil√°gr√≥l.

Vannak emberek, v√°laszt√≥k mindk√©t oldalon, akik ki akarj√°k irtani saj√°t ellenz√©k√ľket. Akik tot√°lis gyŇĎzelemre hajtanak. A mai korm√°ny ezt t√∂k√©lyre fejlesztette. Aki nincs vele, az az orsz√°g ellens√©ge - mondj√°k. √Čn beleborzadok ebbe. De be kell valljam, az ellenkezŇĎj√©be is. Nem jobb, ha mi √°tkozzuk ki ŇĎket, mintha ŇĎk benn√ľnket.

Azt mondj√°k, hogy p√©ld√°ul a hollandok a 20-as √©vekben megtanult√°k a nagykoal√≠ci√≥t. √Čs az√≥ta viszonylagos politikai b√©k√©ben √©lnek. Tudj√°k, hogy bal √©s jobb nem kiz√°rja, hanem kieg√©sz√≠ti egym√°st. Ne √©rtsd f√©lre. Nem propag√°lom a nagykoal√≠ci√≥t. SŇĎt! Abb√≥l most csak baj lenne. De tudom, hogy meg kell tanulni elviselni, elfogadni egym√°st j√≥ magyark√©nt, hazafik√©nt. Messze vagyunk ettŇĎl.

Kedves Péter!

Nem k√©ts√©ges, mindketten √ļgy hissz√ľk, hogy Orb√°nnak mennie kell. De ez nem el√©g. Kell egy √ļj magyar K√∂zt√°rsas√°g. De az nem lehet csak a mi orsz√°gunk. Nem lehet csak a Ti√©d √©s az eny√©m. Mert ahogy most mi k√≠v√ľl rekesztve √©rezz√ľk magunkat, f√©lŇĎ, ha ebben a lelki √°llapotban ker√ľl√ľnk hatalomra, akkor a magyar jobboldal fogja ugyanezt √©rezni. Nem szeretn√©k k√∂z√©pen tal√°lkozni, mert szerintem nem ott van az orsz√°g j√∂vŇĎj√©nek orig√≥ja. De √©rteni akarom a jobboldalt, √©s fŇĎleg √ļgy akarom lev√°ltani, hogy ŇĎk ne legyenek haz√°tlanok (nem √©rdekel, hogy ŇĎk most hatalomban mit gondolnak r√≥lam, r√≥lunk), √©s ne akarjuk meg√∂lni egym√°st. Mert a gyilkos √©s az √°ldozat is vesztes a nap v√©g√©n. Akkor meg mi √©rtelme?

Visszat√©rn√©k a nyugodtabb vizekre. Tudod, a korm√°nyz√°s nem egyszerŇĪen eszm√©k k√©pviselete. Cselekedni is kell. Mert baj van ezer helyen. Mindenki t√∂bb p√©nzt szeretne. Elk√©pesztŇĎ a tan√°rok helyzete. Az orvosok, √°pol√≥k, nŇĎv√©rek m√©g szlov√°k koll√©g√°ikn√°l is kevesebbet keresnek. A k√∂zalkalmazottak sz√°zait r√ļgj√°k ki, azt nem is √©rtem, hogy mi√©rt tettek lap√°tra csaknem hatsz√°z ad√≥ellenŇĎrt. Ňźr√ľlt nagy baj van.

√Čs mondd, ha mi korm√°nyozn√°nk, t√∂bb lenne a p√©nz? Tudn√°nk emelni a nyugd√≠jakat, az orvosok fizet√©s√©t, a tan√°rok j√°rand√≥s√°g√°t a mai rendszerben? Ugye nem. Ňźk azt mondt√°k, el√©g ha ŇĎk j√∂nnek. De hazudtak. √Čn nem akarok hazudni. Nem akarom azt mondani, hogy el√©g √ľv√∂lteni, hogy "Orb√°n takarodj!", √©s ettŇĎl minden jobb lesz. Bocs, hogy azt mondom: egy fr√°szt.

Ma egyik ellenz√©ki p√°rt sem el√©g erŇĎs, hogy √∂nmag√°ban legyŇĎzze Orb√°nt. √Čs egyiknek sincs a v√°laszt√≥k √°ltal ismert, r√©szletes programja. K√∂z√∂s meg v√©gk√©pp nincs. Mi lesz ebbŇĎl P√©ter, ha √≠gy kezd√ľnk neki? Nem kellene fel√©bredn√ľnk?
Nem akarok balliber√°lis Magyarorsz√°got. K√ľl√∂n√∂sen nem akarok konzervat√≠v Magyarorsz√°got. Olyan orsz√°got szeretn√©k, amiben otthon √©rzi mag√°t minden magyar √©s nem magyar ember. √Čs ehhez nem el√©g legyŇĎzni Orb√°n rendszer√©t. Valamit √©rteni is kell belŇĎle, nek√ľnk meg fel kell nŇĎni a nemzet, a k√∂zt√°rsas√°g korm√°nyz√°s√°nak feladat√°hoz. Eddig ezt mindk√©t oldal elbukta. Mi is, ŇĎk is. √Čs holnap mi lesz?

Bar√°ts√°ggal:

Gyurcs√°ny Ferenc

Forrás: Népszava.hu

Vissza...