Schiffer megy, nem a dilemm√°k

2012-01-18 20:23:42

Schiffer Andr√°s engem nem t√∂r√∂lt facebookos ismerŇĎsei k√∂z√ľl, mert √©vekkel ezelŇĎtt m√©g ‚Äěbar√°ti‚ÄĚ r√°kattint√°somat sem fogadta el. K√∂z√∂s ismerŇĎseinktŇĎl √ļgy tudom, m√©ly indulatokat t√°pl√°l az SZDSZ-esekkel szemben.¬†

2010-ben kev√©ss√© ideol√≥giai, ink√°bb pragmatikus alapon nem szavaztam az LMP-re, nevezetesen az volt a megfontol√°som, hogy melyik p√°rt lesz k√©pes a legnagyobb erŇĎt az Orsz√°ggyŇĪl√©sben felvonultatni az Orb√°n-f√©le gŇĎzhengerrel szemben. Sz√°mos k√©rd√©sben voltak ellen√©rz√©seim az LMP-vel szemben, de h√°t melyik p√°rttal szemben nem voltak kifog√°saim, m√©g saj√°t volt p√°rtomat, az SZDSZ-t is bele√©rtve. Minthogy 2009‚Äď2010-re esett a magyar liber√°lisok m√©lyrep√ľl√©se, b√°r term√©szetesen rosszul esett, meg√©rtŇĎen fogadtam az LMP gyilkosan lekezelŇĎ ironiz√°l√°s√°t az SZDSZ-en, melynek politik√°j√°ra nem volt sz√ľks√©g, szavaz√≥ira igen, ez ennyire egyszerŇĪ.

√Čppen ez√©rt rendk√≠v√ľl √©rdekes, hogy az LMP mennyi mindenben futja pontosan ugyanazokat a k√∂r√∂ket, mint az SZDSZ, mik√∂zben a k√©t p√°rt identit√°sa homlokegyenest elt√©rŇĎ. Az SZDSZ liber√°lis volt, az LMP baloldali z√∂ld p√°rt. MindkettŇĎnek megvan a helye az eur√≥pai p√°rtcsal√°dokban. A liber√°lisok az ALDE (Liber√°lisok √©s Demokrat√°k Sz√∂vets√©ge Eur√≥p√°√©rt), a z√∂ldek a Z√∂ldekn√©l (vagy ahol ilyen nincs, a UEL (Egyes√ľlt Eur√≥pai Baloldal) tal√°lnak eur√≥pai t√°rsszervezeteket. Ezek a szocialist√°kt√≥l balra √°ll√≥ p√°rtcsal√°dok, mert a piacgazdas√°g fundamentumait rendre megk√©rdŇĎjelezik, helyett√ľk soha ki nem pr√≥b√°lt (ha tetszik: unortodox), √°m r√©szleteiben nem kifejtett, sz√°mokkal al√° nem t√°masztott alternat√≠v√°kban gondolkodnak, mint p√©ld√°ul az √∂kopolitika. Abb√≥l azonban, hogy a szocialist√°kt√≥l balra √°llnak, t√©ves azt a k√∂vetkeztet√©st levonni, hogy kommunist√°k, mert alkotm√°nyos, emberi jogi k√©rd√©sekben rendk√≠v√ľl hat√°rozottak, kompromisszumot nem tŇĪrŇĎek. √ćgy azt√°n az LMP cseppet sem l√≥g ki az eur√≥pai politika fŇĎsodr√°b√≥l.

√Ām t√©rj√ľnk vissza az SZDSZ √©s az LMP √°ltal futott k√∂r√∂k hasonlatoss√°g√°ra. Schiffer Andr√°s azt mondja, hogy az LMP a Gyurcs√°ny‚Äď Bajnai korszak ellen√©ben j√∂tt l√©tre, √≠gy nem k√©pzelhetŇĎ el, hogy legitim√°lja Gyurcs√°ny Ferencet √©s az MSZP-t. Ez racion√°lis √©rvel√©s, m√©g ha nehezen is tudunk eltekinteni att√≥l, hogy a politikusokat √©s a p√°rtokat nem a t√∂bbi p√°rt, hanem a v√°laszt√≥k legitim√°lj√°k. Az SZDSZ is a ‚Äěl√©tezŇĎ szocializmussal‚ÄĚ szemben defini√°lta √∂nmag√°t, a p√°rt elsŇĎ eln√∂ke, Kis J√°nos az 1990-es v√°laszt√°sok napj√°n felt√©telekhez k√∂t√∂tte azt is, hogy kezet fogjon Vit√°nyi Iv√°nnal. Csakhogy 1994-re a szocializmus mint t√°rsadalmi form√°ci√≥ m√°r visszaford√≠thatatlanul megdŇĎlt, √©s b√°r lehet vitatni ‚Äď vitatj√°k is ‚Äď a parlamenti aritmetika szerint sz√ľks√©gtelen volt koal√≠ci√≥ra l√©pni az MSZP-vel, az 1994-es v√°laszt√°sok az SZDSZ-t √ļj helyzetben tal√°lt√°k. Abban, hogy a demokr√°ci√°ra leselkedŇĎ fŇĎ kih√≠v√°sok imm√°r nem bal-, hanem jobboldalr√≥l √©rkeztek. Mindez 2012-ben sokszorosan √©rv√©nyes, hiszen 1994-ben m√©g legrosszabb √°lmunkban sem tudtuk volna elk√©pzelni, hogy a k√∂zt√°rsas√°g alapint√©zm√©nyei ennyire gyeng√©k, √©s hogy akad v√°llalkoz√≥ annak lebont√°s√°ra.

FellelhetŇĎ p√©lda a b√°zisdemokr√°ci√°ra alapul√≥ p√°rtir√°ny√≠t√°sra is. Ez sz√©p, vonz√≥ szlogen, √°m lehetetlenn√© teszi egy szervezet mŇĪk√∂d√©s√©t. PetŇĎ Iv√°n az Orsz√°gos Tan√°cs eln√∂kek√©nt annyit akart el√©rni az SZDSZ-ben, hogy egy p√°rttag, ha jelen k√≠v√°n lenni az Orsz√°gos Tan√°cs √ľl√©sein, legk√©sŇĎbb az elŇĎzŇĎ napig regisztr√°lja mag√°t, hogy annyit legal√°bb lehessen tudni r√≥la, vajon val√≥ban a p√°rt tagja-e. A m√°sik szab√°ly szerint egy p√°rttag, ha nem volt tagja az OT-nak, csak az orsz√°gos tan√°cs hozz√°j√°rul√°s√°t k√∂vetŇĎen kaphatott sz√≥t, amit egy√©bk√©nt az OT minden alkalommal megadott. Ez a nem k√ľl√∂n√∂sebben szigor√ļ szab√°lyoz√°s rettenetes felz√ļdul√°st keltett a tags√°g egy r√©sze k√∂r√©ben, √©s a demokr√°cia s√°rba tipr√°s√°t l√°tta benne. Nyilv√°n sokan tiszt√°ban vannak m√°r az LMP-n bel√ľl is, hogy a minim√°lis hat√©konys√°got is vesz√©lyeztetŇĎ b√°zisdemokr√°cia csapda, amelybŇĎl, ha egy p√°rt belekeveredett, nemigen tud megszabadulni. T√©telezz√ľk fel, hogy a minisztereln√∂k, vagy egy m√°sik ellenz√©ki p√°rt fontos bejelent√©st tesz. A p√°rtok vezetŇĎinek azonnal reag√°lniuk kell. Ha nem teszik, megfosztj√°k t√°mogat√≥ikat att√≥l, hogy p√°rtjuk v√©lem√©ny√©t megismerhess√©k √©s t√°mogathass√°k, ha viszont megteszik, nem √°ll m√≥djukban kik√©rni a sz√°mtalan test√ľlet v√©lem√©ny√©t, √©s r√°juk akasztj√°k az antidemokratikus vezetŇĎ jelzŇĎj√©t.

√Čs v√©g√ľl m√©g egy cseppet sem √∂r√∂mteli hasonlatoss√°g: mindk√©t p√°rt a fenn√°ll√≥ renddel szembeni felfordul√°s mell√© √°llt. B√°rmennyire is meg√©rtem akkori magunkat, ma √ļgy l√°tom, az SZDSZ-nek nem lett volna szabad a taxisblok√°d m√∂g√© √°llnia, m√©g akkor sem, ha annak k√©ts√©gk√≠v√ľl a korm√°ny hazugs√°ga volt az ind√≠t√©ka. Ugyan√≠gy, b√°rmennyire meg√©rtem az LMP-t is, neki sem lett volna szabad fenntart√°sok n√©lk√ľl a 2006-os felforgat√≥k oldal√°ra √°llni, m√©g akkor sem, ha sz√°mos t√ľntetŇĎ a legnagyobb j√≥hiszemŇĪs√©ggel demonstr√°lt is, √©s a rendŇĎrs√©g durva hib√°k sor√°t k√∂vette el, amit csak r√©szben ment tapasztalatlans√°guk, f√©lelm√ľk √©s az a t√©t, hogy az Orsz√°ggyŇĪl√©s √©p√ľlet√©t nem tudj√°k megv√©deni.

√Ām t√©rj√ľnk vissza az SZDSZ √©s az LMP mozg√°ster√©re. A V√©lem√©nyvez√©r bloggere dics√©ri Schiffer Andr√°st, √©s temeti az LMP-t, mert, mint √≠rja, ‚ÄěAz igazi k√©rd√©s a mai magyar politik√°ban az, hogy a centrumot ki tudja elfoglalni.‚ÄĚ Szeretn√©m, ha a V√©lem√©nyvez√©rnek igaza lenne, de att√≥l tartok, a 2012‚Äď2014 idŇĎszakban a politikai centrum ism√©t mindenkit kil√∂k mag√°b√≥l. Az SZDSZ fenn√°ll√°sa alatt sz√°mtalanszor pr√≥b√°lkozott a centrump√°rti szerep bet√∂lt√©s√©vel, rengeteget besz√©lt√ľnk arr√≥l, milyen j√≥ lenne, ha jobboldali p√°rttal is tudn√°nk koal√≠ci√≥t l√©trehozni, √°m amb√≠ci√≥inkat az esem√©nyek mindig elsodort√°k.

Szerencs√©sebb sors√ļ orsz√°gokban a politikai k√ľzdelem, √≠gy a gyŇĎzelem k√©rd√©se is szakpolitik√°kon alapul. Mekkora legyen az ad√≥, mik√©nt kellene megreform√°lni az eg√©szs√©g√ľgyet √©s az oktat√°st, aut√≥p√°ly√°t vagy vasutat √©p√≠ts√ľnk-e. Nyomorultabb orsz√°gokban a politika egyetlenegy k√©rd√©sre reduk√°l√≥dik, 2012‚Äď2014 k√∂z√∂tt ez a k√©rd√©s pedig az lesz, hogy megy vagy marad Orb√°n Viktor √©s a Fidesz.

Az SZDSZ t√∂bb alkalommal is nagyon szeretett volna lev√°lni az MSZP-rŇĎl. Vegy√ľk a D‚Äď209-es esetet, amikor az SZDSZ igen k√∂zel √°llt ahhoz, hogy vagy Medgyessy P√©ter mond le a posztj√°r√≥l, vagy az SZDSZ l√©p ki a koal√≠ci√≥b√≥l. Mi√©rt nem tette? Az√©rt, mert 2008 elŇĎfut√°rak√©nt az Erzs√©bet h√≠don m√©g kint tomboltak az √°ll√≠t√≥lagosan elcsalt v√°laszt√°sok vesztesei, √©s az SZDSZ szavaz√≥inak egy r√©sze ugyan a D‚Äď209-et sem tudta feledni, √°m a t√°mogat√≥k t√ļlnyom√≥ r√©sze nem bocs√°totta volna meg, ha ebben a rendk√≠v√ľl ki√©lezett helyzetben csikar ki az SZDSZ v√©g√ľl is egy √ļj v√°laszt√°st, √©s j√°tssza vissza az orsz√°got Orb√°n kez√©re.

T√∂bb v√°laszt√°s is megmutatta, hogy Orb√°n Viktorn√°l nincs nagyobb mestere az indulatok felkorb√°csol√°s√°nak. B√°r 2014-ig m√©g nagyon sok minden t√∂rt√©nhet, de ha ‚Äěnorm√°lis‚ÄĚ v√°laszt√°ssal sz√°molunk, √ļgy Orb√°n Viktor sikerrel fogja el√©rni, hogy az orsz√°g eg√©sze sz√°m√°ra a v√°laszt√°snak egyetlen t√©tje lesz, az, hogy megy, vagy marad Orb√°n Viktor. √Čs ebben a k√ľzdelemben, aki k√∂z√©pen marad, az marginaliz√°l√≥dik: nem kell majd azoknak sem, akik Orb√°n marad√°s√°t, √©s azoknak sem, akik Orb√°n meneszt√©s√©t √≥hajtj√°k.

Magyar√°n: Schiffer mehet, de a dilemm√°k a r√©giek, √©s az LMP-vel maradnak. Ha l√©trej√∂n az ellenz√©ki koal√≠ci√≥, az az SZDSZ-hez hasonl√≥an a p√°rt felmorzsol√≥d√°s√°t jelentheti. Ha az LMP p√≥lusk√©pzŇĎ k√≠v√°n lenni, a jobboldal √©s a t√∂bbi baloldali p√°rt k√∂z√∂tt, k√∂nnyen elvesztheti mindazon t√°mogat√≥it, akiknek a mem√≥ri√°j√°b√≥l a Gyurcs√°ny‚ÄďBajnai korszakkal szembeni ellen√©rz√©s√©t kit√∂r√∂lte az Orb√°n-korm√°ny √°mokfut√°sa.

A V√©lem√©nyvez√©r √©s a hozz√° hasonl√≥ k√∂z√©pjobb bloggerek √©s elemzŇĎk egyre ink√°bb √≥hajtj√°k a racion√°lis politik√°k megjelen√≠t√©s√©t is. Okkal b√≠r√°lj√°k a szocialista‚Äďliber√°lis koal√≠ci√≥t, okkal csal√≥dtak √≥ri√°sit az Orb√°n-korm√°nyban. Csakhogy mik√©pp lehet egy olyan harmadik alternat√≠va mell√© √°llni, amelynek nincs √©rdemi mondanival√≥ja az orsz√°g elŇĎtt √°ll√≥ feladatokr√≥l? Schiffer Andr√°s, akinek h√°tt√©rbe h√ļz√≥d√°s√°t a V√©lem√©nyvez√©r siratja, a Magyar H√≠rlapnak adott interj√ļj√°ban azzal √°llt elŇĎ, hogy ‚ÄěB√©k√©sben vagy Somogyban a helyi term√©kek piacra juttat√°s√°t kell seg√≠teni√ľk p√°rttagjainknak, aktivist√°inknak‚ÄĚ.

Alighanem az LMP-nek enn√©l l√©nyegesen t√∂bbel kell elŇĎrukkolnia, ha alternat√≠v√°t k√≠v√°n ny√ļjtani a megelŇĎzŇĎ √©s a regn√°l√≥ korm√°nyok gazdas√°gpolitik√°j√°hoz k√©pest.

Ide klikkelve érheti Eörsi Mátyás Nol.hu-n megjelent írását.

Vissza...