V√°laszt√°st nyerni

2012-01-18 20:52:52

Megszor√≠t√°sok √≠g√©ret√©vel m√©g sehol nem nyertek v√°laszt√°st ‚Äď hallom √ļton-√ļtf√©len vas√°rnap √≥ta, a Demokratikus Koal√≠ci√≥ gazdas√°gi konferenci√°j√°n elhangzottakra reflekt√°lva.

A konferenci√°n ‚Äď m√°sok mellett ‚Äď B√©kesi L√°szl√≥ √©s Bokros Lajos tartott elŇĎad√°st √©s mindketten azt ecsetelt√©k, hogy neh√©z √©vek v√°rnak r√°nk, am√≠g √ļjra fenntarthat√≥ egyens√ļly lesz az √°llamh√°ztart√°sban √©s elindul a n√∂veked√©s. Mi tagad√°s, egyik√ľk sem kecsegtetett benn√ľnket gyorsan n√∂vekvŇĎ √©letsz√≠nvonallal, k√∂nnyebb √©lettel.

Van itt egy s√ļlyos mor√°lis, politikai dilemma. A politikus nyilv√°n azt szeretn√©, ha hatni tudna a k√∂z√©letre. Ahhoz, hogy jelentŇĎs befoly√°sa legyen, korm√°nyozni kell, azaz mand√°tumot kell szerezni a v√°laszt√≥kt√≥l. Mi van, ha a v√°laszt√≥k csak valami olyanra k√≠v√°nnak mand√°tumot adni, ami nem val√≥s√≠that√≥ meg, vagy csak hatalmas k√°rokkal? Ki lehet, ki szabad-e cselezni a v√°laszt√≥t annak √©rdek√©ben, hogy azt√°n j√≥t tegyen az ember?

Mondhatj√°k, hogy ha valakinek, akkor nekem lehet ebben n√©mi tapasztalatom. Mi tagad√°s, n√©ztem m√°r szembe ilyen dilemm√°val, Ňźsz√∂d e csapd√°nak felold√°si k√≠s√©rlete volt. volt, aki tanult belŇĎle, volt, aki nem.

Vajon mit tehet√ľnk akkor, amikor nyilv√°nval√≥ a kiigaz√≠t√°si, megszor√≠t√°si k√©nyszer? Azt mondom, nincs alternat√≠va, ilyen esetben is ŇĎszint√©n kell besz√©lni.

Sokan azt mondj√°k, hogy nincs baloldali gazdas√°gpolitika. Ez nem teljesen igaz. Ha a gazdas√°gpolitika egyes ter√ľleteire n√©z√ľnk ‚Äď k√∂lts√©gvet√©si-, monet√°ris-, j√∂vedelem- vagy fejleszt√©spolitika -, akkor azt l√°tjuk, hogy vannak olyan megold√°sok, amelyek ink√°bb szolg√°lj√°k a t√°rsadalmi igazs√°goss√°g √©rv√©nyes√≠t√©s√©t, a t√°rsadalmi k√ľl√∂nbs√©gek cs√∂kkent√©s√©t, mint m√°sok. A progressz√≠v szem√©lyi j√∂vedelemad√≥ ink√°bb baloldali, mint az egykulcsos rendszer. A nagy vagyonokra kivetett ad√≥ cs√∂kkenti a vagyoni k√ľl√∂nbs√©geket. De m√©g az egykulcsos √ĀFA-rendszer is szolg√°lhatja az igazs√°goss√°g √©rv√©nyes√≠t√©s√©t, ha az alacsony ad√≥kulcs megsz√ľntet√©s√©bŇĎl sz√°rmaz√≥ t√∂bbletbev√©tel nagyobbik r√©sz√©t visszaadj√°k a nehezebb helyzetben √©lŇĎ csal√°doknak. ¬†Egy valami persze igaz, az egyens√ļly nem bal- vagy jobboldali k√©rd√©s. Az k√©nyszer. A k√©rd√©s csak az, hogy a felborult egyens√ļly helyre√°ll√≠t√°s√°nak k√∂lts√©geit hogyan osztjuk sz√©t a t√°rsadalom csoportjai, tagjai k√∂z√∂tt. Ebben van √©rdemi mozg√°stere a korm√°nyoknak.

M√©gis, a t√°rsadalompolitikai c√©lok √©rv√©nyes√≠t√©s√©nek legjobb terepe a t√°rsadalompolitik√°k vil√°ga. Az, hogy mik√©nt szervezz√ľk meg az oktat√°si-, szakk√©pz√©si rendszert, az eg√©szs√©g√ľgyet, a munkan√©lk√ľli ell√°t√°st, a csal√°dt√°mogat√°st stb.. Az iskolak√∂telezetts√©g korhat√°r√°nak lesz√°ll√≠t√°sa √∂nzŇĎ konzervat√≠v politika, visszaemel√©se tisztess√©ges baloldali program. Az egyetemek kapuj√°nak szŇĪkre nyit√°sa legfeljebb az elit c√©lj√°t szolg√°lja, a baloldalnak √©ppen ellenkezŇĎleg kell elj√°rni. Ha megŇĎrizz√ľk az eg√©szs√©g√ľgyben a nemzeti kock√°zatk√∂z√∂ss√©get, akkor j√≥t tesz√ľnk, ha felsz√°moljuk, mik√©nt a Fidesz ezt √©ppen most teszi, akkor szerint√ľnk helytelen√ľl cseleksz√ľnk.

Sz√≥val neh√©z helyzetben is lehet tisztess√©ges baloldali programot adni, √©s van rem√©ny, hogy meg√©rtik √©s elfogadj√°k a v√°laszt√≥k az ŇĎszinte besz√©det.

√ćgy rem√©lem.

Ide kattintva √©rhetŇĎ el Gyurcs√°ny Ferenc bejegyz√©se a Facebookon.

Vissza...