Bauer Tamás Veszprémben

2012-01-20 05:40:11

Katanics S√°ndor, a DK veszpr√©mi szervezet√©nek szervezŇĎje k√∂sz√∂nt√∂tte a rendezv√©nyen megjelenteket, √©s a megh√≠vott elŇĎad√≥t: Bauer Tam√°st. Bauer Tam√°s k√∂zgazd√°sz, volt SZDSZ-es politikus, jelenleg a Demokratikus Koal√≠ci√≥ (DK) egyik aleln√∂ke.

Bauer Tam√°s elŇĎad√°sban k√©t dologr√≥l besz√©lt. A gazdas√°gpolitika mellett a fŇĎt√©ma a DK volt. Pontosabban az, hogy mik√©nt alakulhatott ki az, hogy olyanok tal√°ltak egym√°sra a DK-ban, akik elŇĎtte nem voltak egy politikai v√©lem√©nyen? A dolog ugyanis nem mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ, meg kell √©rteni, hogy mi t√∂rt√©nt haz√°nkban 2010 √°prilis√°ban-m√°jus√°ban.

ElsŇĎ l√©p√©sben azt kell tiszt√°zni, hogy mit jelent az eur√≥pais√°g? Mik azok az eur√≥pai √©rt√©kek? Eur√≥pa egy hagyom√°ny-rendszer. √Ėt fontos hagyomAz egyik a jog√°llami konszenzus. A II. vil√°gh√°bor√ļ traum√°ja volt az, ami arra k√©sztette Eur√≥pa demokratikus p√°rtjait, hogy lefektess√©k: a jog√°llam, a hatalmi √°gak elv√°laszt√°sa egy olyan alapelv, amitŇĎl nem t√©r√ľnk el akkor sem, ha a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ politikai ir√°nyzatok k√©pviselŇĎ sok-sok r√©szletben k√©shegyig menŇĎ vit√°kat folytatnak. Az √°llamot √©s a politikai berendezked√©st √ļgy kell kialak√≠tani, hogy ne legyen diktat√ļra. Aki √©pp hatalmon van, annak b√°rmekkora is a t√°mogat√°sa, sz√°molnia kell azzal, hogy tŇĎle f√ľggetlen igazs√°gszolg√°ltat√°s, szabad sajt√≥, √ļjabban alkotm√°nyb√≠r√≥s√°gok, ombudsmanok √©s f√ľggetlen √∂nkorm√°nyzatok vannak.
A m√°sik az emberjogi konszenzus. Vannak az √°llam, a k√∂z√∂ss√©g √©rdekei. de ugyanakkor van a polg√°r, a mag√°nszem√©ly auton√≥mi√°ja is. A mag√°nszem√©ly alapjogai nem f√ľgghetnek az √°llamt√≥l. Pl. sz√≥l√°sszabads√°g, gy√ľlekez√©si szabads√°g, lekiismereti- √©s vall√°sszabads√°g, az emberi m√©lt√≥s√°ghoz val√≥ jog. Ezt r√∂gz√≠ti az Emberi Jogok Nyilatkozata, amelyet a modern eur√≥pai √°llamok maguk√©v√° tettek. De ide tartozik m√©g a bŇĪn√∂zŇĎk kezel√©se is. Eur√≥pa az ut√≥bbi idŇĎszakban arra t√∂rekszik, hogy a b√ľntetettek emberi jogai is erŇĎs√∂djenek: egyre r√∂videbb szabads√°gveszt√©sek legyenek, ne legyen hal√°lb√ľntet√©s. A szexu√°lis orient√°ci√≥ szabads√°ga szint√©n egy emberjogi k√©rd√©s Eur√≥p√°ban. Ez egy eur√≥pai tendencia.√°nyt (konszenzust) kell v√©giggondolnunk, amelyek egyes√≠tik a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ demokratikus erŇĎket. A harmadik konszenzus a mag√°ntulajdonon alapul√≥ piacgazdas√°g konszenzusa, ami azt jelenti, hogy sikeres, eredm√©nyes gazdas√°g csak a mag√°ntulajdonon alapul√≥ piacgazdas√°gban lehets√©ges.
A negyedik a szoci√°lis konszenzus. Az √°llamnak a piacgazdas√°g ellen√©re a szeg√©nyeket, a kiszolg√°ltatottakat v√©denie kell, biztos√≠tani kell az elemi l√©tbiztons√°got mindenkinek. Erre szolg√°l egy √°llami beavatkoz√°s-rendszer: a t√°rsadalom- √©s nyugd√≠jbiztos√≠t√°s, a k√ľl√∂nf√©le t√°mogat√°sok, seg√©lyek rendszere. A szimpla piacgazdas√°got Eur√≥p√°ban felv√°ltotta a szoci√°lis piacgazdas√°g.
Az √∂t√∂dik a k√ľlpolitikai konszenzus. Eur√≥pa lak√≥i hozz√°szoktak ahhoz, hogy a szomsz√©dos orsz√°gok lak√≥ira ne idegenk√©nt tekintsenek. Ezt erŇĎs√≠ti a munkav√°llal√°s, a tanul√°s lehetŇĎs√©ge m√°sik orsz√°gban, de m√©g a t√∂meges turizmus is.
1989-ben a volt szocialista orsz√°gok √°tvett√©k, maguk√©v√° tett√©k ezeket a konszenzusokat. 2010-ben ezeket a konszenzusokat a Fidesz felsz√°molta. MegszŇĪnt a hatalmi √°gak elv√°laszt√°sa, a kinevez√©sek egy hatalmi centrum kez√©be ker√ľltek. Ezzel megszŇĪnt a demokratikus jog√°llam. Az emberjogi konszenzus is megk√©rdŇĎjelezŇĎdik, pl. ahogy a hajl√©ktalanokkal b√°nik a korm√°ny, ahogyan n√∂velik a b√ľntet√©si t√©teleket. A piacgazdas√°g alapja a mag√°ntulajdon tisztelete, √≠gy ez is megk√©rdŇĎjelezŇĎdik a MAL Zrt. √ľgy√©tŇĎl kezdve a mag√°nnyugd√≠j-p√©nzt√°rakban l√©vŇĎ mag√°ntulajdon bezsebel√©s√©tŇĎl a szektor√°lis k√ľl√∂nad√≥kon √°t a p√©csi v√≠zmŇĪ √ľgy√©ig. A munkan√©lk√ľli ell√°t√°s l√©nyeg√©ben megsz√ľntet√©se, a korengedm√©nyes nyugd√≠jak visszamenŇĎleges megsz√ľntet√©se, a gy√≥gyszerell√°t√°s √°talak√≠t√°sa, stb. a szoci√°lis konszenzus felr√ļg√°s√°t jelenti. De nem marad ki a sorb√≥l az √∂t√∂dik, a k√ľlpolitikai konszenzus sem. A Fidesz l√©nyeg√©ben hidegh√°bor√ļt visel Eur√≥p√°val. Ez√©rt azoknak a konzervat√≠voknak, szoci√°ldemokrat√°knak, liber√°lisoknak √©s z√∂ldeknek, akik olyannak k√©pzeli magukat, mint eur√≥pai t√°rsaik ‚Äď nekik feladatuk, hogy ezeket az √°llapotokat helyre√°ll√≠ts√°k. Ez√©rt vannak egy√ľtt a Demokratikus Koal√≠ci√≥ban is, de ez√©rt szeretn√©nek √∂sszefogni m√°s demokratikus p√°rtokkal, szervezetekkel is.
Mindezeken t√ļl azt a k√©rd√©st is fel kell tenni, hogy vajon jobban √©lnek-e ma a magyarok, mint ak√°r csak n√©h√°ny √©ve is? Igaza van-e a Fidesznek, hogy egy teljesen √ļj gazdas√°gpolitik√°t kell csin√°lni? J√≥l tette-e, hogy ‚Äěkipaterolta‚ÄĚ a Valutaalapot, hogy ellens√©ges a multikkal? A 2010-es v√°laszt√°sok elŇĎtt az emberek nagyon el√©gedetlenek voltak, hiszen akkor m√°r 5 √©ve nem emelkedett az √©letsz√≠nvonal.
A magyar gazdas√°gpolitik√°val valami baj t√©nyleg volt, hiszen a '90-es √©vek elej√©n m√©g vezetŇĎ orsz√°g voltunk a r√©gi√≥ban, 2010-re m√°r majdnem sereghajt√≥k lett√ľnk. A gazdas√°gpolitik√°nak h√°rom fŇĎ eleme volt: elŇĎsz√∂r felsz√°moltuk a tervgazdas√°got. Ebben ugyanazt az utat j√°rtuk be, mint szomsz√©daink. A m√°sik elem az integr√°ci√≥ volt: a magyar gazdas√°g szerves r√©sz√©v√© v√°lt az eur√≥pai gazdas√°gnak. A harmadik fontos elem az √°llamh√°ztart√°s-politika.
Am√≠g az elsŇĎ kettŇĎben ugyanazt az utat j√°rtuk, mint szomsz√©daink ‚Äď sŇĎt, a legjobbak voltunk, addig ebben a harmadik elemben csŇĎd√∂t mondtunk. Az Antall-korm√°ny utols√≥ 2 √©ve, az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny utols√≥ 2 √©ve, a Medgyessy-korm√°ny 2 √©ve √©s egy kicsit az elsŇĎ Gyurcs√°ny-korm√°ny is az az idŇĎszak volt az elm√ļlt 20 √©vben, amikor hol csak t√ľrelmetlens√©gbŇĎl, hol pedig v√°laszt√°si megfontol√°sokb√≥l, de t√∂bbet k√∂lt√∂tt az √°llam, mint amennyit lehetett volna. 2006-t√≥l 2010-ig az√©rt nem n√∂vekedett a gazdas√°g, mert megszor√≠t√°sok kellettek az elŇĎzŇĎ korm√°nyok (2000-tŇĎl) pazarl√≥ int√©zked√©sei miatt, no meg bej√∂tt a vil√°ggazdas√°gi v√°ls√°g is. A m√°sodik Orb√°n-korm√°ny hatalomra jut√°sakor azt mondta, hogy az elsŇĎ kettŇĎ elemet is √ļjra kell gondolni. A harmadik elem, az √°llamh√°ztart√°si hi√°ny cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben tettek ugyan l√©p√©seket, de ezek l√°tszat-l√©p√©sek voltak. Az egyik oldalon cs√∂kkentett√©k az SZJA-t (igaz csak a magas j√∂vedelmŇĪeknek), ennek forr√°sak√©nt bevezett√©k a bankad√≥t, a szektor√°lis k√ľl√∂nad√≥kat, √©s √°llamos√≠tott√°k a mag√°nnyugd√≠j-p√©nzt√°rakat. Ennek az lett a k√∂vetkezm√©nye, hogy a magyar gazdas√°g ir√°nti befektetŇĎi bizalom rettenetesen leromlott. Emiatt meggyeng√ľlt a forint is. √ćgy hi√°ba cs√∂kkentett√©k valut√°ban az √°llamad√≥ss√°got, az forintban magasabb, mint kor√°bban. Az Orb√°n-f√©le gazdas√°gpolitika miatt, ma az orsz√°g jobban f√ľgg m√°sokt√≥l, mint elŇĎtte, √©s nem tudja finansz√≠rozni mag√°t. Ezzel a m√°sodik Orb√°n-korm√°ny elsŇĎ k√©t √©ve is a j√∂vŇĎfel√©lŇĎ idŇĎszakok k√∂z√© ker√ľlt. Ezek ut√°n pedig mindig kem√©ny megszor√≠t√°sok j√∂nnek. Most is.
A ki√ļt nem a megszor√≠t√°s, hanem az, hogy n√∂veked√©s legyen. Ennek fŇĎ eszk√∂ze pedig nem az ad√≥cs√∂kkent√©s, ahogy azt a Fidesz gondolja. A n√∂veked√©s fŇĎ felt√©tele, hogy legyen √ļjra beruh√°z√°s Magyarorsz√°gon. Ehhez az orsz√°g nemzetk√∂zi elfogadotts√°g√°t kell helyre√°ll√≠tani.
A bevezetŇĎ elŇĎad√°s ut√°n a f√≥rum k√∂vetkezett, melyen a feltett k√©rd√©sekre v√°laszolt Bauer Tam√°s. Most a k√©rd√©sek n√©lk√ľl, a v√°laszokban megfogalmazott fontosabb mondanival√≥kat foglaljuk √∂ssze:
A t√°rsadalomnak tanulnia kell. Egyr√©szt azt, hogy ne hagyja mag√°t bolondd√° tenni. Ez folyik m√°sf√©l √©vtizede Magyarorsz√°gon. N√©metorsz√°gban volt egy felm√©r√©s, hogy akarnak-e az emberek ad√≥cs√∂kkent√©st. Ott az a v√°lasz sz√ľletett, hogy nem, mert az emberek tudj√°k, hogy ha cs√∂kken az ad√≥, akkor kevesebb lesz az √°llami bev√©tel, teh√°t cs√∂kkenni fog az √°llam √°ltal ny√ļjtott szolg√°ltat√°sok k√∂re √©s/vagy sz√≠nvonala. Magyarorsz√°gon m√©g nem tartunk itt. M√°sf√©l √©vtizede minden korm√°ny azt sugallta, hogy ez a k√©t dolog nem f√ľgg √∂ssze. Am√≠g ezen t√ļl nem jutunk, addig a populista √≠g√©rget√©s mindig nyerŇĎ lesz. Tal√°n a mostani helyzet j√≥ lesz arra, hogy az embereknek felny√≠ljon a szeme √©s ne dŇĎlj√∂n be a popularizmusnak. Az elm√ļlt 60 √©v alatt atomiz√°l√≥dott a magyar t√°rsadalom. Mindenki csak a saj√°t maga √©rdekeit n√©zi. Nem v√©letlen, hogy a szakszervezetek ilyen gyeng√©k n√°lunk. Gyurcs√°ny Ferenc szokta mondani, hogy csak akkor √©rdemes nyerni, ha elmondjuk az igazat, √©s m√©gis megv√°lasztani benn√ľnket.
Sokan hivatkoznak arra, hogy a magyarok a t√∂rt√©nelmi m√ļltjuk miatt vevŇĎk ink√°bb a popularizmusra, mint szomsz√©daink. Ez igaz a n√©metek, franci√°k, csehek eset√©ben, de a rom√°nok, lengyelek, balti √°llamok eset√©n nem. Ez√©rt a val√≥di ok ink√°bb a politikai elit munk√°ss√°g√°ban keresendŇĎ. Egy lehetŇĎs√©g van: igazat mondani, √©s az emberek tal√°n meg√©rtik, hogy nincs m√°s √ļt.
Az √°llamcsŇĎd azt jelenti, hogy az √°llam nem tud fizetni: b√©rt, nyugd√≠jat, semmit. Enn√©l s√ļlyosabb a helyzet, mert Magyarorsz√°gon szinte minden import. M√°rpedig √°llamcsŇĎd eset√©n mindent k√©szp√©nz√©rt adnak. Teh√°t nem lesz semmi vagy csak kev√©s. R√°ad√°sul a magyar gazdas√°g helyzete ezt nem indokolja: az emberek dolgoznak ‚Äď ha tudnak, j√≥ az ipar, a kereskedelem, m√©g a mezŇĎgazdas√°g is el√©g j√≥ szinten van. A gond a bizalmi helyzettel van, amit az Orb√°n-korm√°ny k√©t √©v alatt felŇĎr√∂lt. Ez a bizalomveszt√©s a politika ter√©n is l√°tszik: a legszimpatikusabb politikus 30% k√∂r√ľli tetsz√©si indexel rendelkezik, ami elk√©pesztŇĎen kev√©s. A jobboldalnak jelenleg van stabil m√°sf√©l milli√≥s szavaz√≥t√°bora, de a szocialist√°knak is van egymilli√≥, √©s van m√©g kb. f√©lmilli√≥ liber√°lis szavaz√≥. Ez is m√°sf√©l milli√≥. A bizonytalanok sz√°ma nŇĎtt meg rettenetesen, mert most nincs alternat√≠va. 2010-ben a Fidesz volt az alternat√≠va, most azonban nincs egy adott p√°rt erre a feladatra. Amennyiben az LMP √©s az MSZP mell√© fel tud √°llni egy olyan p√°rt, amelyik az igazat mondja, √©s el√©g hiteles lehet, akkor kialakulhat egy p√°rtsz√∂vets√©g ‚Äď esetleg egy negyedik, most m√©g civil szervezetbŇĎl kialakul√≥ p√°rttal ‚Äď amely megnyerheti a v√°laszt√°st. A DK lehet egy ilyen p√°rtsz√∂vets√©g motorja. Ehhez azonban egy√ľtt kell mŇĪk√∂dni m√©g a v√°laszt√°sok elŇĎtt. Nem lesz k√∂nnyŇĪ feladat.
Az √°llam elad√≥sod√°s√°nak k√©rd√©s√©ben az elŇĎzŇĎ korm√°nyokat √©rŇĎ v√°dak megalapozottak. 1990-ben a volt szocialista orsz√°gok egy r√©sz√©ben kem√©ny l√©p√©seket tettek az √°llamad√≥ss√°g cs√∂kkent√©se √©rdek√©ben. Az Antall-korm√°ny erre nem v√°llalkozott, sŇĎt: az utols√≥ m√°sf√©l √©vben felgyorsult a folyamat. A Bokros-csomag 1995-ben nagyj√°b√≥l rendbe tette a dolgokat, de az elsŇĎ Orb√°n-korm√°ny 2000-tŇĎl olyan int√©zked√©seket hozott, amik megl√≥d√≠tott√°k az ad√≥ss√°got. Ilyen volt a k√∂ztisztviselŇĎk illetm√©ny-emel√©se, √©s a lak√°st√°mogat√°si rendszer bevezet√©se. R√°ad√°sul ezen int√©zked√©sek a k√∂vetkezŇĎ korm√°nyokat terhelt√©k. A bajt tet√©zte, hogy a Medgyessy-korm√°ny tov√°bb folytatta a k√∂ltekez√©st. K√©sŇĎbb √°ll√≠totta csak le a fideszes lak√°sprogramot, de a 100 napos programok keret√©ben egy sor kiad√°sn√∂velŇĎ int√©zked√©st hozott. Mi volt ezekben f√∂l√∂sleges? Minden √©s semmi. Aut√≥p√°ly√°k kellettek, de nem volt r√° p√©nze az orsz√°gnak. A 13. havi nyugd√≠j viszont biztosan nem lett volna szabad bevezetni, de a diplom√°s minim√°lb√©r, a sulinetes program, meg az 50%-os k√∂zalkalmazotti b√©remel√©s is fedezethi√°nyos k√∂ltekez√©s volt, b√°r term√©szetesen jogos ig√©nyeket el√©g√≠tettek ki. 2005-2006-ban a komoly reformok bevezet√©s√©nek elod√°z√°sa viszont Gyurcs√°ny Ferenc felelŇĎss√©ge. Volt akkor √ĀFA-cs√∂kkent√©s, meg SZJA-cs√∂kkent√©s is az akkori SZDSZ vezet√©s k√∂vetel√©s√©re. A felelŇĎss√©get azonban egyed√ľl Gyurcs√°ny Ferenc ismeri el az adott korszakok vezetŇĎ politikusai k√∂z√ľl.
A Gyurcs√°ny Ferenc elleni v√°dak 3 r√©szbŇĎl √°llnak. Az egyik, hogy hazudott, nem mondta meg a 2006-os v√°laszt√°sok elŇĎtt, hogy mit tervez csin√°lni. Ez csak r√©szben val√≥s, mert a v√°laszt√°sok elŇĎtt nem volt k√∂zgazd√°sz, aki meg tudta volna mondani, hogy milyen nagys√°g√ļ megszor√≠t√°sokra lesz val√≥ban sz√ľks√©g, √≠gy a minisztereln√∂k sem tudta pontosan. Az elfogadott √∂t√©ves programok azonban (nyugd√≠jemel√©si, minim√°lb√©r emel√©si, ad√≥cs√∂kkent√©si programok) az √ĀFA-cs√∂kkent√©ssel egy√ľtt egy olyan √ľzenet volt a v√°laszt√≥k fel√©, hogy azt hihett√©k: az addigi √©letsz√≠nvonal emelked√©s folytat√≥dni fog. Kimondva nem volt, de ezt az √©rzetet kelltett√©k. Ez az eg√©sz MSZP-SZDSZ politikai elit bŇĪne.
A 2006. okt√≥beri utcai konfliktusok √ľgye a m√°sik v√°d Gyurcs√°ny Ferenc ellen. Ez megalapozatlan. A szeptemberi esem√©nyek √ļgy kezdŇĎdtek, hogy bejelent√©s ‚Äď √©s √≠gy enged√©ly ‚Äď n√©lk√ľli t√ľntet√©sek kezdŇĎdtek, melyeket a rendŇĎrs√©gnek k√∂teless√©ge volt felsz√°molni. Ehelyett a t√ľntetŇĎk r√°t√°madtak a rendŇĎr√∂kre. A rendŇĎrterror duma val√≥tlan. Volt sok rendŇĎr, akik nem jogszerŇĪen, erŇĎszakosan l√©ptek fel az emberekkel szemben, ez igaz. Viszont ez nem a minisztereln√∂k felelŇĎss√©ge. Az esem√©nyek ut√≥kezel√©s√©ben t√∂rt√©ntek hib√°k (pl. Gerg√©nyi m√°r elŇĎbb eld√∂nt√∂tt kit√ľntet√©s√©nek megad√°sa, a kommunik√°ci√≥), de az LMP azon k√∂vetel√©se, hogy Gyurcs√°ny Ferenc k√©rjen bocs√°natot a 2006-os esem√©nyek√©rt, az irre√°lis.
Orb√°n Viktor addig tud hatalomban maradni, am√≠g meg lesz a t√∂bbs√©ge a parlamentben. Az pedig addig lesz meg, am√≠g a fideszes k√©pviselŇĎk nem √©rzik √ļgy, hogy a politikai nyom√°s miatt m√°st kell l√©pni√ľk, vissza kell vonniuk a meghozott int√©zked√©seik nagy r√©sz√©t. Volt erre p√©lda a magyar t√∂rt√©nelemben, kettŇĎ is: az egyik a rendi orsz√°ggyŇĪl√©sben 1848-ban, amikor √∂nk√©nt lemondtak feud√°lis kiv√°lts√°gaikr√≥l, a m√°sik pedig 1989-ben, amikor az 1985-ben megv√°lasztott parlament felsz√°molta a p√°rt√°llamot. A saj√°t √©rdekeik ellen d√∂nt√∂ttek.
A demokratikus ellenz√©k egy√ľttmŇĪk√∂d√©se neh√©z dolog lesz. Nagy ellen√©rz√©sek vannak az egyes p√°rtok, szervezetek k√∂z√∂tt, de ezen fel√ľl kell emelkedni. Az LMP mostani belsŇĎ v√°ls√°ga is azt mutatja, hogy r√°j√∂ttek: a v√°laszt√≥k nyom√°s√°ra k√©nytelenek v√°ltoztatni a politik√°jukon. A Szolidarit√°s √°ltal meghirdetett ellenz√©ki kerekasztalban a DK r√©szt k√≠v√°n venni, de vannak probl√©m√°k. Az ugyanis kev√©s, hogy az Orb√°n-korm√°ny megd√∂nt√©s√©t akarja minden r√©sztvevŇĎ, ha egyes fontos k√©rd√©sekben nincs elŇĎzetes egyet√©rt√©s. Ilyen ‚Äěapr√≥s√°g‚ÄĚ pl. a Milla javaslata, miszerint a k√©pviselŇĎk visszah√≠vhat√≥k legyenek. Ez a DK-nak elfogadhatatlan, mert √≠gy egy korm√°ny sem fog tudni kem√©ny int√©zked√©seket hozni. Az ilyen apr√≥bb k√©rd√©sek mellett sokkal fontosabb, hogy m√°r a v√°laszt√°sok elŇĎtt meg kell tudni √°llapodni a programban. Ugyanis egy√ľtt kell indulni a v√°laszt√°sokon, √©s egy programmal. Neh√©z lesz, de meg kell egyezni.


lejegyezte: Danka J√°nos
 

Vissza...